11.09.2014

Norsk-malawisk solenergisamarbeid får internasjonal pris

VillageZambia2

Det nystartede foretaket «Kumudzi Kuwale» mottok10. september en internasjonal pris for sitt arbeid for å gi bærekraftig energi til landsbygda i Malawi. Entreprenørbedriften er et resultat av fredskorpsutveksling mellom Flora vidaregåande skule og Nkhotakota Youth Organisation. Foto Wikimedia Commons Florence Devouard.

Kumudzi Kuwale mottok «SEED Africa Award» på en internasjonal seremoni i Nairobi i Kenya, valgt ut i konkurranse med bedrifter innen bærekraftig og grønt næringsliv i flere afrikanske land.

Flora vidaregåande skule og ungdomsorganisasjonen i Malawi har, med støtte fra Fredskorpset, utvekslet eksperter på fornybar energi, elektronikk og entreprenørskap siden 2012. Prosjektet har også fått støtte fra den norske ambassaden i Malawi.

Samarbeidet har munnet ut i bedriften «Kumudzi Kuwale», som betyr «lys i landsbyen» på det lokale språket chichewa. Selskapet tilbyr løsninger for lys- og mobilladning til kunder med lav inntekt, og har siden årsskiftet vokst fra én til elleve ansatte.

Malawi er et av verdens fattigste land, og bare omtrent 10% av innbyggerne har tilgang til strøm. Mange fattige bruker en stor del av inntekten sin på innkjøp av batterier og parafin. «I Malawi er solenergi det klart rimeligste og beste alternativet for de fleste. Likevel har det vært for dyrt for fattige på landsbygda å investere i solcellemoduler og batterier,» sier leder av bedriften Trygve Mongstad, som er på utveksling til Malawi med Fredskorpset.

Selskapet har derfor satt opp ladestasjoner i flere landsbyer der innbyggerne kan lade batteriladinger som tilbys til en pris som er lavere enn energiutgiftene til parafin og vanlige batterier. «I stedet for å kjøpe et stort solcellesystem, vil de derfor kunne kjøpe et par LED-lyspærer og ledninger, og få lys hjemme,» forklarer Mongstad.

Det er dette arbeidet Kumudzi Kuwale nå får internasjonal annerkjennelse for. Målet er å nå ut til over 700 husstander i løpet av 2014, noe som vil gi tilgang til strøm for rundt 4000 innbyggere i distriktet. Kumudzi Kuwale håper også at de skal kunne tjene penger på modellen.

Fredskorpset er stolte av at utvekslingen har resultert i en nå prisbelønnet bedrift. «Samarbeidet er et utmerket eksempel på sosialt entreprenørskap, utdanning og gode idéer, i kombinasjon med smart utvikling og bruk av lokal arbeidskraft i Norge og Malawi,» sier Signe Marie Bandlien, prosjektrådgiver hos Fredskorpset.

 

Kontaktpersoner: Daglig leder av Kumudzi Kuwale i Malawi:  Trygve Mongstad, +265 88 42 88 610 (vanskelig å nå på tlf i perioden 8.9-14.9) / Skype: trygvetv / trygve.mongstad@kumudzikuwale.com

Prosjektleder for samarbeidet i Norge (Flora VGS): Øystein Garfors, +47 41530603 / Oystein.Garfors@sfj.no

Prosjektkoordinator i Fredskorpset: Anita Forfang (har nylig tatt over for Signe Marie Bandlien), + 47 48 17 93 99  /  anita@fredskorpset.no

Elsikkerhet i Landbruket - Energisenteret

Visste du at nærmere syv av ti branner i landbruket har en elektrisk årsak? Det har Energisenteret i Hunderfossen Eventyrpark tenkt å gjøre noe med.

Les mer

Markedskommentar uke 26 2019

Spotprisene har i uke 26 vært på samme nivå som i forrige uke og har ligget rundt 30 øre/kWh, med mindre variasjoner fra dag til dag.

Les mer

Markedskommentar uke 24 2019

Etter flere uker med store nedbørsmengder er den hydrologiske balansen forbedret med rundt 6 TWh siden starten av juni. Denne uken vil mest sannsynlig ende på normale nedbørsmengder i Norge, men bare rundt halvparten av normalen i Sverige. Fremtidsmarkedet har svekket seg med nesten 2 øre i fronten og rundt et halvt øre på de lengre kontraktene.

Les mer

Felles løsning for mobilbetaling i Europa

Hele sju ulike leverandører av betalingstjenester slår seg sammen for å forenkle mobilbetaling i Europa. Vipps er Norges "representant" i dette samarbeidet som blant annet skal bestå av den kinesiske kjempen Alipay.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?