08.06.2016

Norge har signert avtale om vindparker i Nordsjøen

Ni land, der i blant Norge, signerte i går en samarbeidsavtale om bygging av vindparker i Nordsjøen. Illustrasjonsfoto: Haakon Barstad

(Europower) Norge signerte i går sammen med åtte andre land en avtale om å samarbeide med utvikling av vindparker i Nordsjøen.

De ni landene er enige om å samarbeide når det gjelder planlegging og bygging av offshore vindparker. Hensikten er å redusere byggekostnader, samt å harmonisere nettbygging, subsidier og tillatelser. All forskning om havvind skal også samordnes i større grad.

Det var Nederland som formann for EUs ministerråd som tok initiativ til erklæringen. Den ble i går signert av EU-kommisjonen, Belgia, Danmark, Frankrike, Tyskland, Irland, Nederland, Sverige og Norge. Også Luxembourg, et land uten kystlinje, har signert avtalen. UK, som har bygd ut de største vindparkene offshore så langt, har derimot ikke signert.

Landene kobles sammen
Finansminister i Nederland, Henk Kamp, mener at erklæringen om samarbeid vil føre til billigere utbygging av vindparker i Nordsjøen.

– I løpet av de neste årene vil se byggingen av flere store vindparker i Nordsjøen, inkludert fem store vindparker utenfor Nederland. Selv om vindparkene har stor utrekning, er det fortsatt godt med plass i Nordsjøen. I samarbeid med andre land, vil vi undersøke hva mer som kan gjøres etter 2020, sier Kamp.

Han sier at framtidige vindparker på tross av de tilhører ulike land, kan ligge ganske nær hverandre, og at det derfor er naturlig at de blir koblet til land via samme strømkabel.

– Et annet mål er å bruke infrastrukturen til vindparkene til å koble strømnettet mellom landene tettere sammen. Dette ville bety at mangel på fornybar energi i ett land, lettere kan kompenseres av overskudd i et annet land, sier Kamp.

Markedskommentar uke 45 2019

Denne uken har gradestokken krøpet langt ned på minussiden og det har fått direkte følger for spotprisene. Det toppet seg på onsdag med over 53 øre/kWh i gjennomsnitt for hele døgnet. I timen mellom 18 og 19 var timesprisen helt oppe på 85,7 øre/kWh. Årsaken til de høye prisene er kombinasjonen kaldt vær og lite vind.

Les mer

Markedskommentar uke 43 2019

Spotprisene i forrige uke på Østlandet i prisområde NO1 ble marginalt høyere enn uken før og endte på 36,4 øre/kWh. Denne uken er høyere priset og ser ut til å bli rundt 37,9 øre/kWh.

Les mer

NVE varsler gradvis innføring av effekttariffer

NVE vil lansere flere forskjellige modeller for effekttariffer, og disse kan innføres gradvis over flere år, ifølge et nytt forslag til innretning av nettleien som snart sendes ut på høring.

Les mer

Markedskommentar uke 42 2019

Prisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 36,3 øre/kWh. Denne uken ser ut til å bli marginalt lavere, rundt 36 øre/kWh.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?