20.03.2015

Norges Bank varsler rekordlav rente i minst to år

Oslo (NTB-Jon Even Andersen): Styringsrenten ble overraskende holdt i ro torsdag, men samtidig varsler Norges Bank nå rekordlav rente langt inn i 2018.

Beslutningen om å holde styringsrenten uendret på 1,25 prosent var stikk i strid med forventningene i markedet.

Da støvet hadde lagt seg, sprikte reaksjonene fra uttalelser som «en gedigen feil» og «skikkelig sjokkerende» til «klokt» og «vill jubel».

– Vi er klar over at vi ville overraske en del kommentatorer, og også markedet, bemerket sentralbanksjef Øystein Olsen på en pressekonferanse etter at beslutningen var kunngjort.

Svekkede utsikter

Etter rentekuttet på 0,25 prosentpoeng i desember i fjor har norsk økonomi utviklet seg omtrent som forventet, argumenterer hovedstyret i Norges Bank.

– Vi ser at rentekutt virker, fastslo Olsen under torsdagens pressekonferanse.

Samtidig har boligprisene steget mer enn tidligere anslått. For ikke å gi ytterligere næring til den utviklingen, konkluderte Norges Bank denne gang i strid med forventningene.

Derimot ligger det an til et rentekutt før sommeren. Utsiktene i norsk økonomi svekket seg, heter det fra sentralbankens analytikere. Det tilsier at styringsrenten framover blir lavere – lengre.

– Prognosen på styringsrenten er lavere enn det vi la fram i desember. Analysen i dag innebærer en styringsrente på om lag 1 prosent de neste to årene, sier Olsen.

Fraråder spekulasjon

Med et så lavt rentenivå finner Olsen grunn til å advare unge – og andre – som er på vei inn i eiendomsmarkedet:

– Kjøp bolig for å bo. Ikke betrakt det som et investeringsobjekt som du skal tjene penger på. For prisene kommer ikke alltid til å stige. Det kommer til å endre seg og snu, sier Olsen.

Selv om det nå er utsikter til en styringsrente på 1-tallet fram til 2018, bør man ikke la seg friste til boligspekulasjoner, mener sentralbanksjefen.

– Ved boligkjøp bør man ha en horisont som er langt ut over to år. Dessuten kommer utsikten på toppen av dette. En renteprognose er ikke noe løfte fra vår side, presiserer Olsen.

Lavere lønnsvekst

Norges Bank slår fast at lønnsveksten i fjor ble lavere enn hva den selv tippet i desember. I tillegg er det forventninger om en lavere lønnsvekst framover.

Banken justerer også ned sitt anslag over forventede investeringer i olje- og gassektoren, i tillegg til selve oljeprisen.

På toppen av dette har flere sentralbanker rundt oss innført negativ rente, og utsiktene til renteheving i andre land er nok en gang skjøvet fram i tid.

Fram til nå har arbeidsledigheten ikke økt med så mye som Norges Bank så for seg i desember – noe som delvis kan forklares med svekket arbeidsinnvandring. (©NTB)

Bytte av strømmålere har vært en suksess

97 prosent av alle målepunkter i Norge har fått ny strømmåler per januar 2019, ifølge ny statusrapport fra NVE. Investeringskostnadene er også 1 milliard kroner lavere enn forventet.

Les mer

Markedskommentar mai 2019

Hydrologisk balanse var tidlig i mai dårligere enn på samme tid enn i fjor. Nedbør de siste dagene samt varsler om mer nedbør fremover vil dog være med å bedre denne.

Les mer

Markedskommentar uke 19 2019

I løpet av ukens seks første dager har systemprisen variert mellom 40 og 43 øre/kWh, mot 28-40 øre/kWh tilsvarende dager i forrige uke.

Les mer

Bygger Nordens største batteri

Det finske vindkraftselskapet TuuliWatti Oy bygger Nordens største batteri til 3,5 millioner euro i vindparken Viinamäki i Finland.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?