Hjem > Siste nytt > Nettleien kan stige med 40 prosent

Nettleien kan stige med 40 prosent

Publisert 30.05.2014, sist oppdatert 05.09.2017

DSC_8379+-+KopiEuropower. Haakon Barstad.

Per Sanderud holdt innlegg i dag på Defos årsmøtesamling på Gålå. Der oppfordret han nettselskaper til å holde kostnadene nede siden store investeringer de neste årene vil øke nettleien. Foto: Haakon Barstad

Om alle planlagte nettinvesteringer blir iverksatt, vil nettleien kunne øke med 40 prosent. NVE-direktør Per Sanderud oppfordrer nettselskaper til fusjoner for å holde andre kostnader nede.

NVE har kartlagt planlagte nettinvesteringer ved å spørre nettselskapene om deres byggeplaner. Inkludert Statnetts investeringer skal det bygges nett for opptil 140 milliarder kroner de neste ti årene.

– Det riktignok tradisjon for å være litt for optimistisk i planlegging, men blir uansett en god del investeringer, sa NVE-direktør Per Sanderud da han i dag holdt tale på Defos årsmøtesamling på Gålå.

Alle investeringene vil få konsekvenser for nettleien. Kraftkrevende industri er vernet fra økningen, det blir vanlige strømkunder som må betale.

– I de mest ekstreme tilfellene vil nettleien kunne øke opp mot 40 prosent. Det vil nok ikke forbrukerne synes er så veldig stas. Det vil øke presset på oss i NVE og dere i nettselskapene for at nettleien ikke skal øke mer enn nødvendig, sa Sanderud.

Investeringstakten dobles

I 2012 satte nettselskapene i gang prosjekter for 6,7 milliarder kroner. Når 140 milliarder skal investeres de neste ti årene, betyr det at investeringstakten må mer enn fordobles. NVE har gjort en regneøvelse som viser at det vil øke inntektsrammen til nettselskapene fra 20 til 28 milliarder kroner.

– Noen skal betale dette. Det er ikke kraftintensiv industri, men alminnelig forsyning. Når vi øker inntektsrammen vil nettleien øke ganske mye, sa Sanderud.

Han spår at økningen kommer til å bli såpass stor at kundene kommer til å reagere.

– I dag er det ikke mye diskusjon om nettleien. Det har nok sammenheng med at kraftprisen er lav, men når kraftprisen blir høyere og nettleien stiger, vil dette bli et politisk tema, sa han.

Oppfordret til fusjoner

I talen sa han at NVE ikke teller nettselskaper, de er kun opptatt av at driften skal være effektiv. Når økte investeringer gjør at nettleien stiger, vil det være enda viktigere å holde andre kostnader nede, var oppfordringen fra NVE-direktøren til nettselskapene.

– Organiseringen er for oss likegyldig, men kostnadene må holdes nede. Dere må ikke unngå de vanskelige beslutningene, sa Sanderud og mente med det at nettselskaper må vurdere fusjoner der det er lønnsomt.

– Det ligger et ansvar på dere å sørge for at kunden får det de fortjener uten ekstra kostnader, sa han.

– Har andre interesser enn effektivitet

I en samtale med Europower etter talen understreker Sanderud at det ikke er sikkert at nettleien vil øke med så mye som 40 prosent, men det kan skje hvis en stor andel av de planlagte investeringene blir gjennomført.

– Da vil nettleien øke mye. En gjennomsnittkunde vil kunne få en årlig økning i nettleien på 2000 kroner. Vi trenger disse investeringene, og NVE ønsker at de skal gjøres, men selskapene må gjøre andre tiltak for å holde nettleien nede. For eksempel tror vi at man ved en annen struktur lettere kan klare å redusere kostnadene, sier Sanderud til Europower.

– Var det en oppfordring til selskapene om å fusjonere?

– Ja, blant annet. Det vil bli et trykk på hele bransjen når nettleien mest sannsynlig kommer til å øke. Da må de lete etter kostnadsbesparelser, sier han.

– Har du inntrykk av at enkelte selskaper tviholder på det å være små?

– Ja, jeg tror at det er mange lokale interesser som gjør at det ikke bare er effektivitetshensyn som avgjør om man slår seg sammen eller ikke, sier Sanderud.

Du vil kanskje også se

Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?