08.06.2016

Norge har signert avtale om vindparker i Nordsjøen

Ni land, der i blant Norge, signerte i går en samarbeidsavtale om bygging av vindparker i Nordsjøen. Illustrasjonsfoto: Haakon Barstad

(Europower) Norge signerte i går sammen med åtte andre land en avtale om å samarbeide med utvikling av vindparker i Nordsjøen.

De ni landene er enige om å samarbeide når det gjelder planlegging og bygging av offshore vindparker. Hensikten er å redusere byggekostnader, samt å harmonisere nettbygging, subsidier og tillatelser. All forskning om havvind skal også samordnes i større grad.

Det var Nederland som formann for EUs ministerråd som tok initiativ til erklæringen. Den ble i går signert av EU-kommisjonen, Belgia, Danmark, Frankrike, Tyskland, Irland, Nederland, Sverige og Norge. Også Luxembourg, et land uten kystlinje, har signert avtalen. UK, som har bygd ut de største vindparkene offshore så langt, har derimot ikke signert.

Landene kobles sammen
Finansminister i Nederland, Henk Kamp, mener at erklæringen om samarbeid vil føre til billigere utbygging av vindparker i Nordsjøen.

– I løpet av de neste årene vil se byggingen av flere store vindparker i Nordsjøen, inkludert fem store vindparker utenfor Nederland. Selv om vindparkene har stor utrekning, er det fortsatt godt med plass i Nordsjøen. I samarbeid med andre land, vil vi undersøke hva mer som kan gjøres etter 2020, sier Kamp.

Han sier at framtidige vindparker på tross av de tilhører ulike land, kan ligge ganske nær hverandre, og at det derfor er naturlig at de blir koblet til land via samme strømkabel.

– Et annet mål er å bruke infrastrukturen til vindparkene til å koble strømnettet mellom landene tettere sammen. Dette ville bety at mangel på fornybar energi i ett land, lettere kan kompenseres av overskudd i et annet land, sier Kamp.

Markedskommentar uke 44 2020

Prisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 19 øre/kWh. Denne uken ser prisen ut til å bli under 12,2 øre/kWh. Spotprisen for Østlandsområdet har dermed redusert seg markant den siste uken. Prisutsiktene for kommende uke ser ut til å bli rundt 15 øre/kWh.   

Les mer

Markedskommentar uke 43 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 21,5 øre/kWh. Denne uken ser prisen ut til å bli rundt 19,5 øre/kWh. Forventet pris for kommende uke er 18,5 øre/kWh for Sør-Norge.

Les mer

Tilsvar til Forbrukerrådets pressemelding 21.10.2020

Forbrukerrådet sendte 21.10.2020 ut en pressemelding om at 29 strømselskap klages inn for ulovlige avtaler. Gudbrandsdal Energi AS ber Forbrukerrådet dementerer dette grunnet feilaktige opplysninger.

Les mer

Markedskommentar uke 42 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 har den siste tiden steget betraktelig, fra rundt 3-4 øre/kWh de første dagene i oktober til over 20 øre/kWh de siste dagene denne uken.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?