20.03.2015

Norges Bank varsler rekordlav rente i minst to år

Oslo (NTB-Jon Even Andersen): Styringsrenten ble overraskende holdt i ro torsdag, men samtidig varsler Norges Bank nå rekordlav rente langt inn i 2018.

Beslutningen om å holde styringsrenten uendret på 1,25 prosent var stikk i strid med forventningene i markedet.

Da støvet hadde lagt seg, sprikte reaksjonene fra uttalelser som «en gedigen feil» og «skikkelig sjokkerende» til «klokt» og «vill jubel».

– Vi er klar over at vi ville overraske en del kommentatorer, og også markedet, bemerket sentralbanksjef Øystein Olsen på en pressekonferanse etter at beslutningen var kunngjort.

Svekkede utsikter

Etter rentekuttet på 0,25 prosentpoeng i desember i fjor har norsk økonomi utviklet seg omtrent som forventet, argumenterer hovedstyret i Norges Bank.

– Vi ser at rentekutt virker, fastslo Olsen under torsdagens pressekonferanse.

Samtidig har boligprisene steget mer enn tidligere anslått. For ikke å gi ytterligere næring til den utviklingen, konkluderte Norges Bank denne gang i strid med forventningene.

Derimot ligger det an til et rentekutt før sommeren. Utsiktene i norsk økonomi svekket seg, heter det fra sentralbankens analytikere. Det tilsier at styringsrenten framover blir lavere – lengre.

– Prognosen på styringsrenten er lavere enn det vi la fram i desember. Analysen i dag innebærer en styringsrente på om lag 1 prosent de neste to årene, sier Olsen.

Fraråder spekulasjon

Med et så lavt rentenivå finner Olsen grunn til å advare unge – og andre – som er på vei inn i eiendomsmarkedet:

– Kjøp bolig for å bo. Ikke betrakt det som et investeringsobjekt som du skal tjene penger på. For prisene kommer ikke alltid til å stige. Det kommer til å endre seg og snu, sier Olsen.

Selv om det nå er utsikter til en styringsrente på 1-tallet fram til 2018, bør man ikke la seg friste til boligspekulasjoner, mener sentralbanksjefen.

– Ved boligkjøp bør man ha en horisont som er langt ut over to år. Dessuten kommer utsikten på toppen av dette. En renteprognose er ikke noe løfte fra vår side, presiserer Olsen.

Lavere lønnsvekst

Norges Bank slår fast at lønnsveksten i fjor ble lavere enn hva den selv tippet i desember. I tillegg er det forventninger om en lavere lønnsvekst framover.

Banken justerer også ned sitt anslag over forventede investeringer i olje- og gassektoren, i tillegg til selve oljeprisen.

På toppen av dette har flere sentralbanker rundt oss innført negativ rente, og utsiktene til renteheving i andre land er nok en gang skjøvet fram i tid.

Fram til nå har arbeidsledigheten ikke økt med så mye som Norges Bank så for seg i desember – noe som delvis kan forklares med svekket arbeidsinnvandring. (©NTB)

Markedskommentar uke 41 2019

Denne uken startet med en høy systempris på hele 44,1 øre/kWh, den høyeste systemprisen på nesten seks måneder. Lite vind, lavt tilsig kombinert med lave temperaturer som resulterte i høyt forbruk var årsaken til den høye systemprisen.

Les mer

Flytende vindkraft opptil fem ganger dyrere enn landvind

Norgessjef Ben Bjørke i Siemens Gamesa mener det er realistisk med bunnfast havvind på norsk sokkel, men at det er behov for stor skala dersom en skal få ned kostnadene for flytende havvind.

Les mer

Regjeringen jekker elavgiften til 16,13 øre/kWh

Etter å ha kuttet elavgiften med ett øre i statsbudsjettet i fjor, vil regjeringen nå øke avgiften med 1,9 prosent til 16,13 øre/kWh.

Les mer

Markedskommentar uke 40 2019

I forrige uke ble gjennomsnittsprisen for Østlandet (NO1) 31,4 øre/kWh, denne uken blir prisen rundt 35 øre/kWh som for det meste skyldes høyere forbruk etter hvert som gradestokken kryper mot kuldegrader.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?