Hjem > Siste nytt > Norske presseklipp II

Norske presseklipp II

Publisert 13.05.2014, sist oppdatert 05.09.2017

aviserEuropower Haakon Barstad

Venstre vil ha handlingsregel. Stian Celius (V) ber formannskapet i Sør-Varanger vurdere om det bør fastsettes regler for blant annet bruken av avkastning fra eierskapet i Varanger Kraft og inntekter fra tomtesalg, byggsalg og eiendomsskatt. (Finnmarken 12/5, side 6)

Utfordrer skogens tømmerkonge. Det Agder Energi-kontrollerte Neg-konsernet dundrer inn i tømmerskogen, og erobrer stadig nye markedsandeler på Sørlandet. Nå hogger AT Skog i staben for å møte konkurransen. Agder Energi eier over 67 prosent av Neg AS gjennom investeringsselskapet Agder Energi Venture. Negs datterselskap, Neg Skog AS, driver med kjøp og salg av tømmer over hele Norge, og har i løpet av seks og et halvt år gått fra 0 til nesten 100 millioner kroner i omsetning. (Agderposten 12/5, side 6)

Kappløp mot Statoil. Lukket høring: Stortinget kan komme til å pålegge regjeringen å elektrifisere hele Utsira. Politikerne har bråhast. 12. juni skal Stortinget stemme over saken. (Dagens Næringsliv 12/5, side 6)

V og KrF slakter Høyres klimasatsing. Høyre vedtok på landsmøtet i helgen å gå i mer blågrønn retning. Men partiets nye klimapolitikk imponerer verken KrF eller Venstre. (Dagsavisen 12/5, side 14)

Tror kraft blir dårlig butikk. Stadig flere norske kraftselskaper setter investeringer på vent, viser en ny undersøkelse. De frykter at lønnsomheten blir for dårlig. 56 prosent av virksomhetene har investeringsplaner som enten er satt på vent allerede, eller som trolig blir det, ifølge en fersk undersøkelse utført av Respons for advokatfirmaet Grette. (Rakkestad Avis 12/5, side 2)

Milliardinvestering fra Skagerak Energi. Skagerak Energi skal investere for nær fem milliarder kroner fram til 2018. Norden forventes å gå mot et stadig større kraftoverskudd blant annet som følge av innføringen av grønne sertifikater. Sammen med et økende investeringsnivå har dette konsekvenser for overskudd og utbytte for konsernet framover, skriver styret for Skagerak Energi i sin Årsmelding for 2013 som ble klar i går. Konsernets årsresultat ble i fjor 487,5 millioner kroner. (Telemarksavisa 10/5, side 4)

Svakere fra Agder Energi. Redusert overskudd for Ager Energi i første kvartal. For årene fremover varsles lavere strømpriser, men mer strøm å selge. 279 millioner kroner ble Agder Energis overskudd etter skatt i første kvartal 2014. Det er ned 22 prosent fra de 358 millionene fra samme periode i 2013. (Fædrelandsvennen 10/5, side 14)

Ryker ordførere ut? Mandag har Trønder-Energi generalforsamling, og da avgjøres det om ordførere og andre politikere ryker ut av styret. Valget av ordfører Jorid Jagtøyen (Sp) fra Melhus som styremedlem, falt ikke i smak hos kontrollutvalget i Trondheim og Revisjon Midt-Norge. (Trønderbladet 10/5, side 3)

Beskylder kraftlaget for å rane eiendom. Grunneierne får bare fem kroner kvadraten når ny kraftlinje bygegs til Skoddevarre. Alle berørte grunneiere er tilskrevet av Alta kraftlag og har fått beskjed om at de kan signere på en vedlagt avtale, så får de oppgjør for fem kroner kvadratmeteren for de eiendommene som kraftlaget trenger tilgang til for å bygge den nye kraftlinja. Ingen har, etter det Altaposten forstår, så langt skrevet under på noe som helst, og temperaturen er høy når saken diskuteres blant naboene. (Altaposten 10/5, side 5)

Minikraftverk - den nye inntektskilden. Der rikdommen for grunneiere før lå i åker og eng, er det nå de med de bratte og utilgjengelige juvene med en elv som er vinnerne. Mens det i «gamle dager» var skog og land som utgjorde rikdommene, ligger verdiene i dag i små bekker og elver Det var grunneierne som tok initiativ til utbygging. (Telemarksavisa 10/5, side 22)

Avviser plassering av strømstasjon. Kommunen avslår NTEs søknad om dispensasjon fra reguleringsplanen i sentrum for å plassere en ny trafostasjon for å forsyne det nye bygget på fylkesbiltomta med strøm. (Namdalsavisa 10/5, side 5)

Vil ikke åpne lommeboka. Mandag 19. mai skal kommunestyret i Meråker bestemme seg for om de ønsker en vindmøllepark velkommen til kommunen. Det har i måneder pågått forhandlinger med utbygger Eon, men uten at det har ført til en løsning. (Stjørdalens Blad 10/5, side 16)

-------------------------------------------

Presseklipp fra tidligere i dag (07.34)

 

- Statoils tall for tap av strøm på Utsirahøyden er usannsynlig høyt. 10 prosent av strømmen vil gå tapt på vei fra Kårstø til plattformene på Utsirahøyden, ifølge Statoil. For tre år siden var tallet 6 prosent. Forskjellen er 400 millioner kroner. Enten har Statoil regnet feil eller så villeder de, mener elektrifiseringsekspert. (aftenbladet.no 12/5)

Statoil tilbakeviser kritikk. Statoil mener at tallene de bruker for tap i overføringen av strøm på Utsirahøyden ikke er unormalt høye. Hans Samuelsen, prosjektleder for UHPH-prosjektet i Statoil, sier at de tallene partnerne på Utsirahøyden opererer med ikke er unormale i forhold til det de opplever på eksempelvis Troll. (aftenbladet.no 12/5)

Null til grønn energi. Statoil investerte ikke en krone i fornybar energi i fjor. Fremtidige prosjekter trues nå av kostnadskutt i selskapet. (Dagens Næringsliv 12/5, side 5)

Blått klimacomeback. Høyre prøver å rette opp sin egen klimasvikt. Sjelden har et blått landsmøte vært så grønt. Partileder og statsminister Erna Solberg innledet Høyres landsmøte med en tale der en tredjedel handlet om klima. (Dagens Næringsliv 12/5, kommentar side 11)

Klimaparadokser. Bjart Holtsmarks angrep på alt som faktisk virker i norsk klimapolitikk bunner i manglende forståelse for hva som skaper endring, skriver Marius Holm, leder i Zero. (aftenposten.no 11/5, debatt)

Vannkraft er konkurransekraft. Skal vi lykkes med å skape det lavutslippsamfunnet vi alle ønsker, må klima og økonomi gå hånd i hånd. Vi produserer et lett, formbart og uendelig resirkulerbart metall som verden trenger stadig mer av, blant annet for å gjøre biler lettere, bygg mer klimavennlig, matemballasje mer holdbar, skriver Svein Richard Brandtzæg, konsernsjef i Hydro. (aftenposten.no 11/5, debatt)

Slik skal kraftproduksjonen opp uten at laksebestanden går ned. Noen ganger må en gravemaskin til. Forskere fra forskningssenteret Cedren har satt sammen all erfaringen vi har med inngrepene og måten vi har prøvd å bøte på skadene. Resultatet er en håndbok som gir råd til kraftbransjen og til myndigheter om hvordan vannet skal brukes, og hvordan fysiske tiltak kan designes best mulig. (tu.no 11/5)

Erna2 –utslippet. Erna Solberg satser på å forenkle, fornye og fornærme. –Klima er et ansvar for vår generasjon. Minus snaut halvparten av regjeringen, skriver Ketil B. Alstadheim i sin kommentar rundt Høyres årsmøte. (Dagens Næringsliv 10/5, side 12-13)

Du vil kanskje også se

Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?