11.09.2014

Norsk-malawisk solenergisamarbeid får internasjonal pris

VillageZambia2

Det nystartede foretaket «Kumudzi Kuwale» mottok10. september en internasjonal pris for sitt arbeid for å gi bærekraftig energi til landsbygda i Malawi. Entreprenørbedriften er et resultat av fredskorpsutveksling mellom Flora vidaregåande skule og Nkhotakota Youth Organisation. Foto Wikimedia Commons Florence Devouard.

Kumudzi Kuwale mottok «SEED Africa Award» på en internasjonal seremoni i Nairobi i Kenya, valgt ut i konkurranse med bedrifter innen bærekraftig og grønt næringsliv i flere afrikanske land.

Flora vidaregåande skule og ungdomsorganisasjonen i Malawi har, med støtte fra Fredskorpset, utvekslet eksperter på fornybar energi, elektronikk og entreprenørskap siden 2012. Prosjektet har også fått støtte fra den norske ambassaden i Malawi.

Samarbeidet har munnet ut i bedriften «Kumudzi Kuwale», som betyr «lys i landsbyen» på det lokale språket chichewa. Selskapet tilbyr løsninger for lys- og mobilladning til kunder med lav inntekt, og har siden årsskiftet vokst fra én til elleve ansatte.

Malawi er et av verdens fattigste land, og bare omtrent 10% av innbyggerne har tilgang til strøm. Mange fattige bruker en stor del av inntekten sin på innkjøp av batterier og parafin. «I Malawi er solenergi det klart rimeligste og beste alternativet for de fleste. Likevel har det vært for dyrt for fattige på landsbygda å investere i solcellemoduler og batterier,» sier leder av bedriften Trygve Mongstad, som er på utveksling til Malawi med Fredskorpset.

Selskapet har derfor satt opp ladestasjoner i flere landsbyer der innbyggerne kan lade batteriladinger som tilbys til en pris som er lavere enn energiutgiftene til parafin og vanlige batterier. «I stedet for å kjøpe et stort solcellesystem, vil de derfor kunne kjøpe et par LED-lyspærer og ledninger, og få lys hjemme,» forklarer Mongstad.

Det er dette arbeidet Kumudzi Kuwale nå får internasjonal annerkjennelse for. Målet er å nå ut til over 700 husstander i løpet av 2014, noe som vil gi tilgang til strøm for rundt 4000 innbyggere i distriktet. Kumudzi Kuwale håper også at de skal kunne tjene penger på modellen.

Fredskorpset er stolte av at utvekslingen har resultert i en nå prisbelønnet bedrift. «Samarbeidet er et utmerket eksempel på sosialt entreprenørskap, utdanning og gode idéer, i kombinasjon med smart utvikling og bruk av lokal arbeidskraft i Norge og Malawi,» sier Signe Marie Bandlien, prosjektrådgiver hos Fredskorpset.

 

Kontaktpersoner: Daglig leder av Kumudzi Kuwale i Malawi:  Trygve Mongstad, +265 88 42 88 610 (vanskelig å nå på tlf i perioden 8.9-14.9) / Skype: trygvetv / trygve.mongstad@kumudzikuwale.com

Prosjektleder for samarbeidet i Norge (Flora VGS): Øystein Garfors, +47 41530603 / Oystein.Garfors@sfj.no

Prosjektkoordinator i Fredskorpset: Anita Forfang (har nylig tatt over for Signe Marie Bandlien), + 47 48 17 93 99  /  anita@fredskorpset.no

Markedskommentar uke 41 2019

Denne uken startet med en høy systempris på hele 44,1 øre/kWh, den høyeste systemprisen på nesten seks måneder. Lite vind, lavt tilsig kombinert med lave temperaturer som resulterte i høyt forbruk var årsaken til den høye systemprisen.

Les mer

Flytende vindkraft opptil fem ganger dyrere enn landvind

Norgessjef Ben Bjørke i Siemens Gamesa mener det er realistisk med bunnfast havvind på norsk sokkel, men at det er behov for stor skala dersom en skal få ned kostnadene for flytende havvind.

Les mer

Regjeringen jekker elavgiften til 16,13 øre/kWh

Etter å ha kuttet elavgiften med ett øre i statsbudsjettet i fjor, vil regjeringen nå øke avgiften med 1,9 prosent til 16,13 øre/kWh.

Les mer

Markedskommentar uke 40 2019

I forrige uke ble gjennomsnittsprisen for Østlandet (NO1) 31,4 øre/kWh, denne uken blir prisen rundt 35 øre/kWh som for det meste skyldes høyere forbruk etter hvert som gradestokken kryper mot kuldegrader.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?