11.09.2014

Nordnorske oljeleveranser når 5 milliarder i år

Statoil Aasta HansteenTromsø (NTB-Jan Morten Bjørnbakk): Selv om oljeinvesteringene går ned på norsk sokkel neste år, har olje og energiminister Tord Lien (Frp) kullsviertro på nordnorske leverandører. I år passerer de 5 milliarder i leveranser til oljenæringa. Foto Aasta Hansteen Statoil.

– Det er svært gledelig at flere av leverandørbedriftene i nord nå flytter seg lenger opp i verdikjeden og begynner å få kontrakter direkte med operatører på norsk sokkel, sier Lien til NTB.

På Norsk Petroleumsforenings konferanse i Tromsø onsdag fikk han presentert blodferske tall som viser at nordnorske bedrifter i fjor leverte varer og tjenester til oljenæringa for 4,7 milliarder kroner i fjor.

Ny rekord

Rapporten ”Levert 2013” viser en økning på rundt 300 millioner kroner fra 2012 til i fjor.

– Dette er ny rekord, og forventningene blant bedriftene tyder på at de i år vil øke til 5,29 milliarder kroner, sier seniorrådgiver Tom Steffensen ved Kunnskapsparken i Bodø, som for femte år på rad telefonintervjuer nordnorske bedrifter om oljeleveranser.

Både Steffensen og Tord Lien understreker at de totale ringvirkningene er atskillig mer omfattende enn de direkte leveransene som kommer fram i undersøkelsen.

Bremser opp

Men oljeindustrien har for lengst tråkket på bremsen etter flere år med rekordinvesteringer. Bransjen selv tror på en nedgang på 15 prosent neste år. Forrige uke la SSB lagt fram nye anslag der de tror at nedgangen blir på 7,5 prosent, mens NHO tirsdag anslo nedgangen til 10 prosent.

Områdedirektør for Drift Nord i Statoil, Han Jacob Hegge, viser til at investeringene i år ligger på et historisk høyt nivå.

– Vi har kommet for å bli. Investeringene er økt med 75 prosent de siste tre årene. For få år siden hadde vi bare to store prosjekter i nord. Nå har vi et dusin store prosjekter, så aktivitetsnivået i nord er høyt både på prosjektutvikling og på leting, sier Hegge til NTB.

Høyere oljepris

Også oljeminister Tord Lien peker på at flere felt kommer i drift, og at ressursene utenfor Nord-Norge vil være attraktive i framtiden. Han sier leverandørene må ha is i magen og forberede seg på en utvikling som blir «svært god» på lang sikt og «god» på mellomlang sikt.

– Det er et internasjonalt fenomen at det investeres mindre enn tidligere. Men som følge av det kommer tilbudssiden på olje til å bli redusert. Etterspørselen går ikke ned. Når produksjonen ikke opprettholdes, kommer oljeprisen til å gå opp, og ressursene i nord vil komme i produksjon, sier Lien til NTB.

«Levert 2013» viser at veksten i fjor var størst i Finnmark der leveransene økte med 15,8 prosent. I Troms økte aktiviteten med 8,8 prosent. Leveransene fra Nordland holdt seg uendret på 2,33 milliarder kroner i fjor, men utgjør likevel like mye som Troms og Finnmark til sammen. (©NTB)


Endless Winter ep. 3

Endless Winter 3 er siste kapittel i skikjører Nikolai Schirmers vintereventyr, hvor han forsøker å kjøre bedre på ski med lavere klimagassutslipp.

Les mer

Markedskommentar uke 46 2019

Prisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 45,4 øre/kWh. Denne uken ser ut til å bli rundt 43 øre/kWh. Dette skyldes blant annet høyere temperaturer denne uken som gir redusert forbruk og redusert pris. Forventet pris for kommende uke er rundt 41 øre/kWh, da temperaturene er ventet videre opp hvor det vil bli plussgrader over store deler av Østlandet. Samtidig er det ventet vind under normalen og normale nedbørsmengder i Nordpool-området som helhet.

Les mer

Varsler endringer i strømprisportalen før jul

Forbrukerrådet tar grep for å hindre at lokkeavtaler kommer på topp på portalen Strømpris.no, og varsler at lengden på avtalen vil få en avgjørende betydning for plassering på listen.

Les mer

Markedskommentar uke 45 2019

Denne uken har gradestokken krøpet langt ned på minussiden og det har fått direkte følger for spotprisene. Det toppet seg på onsdag med over 53 øre/kWh i gjennomsnitt for hele døgnet. I timen mellom 18 og 19 var timesprisen helt oppe på 85,7 øre/kWh. Årsaken til de høye prisene er kombinasjonen kaldt vær og lite vind.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?