06.12.2017

Nettselskapene i rute med nye strømmålere

(Energi Norge) Over halvparten av landets strømkunder har fått installert ny, automatisk strømmåler. Det viser ferske tall fra NVE. Nærmere 80 prosent er fornøyde med informasjonen og prosessen rundt selve målerbyttet.

Rundt 2,9 millioner strømmålere skal skiftes innen utgangen av 2018. Digitaliseringen av strømnettet vil gjøre det både enklere og tryggere å være strømkunde. I tillegg åpner de nye målerne for smartere energistyring i hjemmet.

Ved utgangen av året vil nettselskapene ha installert over 1,6 millioner smarte målere. Det viser ferske tall som ble presentert av NVE under Energi Norges nettkonferanse i Stavanger i dag.

Rekker fristen

– Stort sett alle nettselskaper opplyser nå at de vil gjennomføre utrullingen innen fristen neste år. Tidligere har prognosene vist en forskyving i forhold til de opprinnelige planene. Nå ser planene ut til å ha stabilisert seg og følges av nettselskapene, sier seksjonssjef Guro Grøtterud i NVE.

Nettselskapene har ikke fått installert ny strømmåler i vel 26.000 målepunkt der installasjon var planlagt. Dette skyldes i hovedsak at installatør ikke har fått kontakt med kunde, at det er for lite plass i sikringsskapet eller at kunden har vært motvillig til ny måler. De gamle målerne hos disse strømkundene vil bli skiftet ut etter hvert, opplyser NVE.

Se status for din kommune på Nymåler.no

Tilfredse kunder

Kundene som har fått installert ny måler er godt fornøyde med informasjonen og prosessen rundt målerbyttet, ifølge Kantar TNS' energibarometer for tredje kvartal. Undersøkelsen viser en tilfredshetsskår på 78 av 100 poeng. Kundene er dessuten mer positive til den nye måleren etter at de har fått den i hus, enn de var på forhånd.

– Det er positivt at digitaliseringen av strømnettet går etter planen, og at majoriteten av kundene hilser de nye målerne velkommen. Nå slipper de overraskelser på strømregningen dersom de glemmer å lese av måleren. I tillegg vil nettselskapet etter hvert få automatisk beskjed dersom strømmen går i boligen. Det gir en ekstra trygghet når man reiser på ferie, sier informasjonssjef Aslak Øverås i Energi Norge.

Sparemuligheter

Det er myndighetene ved NVE som har bestemt at alle landets strømmålere skal automatiseres. Kostnaden fordeles på nettleien over flere år. Målerne gir samtidig nye sparemuligheter: For det første åpner de for smartere energistyring i hjemmet. For det andre vil nettselskapene få bedre oversikt over "trafikken" i strømnettet, noe som gjør at de kan effektivisere både drift og investeringer. Det kommer kundene til gode gjennom lavere nettleie på litt lengre sikt.

Les mer om fordelene med ny måler her

Endless Winter ep. 3

Endless Winter 3 er siste kapittel i skikjører Nikolai Schirmers vintereventyr, hvor han forsøker å kjøre bedre på ski med lavere klimagassutslipp.

Les mer

Markedskommentar uke 46 2019

Prisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 45,4 øre/kWh. Denne uken ser ut til å bli rundt 43 øre/kWh. Dette skyldes blant annet høyere temperaturer denne uken som gir redusert forbruk og redusert pris. Forventet pris for kommende uke er rundt 41 øre/kWh, da temperaturene er ventet videre opp hvor det vil bli plussgrader over store deler av Østlandet. Samtidig er det ventet vind under normalen og normale nedbørsmengder i Nordpool-området som helhet.

Les mer

Varsler endringer i strømprisportalen før jul

Forbrukerrådet tar grep for å hindre at lokkeavtaler kommer på topp på portalen Strømpris.no, og varsler at lengden på avtalen vil få en avgjørende betydning for plassering på listen.

Les mer

Markedskommentar uke 45 2019

Denne uken har gradestokken krøpet langt ned på minussiden og det har fått direkte følger for spotprisene. Det toppet seg på onsdag med over 53 øre/kWh i gjennomsnitt for hele døgnet. I timen mellom 18 og 19 var timesprisen helt oppe på 85,7 øre/kWh. Årsaken til de høye prisene er kombinasjonen kaldt vær og lite vind.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?