08.06.2016

Norge har signert avtale om vindparker i Nordsjøen

Ni land, der i blant Norge, signerte i går en samarbeidsavtale om bygging av vindparker i Nordsjøen. Illustrasjonsfoto: Haakon Barstad

(Europower) Norge signerte i går sammen med åtte andre land en avtale om å samarbeide med utvikling av vindparker i Nordsjøen.

De ni landene er enige om å samarbeide når det gjelder planlegging og bygging av offshore vindparker. Hensikten er å redusere byggekostnader, samt å harmonisere nettbygging, subsidier og tillatelser. All forskning om havvind skal også samordnes i større grad.

Det var Nederland som formann for EUs ministerråd som tok initiativ til erklæringen. Den ble i går signert av EU-kommisjonen, Belgia, Danmark, Frankrike, Tyskland, Irland, Nederland, Sverige og Norge. Også Luxembourg, et land uten kystlinje, har signert avtalen. UK, som har bygd ut de største vindparkene offshore så langt, har derimot ikke signert.

Landene kobles sammen
Finansminister i Nederland, Henk Kamp, mener at erklæringen om samarbeid vil føre til billigere utbygging av vindparker i Nordsjøen.

– I løpet av de neste årene vil se byggingen av flere store vindparker i Nordsjøen, inkludert fem store vindparker utenfor Nederland. Selv om vindparkene har stor utrekning, er det fortsatt godt med plass i Nordsjøen. I samarbeid med andre land, vil vi undersøke hva mer som kan gjøres etter 2020, sier Kamp.

Han sier at framtidige vindparker på tross av de tilhører ulike land, kan ligge ganske nær hverandre, og at det derfor er naturlig at de blir koblet til land via samme strømkabel.

– Et annet mål er å bruke infrastrukturen til vindparkene til å koble strømnettet mellom landene tettere sammen. Dette ville bety at mangel på fornybar energi i ett land, lettere kan kompenseres av overskudd i et annet land, sier Kamp.

Rapport: Vind- og solkapasitet vil dobles i Sverige før 2030

Fornybarkapasiteten, ekskludert vannkraft, i Sverige er ventet å øke fra 14,8 GW i 2019 til 30,4 GW i 2030, ifølge en ny rapport fra Global Data.

Les mer

Elsikkerhet i Landbruket - Energisenteret

Visste du at nærmere syv av ti branner i landbruket har en elektrisk årsak? Det har Energisenteret i Hunderfossen Eventyrpark tenkt å gjøre noe med.

Les mer

Markedskommentar uke 26 2019

Spotprisene har i uke 26 vært på samme nivå som i forrige uke og har ligget rundt 30 øre/kWh, med mindre variasjoner fra dag til dag.

Les mer

Markedskommentar uke 24 2019

Etter flere uker med store nedbørsmengder er den hydrologiske balansen forbedret med rundt 6 TWh siden starten av juni. Denne uken vil mest sannsynlig ende på normale nedbørsmengder i Norge, men bare rundt halvparten av normalen i Sverige. Fremtidsmarkedet har svekket seg med nesten 2 øre i fronten og rundt et halvt øre på de lengre kontraktene.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?