Hjem > Siste nytt > Nesten 90% av nettselskapene unngår funksjonelt skille

Nesten 90% av nettselskapene unngår funksjonelt skille

Thomas Gundersen
Publisert 16.02.2018, sist oppdatert 16.02.2018
De aller fleste nettselskapene slipper unna det såkalte funksjonelle skillet, etter at Kristelig Folkeparti denne uken besluttet å støtte Senterpartiets forslag om å sette grensen ved 30.000 nettkunder.

(Montel) De aller fleste nettselskapene slipper unna det såkalte funksjonelle skillet, etter at Kristelig Folkeparti denne uken besluttet å støtte Senterpartiets forslag om å sette grensen ved 30.000 nettkunder. Dermed slipper de aller fleste norske nettselskap å organisere seg med egen ledelse og eget styre.

– Vi var mot innføring av funksjonelt skille for de minste nettselskapene i forrige periode. Et slikt skille er kostnadsfrivende og gjør det vanskelig for de minste selskapene å drive på en fornuftig og ubyråkratisk måte. Vi får nå et selskapsmessig skille for disse selskapene og det er nok for oss, sier KrFs medlem i Stortingets energi- og miljøkomite, Tore Storehaug, til Montel.

KS Bedrift, som var mot innføring av funksjonelt skille, har tidligere uttalt til Montel at denne beslutningen var ventet, og at den vil medføre at kun om lag 15 nettselskap i Norge blir omfattet av lovgivningen. Dermed slipper det store flertallet, om lag 90 selskaper, unna omorganiseringer som blant annet ville innebære egne styrer og fullstendig skille mellom nettselskap og andre virksomheter som et everk driver med. (Se egen sak)

Storehaug kjenner ikke tallet på selskaper som nå «slipper unna», men sier at partiet er mot at Stortinget og regjeringen skal bestemme hvor mange nettselskap vi skal ha i Norge.

– Argumentet for at dette vil drive frem omstrukturering har vært fremme i debatten, men vi mener endringer i eierstruktur i bransjen skal styres lokalt og vi er imot av vi skal drive frem omstruktureringer fra sentral hold, sier Storehaug.

Knut Lockert i bransjeforeningen Distriktsenergi er lettet over KrFs støtte i saken, men vil avvente helt til saken avgis fra komiteen den 8. mars og Stortinget endelig vedtar saken den 16. mars før han slipper jubelen helt løs.

– Vi tror dette går gjennom nå, med KrF foreligger det et flertall. For våre medlemmer betyr dette at man vil unngå en del kostnader og en del uforutsigbarthet fremover. Vi vet for eksempel enda ikke hvor omfattende NVE vil tolke det funksjonelle skillet når forskriften kommer, og dette kunne endt opp med at for eksempel hele ledergruppen i selskapene skulle være forskjelig mellom selskapene, sier Lockert.

Lockert tror ikke at beslutningen om å sette en grense på 30.000 nettkunder vil få betydning for noen pågående prosesser i selskapene.

– Men lettelsen i noen styrerom der ute er nok stor. Dette kunne blitt ganske håpløst for noen av de minste selskapene.

Skrevet av Øystein Meland - Montel.

Du vil kanskje også se

Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?