11.09.2014

Nordnorske oljeleveranser når 5 milliarder i år

Statoil Aasta HansteenTromsø (NTB-Jan Morten Bjørnbakk): Selv om oljeinvesteringene går ned på norsk sokkel neste år, har olje og energiminister Tord Lien (Frp) kullsviertro på nordnorske leverandører. I år passerer de 5 milliarder i leveranser til oljenæringa. Foto Aasta Hansteen Statoil.

– Det er svært gledelig at flere av leverandørbedriftene i nord nå flytter seg lenger opp i verdikjeden og begynner å få kontrakter direkte med operatører på norsk sokkel, sier Lien til NTB.

På Norsk Petroleumsforenings konferanse i Tromsø onsdag fikk han presentert blodferske tall som viser at nordnorske bedrifter i fjor leverte varer og tjenester til oljenæringa for 4,7 milliarder kroner i fjor.

Ny rekord

Rapporten ”Levert 2013” viser en økning på rundt 300 millioner kroner fra 2012 til i fjor.

– Dette er ny rekord, og forventningene blant bedriftene tyder på at de i år vil øke til 5,29 milliarder kroner, sier seniorrådgiver Tom Steffensen ved Kunnskapsparken i Bodø, som for femte år på rad telefonintervjuer nordnorske bedrifter om oljeleveranser.

Både Steffensen og Tord Lien understreker at de totale ringvirkningene er atskillig mer omfattende enn de direkte leveransene som kommer fram i undersøkelsen.

Bremser opp

Men oljeindustrien har for lengst tråkket på bremsen etter flere år med rekordinvesteringer. Bransjen selv tror på en nedgang på 15 prosent neste år. Forrige uke la SSB lagt fram nye anslag der de tror at nedgangen blir på 7,5 prosent, mens NHO tirsdag anslo nedgangen til 10 prosent.

Områdedirektør for Drift Nord i Statoil, Han Jacob Hegge, viser til at investeringene i år ligger på et historisk høyt nivå.

– Vi har kommet for å bli. Investeringene er økt med 75 prosent de siste tre årene. For få år siden hadde vi bare to store prosjekter i nord. Nå har vi et dusin store prosjekter, så aktivitetsnivået i nord er høyt både på prosjektutvikling og på leting, sier Hegge til NTB.

Høyere oljepris

Også oljeminister Tord Lien peker på at flere felt kommer i drift, og at ressursene utenfor Nord-Norge vil være attraktive i framtiden. Han sier leverandørene må ha is i magen og forberede seg på en utvikling som blir «svært god» på lang sikt og «god» på mellomlang sikt.

– Det er et internasjonalt fenomen at det investeres mindre enn tidligere. Men som følge av det kommer tilbudssiden på olje til å bli redusert. Etterspørselen går ikke ned. Når produksjonen ikke opprettholdes, kommer oljeprisen til å gå opp, og ressursene i nord vil komme i produksjon, sier Lien til NTB.

«Levert 2013» viser at veksten i fjor var størst i Finnmark der leveransene økte med 15,8 prosent. I Troms økte aktiviteten med 8,8 prosent. Leveransene fra Nordland holdt seg uendret på 2,33 milliarder kroner i fjor, men utgjør likevel like mye som Troms og Finnmark til sammen. (©NTB)


Markedskommentar uke 43 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 21,5 øre/kWh. Denne uken ser prisen ut til å bli rundt 19,5 øre/kWh. Forventet pris for kommende uke er 18,5 øre/kWh for Sør-Norge.

Les mer

Tilsvar til Forbrukerrådets pressemelding 21.10.2020

Forbrukerrådet sendte 21.10.2020 ut en pressemelding om at 29 strømselskap klages inn for ulovlige avtaler. Gudbrandsdal Energi AS ber Forbrukerrådet dementerer dette grunnet feilaktige opplysninger.

Les mer

Markedskommentar uke 42 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 har den siste tiden steget betraktelig, fra rundt 3-4 øre/kWh de første dagene i oktober til over 20 øre/kWh de siste dagene denne uken.

Les mer

Markedskommentar uke 41 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 2,95 øre/kWh. Denne uken ser prisen ut til å bli rundt 9 øre/kWh. Det er fremdeles svært lave kraftpriser i Norge og prisene ligger godt under prisene i våre naboland som Sverige, Danmark og Finland. Forventet pris for kommende uke er 15 øre/kWh for Sør-Norge.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?