29.08.2017

Norske plusskunder går i minus

(Montel) Strømkunder med solceller på taket går ofte med et økonomisk tap, viser en ny rapport fra Norsk Klimastiftelse, som konkluderer med at NVEs praktisering av regelverket delvis er i strid med EU-retten.

Plusskunder som har installert solceller på taket sparer nettselskapene for store summer, men norske myndigheter har en regelverkspraksis som innebærer at kundene ikke kompenseres for dette, ifølge en rapport om plusskunder som advokatfullmektig Sindre Sandal ved advokatfirmaet Kluge har utarbeidet for Norsk Klimastiftelse.

I tillegg er norske plusskunder tvunget til å selge overskuddsstrømmen sin til egen strømleverandør, fremfor å kunne tilby den på det åpne markedet.

Begge deler er i strid med EU-retten, ifølge advokatselskapet.

«Å produsere kraft til eget forbruk og selge overskuddet kan derfor koste mer enn det smaker – ikke på grunn av kostbare investeringer eller lav etterspørsel, men fordi våre støtteordninger for kraftproduksjon kan gjøre det ulønnsomt. Dette må endres», heter det i rapporten.

Rapporten legger frem en rekke konkrete forslag til endringer i regelverk og forvaltningspraksis når det gjelder såkalte «prosumenter», strømkunder med en viss mengde egenproduksjon.

Blant forslagene som legges frem, er at plusskunder fritas for elsertifikatplikt, at plusskunder skal slippe å betale for nettap, at plusskunder skal kunne selge overskuddsproduksjonen på flere måter, og at prosumenter skal kunne få offentlig støtte, som de gjør i Danmark og Tyskland.

I tillegg anbefaler rapporten at det skjer en forenkling av regelverket, og at myndighetene «tar inn over seg at det ikke lengre er slik at bare profesjonelle parter anvender lovverket».

Markedskommentar mai 2019

Hydrologisk balanse var tidlig i mai dårligere enn på samme tid enn i fjor. Nedbør de siste dagene samt varsler om mer nedbør fremover vil dog være med å bedre denne.

Les mer

Markedskommentar uke 19 2019

I løpet av ukens seks første dager har systemprisen variert mellom 40 og 43 øre/kWh, mot 28-40 øre/kWh tilsvarende dager i forrige uke.

Les mer

Bygger Nordens største batteri

Det finske vindkraftselskapet TuuliWatti Oy bygger Nordens største batteri til 3,5 millioner euro i vindparken Viinamäki i Finland.

Les mer

Norsk Kundebarometer 2019

Gudbrandsdal Energi ble for 9. gang kåret til å ha landets mest fornøyde strømkunder. Selskapet fikk hele 4 stjerner i 2019-undersøkelsen. Forskningsprosjektet Norsk Kundebarometer ved Handelshøyskolen BI har i over tjue år målt kundetilfredshet og lojalitet blant norske forbrukere.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?