05.05.2014

Nordisk balanseavregning fra 2015 og 2016

Statnett2Statnett: Foto: Statnett.

Finland vil være først ute når innføringen av en nordisk balanseavregning starter stegvis fra november 2015. Deretter vil Norge og Sverige følge med implemementering i februar 2016. Det er nå passert en ny milepæl når kraftindustriens forberedelser settes i gang. Systemoperatørene Fingrid, Statnett og Svenska Kraftnät har allerede etablert en felles tjenesteleverandør i selskapet eSett Oy som vil håndtere avregningen.


Avregningsmekanismene vil basere seg på felles avregningsprinsipper i et rammeverk som vil være noe ulikt det eksisterende rammeverket. En stegvis implementering vil sikre en god og trygg overgang fra de tre parallelle systemene som er på plass i dag.

-Vi er glade for at de nødvendige regulatoriske rammeverkene for å få på plass en felles balanseavregning er underveis, og er trygge på at dette vil være på plass i tide til implementeringen av en nordisk balanseavregning, sier Minnakaisa Ahonen, som er prosjektleder for den nordiske balanseavregningen.

Prosjektet har nylig lansert en håndbok som skal lette markedsaktørenes forståelse og implementering av den nye avregningsmodellen. I tillegg har systemoperatørene avholdt en informasjonsdag rettet mot kraftbransjen i hvert av de deltagende landene.

For mer informasjon, kontakt: seksjonsleder Kristian Bernseter, 917 11 627, kommunikasjonssjef Henrik Glette, 932 33 010

Balanseavregning skal sikre økonomisk balanse i kraftmarkedet. Kraftbalansen beregnes for hver ansvarlige aktør basert på deres planer/handel og forbruk/produksjon. Den ansvarlige aktøren bærer det økonomiske ansvaret for sine ubalanser.

Formålet med en felles balanseavregning og et felles tjenesteselskap er å minske inngangstersklene i kraftmarkedet, redusere langsiktige kostnader for markedsaktørene og bane veien for et felles nordisk sluttbrukermarked for kraft. Gjennom det felles prosjektet for nordisk balanseavregning har Fingrid, Svenska Kraftnät og Statnett blitt enige om et felles regelverk for balanseavregning og utarbeider ett felles avregningssystem.Markedskommentar uke 19 2019

I løpet av ukens seks første dager har systemprisen variert mellom 40 og 43 øre/kWh, mot 28-40 øre/kWh tilsvarende dager i forrige uke.

Les mer

Bygger Nordens største batteri

Det finske vindkraftselskapet TuuliWatti Oy bygger Nordens største batteri til 3,5 millioner euro i vindparken Viinamäki i Finland.

Les mer

Norsk Kundebarometer 2019

Gudbrandsdal Energi ble for 9. gang kåret til å ha landets mest fornøyde strømkunder. Selskapet fikk hele 4 stjerner i 2019-undersøkelsen. Forskningsprosjektet Norsk Kundebarometer ved Handelshøyskolen BI har i over tjue år målt kundetilfredshet og lojalitet blant norske forbrukere.

Les mer

Endless Winter ep. 2

Endless Winter episode nr. 2. Et eksperiment i bærekraftig fjellsport. Endless Winter følger skikjører Nikolai Schirmer til Østerrike i et forsøk på å kjøre bedre på ski uten de vanlige CO2-intensive frynsegodene til en proff skikjører.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?