Hjem > Siste nytt > Nå kommer kulda - blokkerende høytrykk i nord

Nå kommer kulda - blokkerende høytrykk i nord

Publisert 27.11.2012, sist oppdatert 05.09.2017


God hydrologi og relativt lave strømpriser preger fortsatt dagens strømmarked, men nå kommer kulde så da er vi spente på hvordan kulda vil påvirke spotprisene de nærmeste 14 dagene.

Erfaringene fra i februar i år da spotprisene steg brått og kraftig var grunnet i svært kaldt vær over hele europa, med 10 minusgrader i Oslo, Stockholm, Berlin og helt ned til Munchen. Det er ikke spådd slike temperaturer fremover nå. Det er spådd 7 minus i Oslo, 5 minus i Stockholm. Temperaturene i Berlin og Munchen er spådd til å bli 0 til noen få minus grader celsius. Vi tror spotprisen vil stige en del i forhold til det vi har sett de seneste ukene men ikke i den grad at dette skal bety noe spesielt for lommeboka til kundene. Neste uke tror vi vil komme ut med en kraftpris på ca 41 øre/kWh inklusive mva.

EC, den europeiske værmeldingstjenesten melder 3,3 TWh mindre enn normalt med nedbør over Skandinavia neste 10 døgn. Det er spådd kaldt til helga. Meteorologen antar 7 minus kaldere enn normalt i snitt over Skandinavia. P.g.a. av et blokkerende høytrykk over den nordlige nordatlanteren tror vi det kalde været vil fortsette en god stund.

Lave strømpriser.

På grunn av melding om blokkerende høytrykk i nord reagerer både spotprisen og prisene i det finansiell markedet (strøm for levering frem i tid) oppp i dag. Neste uke forventes og bli omsatt på ca 41 øre/kWh inklusive mva. Dagens spotpris er på 32 øre/kWh.  Marginalkostnaden for kullproduksjonen i Finland og Danmark ligger i øyeblikket på ca. 33 øre/kWh inklusive mva. Kullprodusentene må minst ha marginalkostnaden på kull for at det skal være lønnsomt å produsere strøm fra kraftverkene. Normalt vil marginalkostnaden være ganske så bestemmende for strømprisen ut til kundene gjennom vinteren forutsatt normale temperaturer og normal nedbørsutvikling.

Det er relativt god kjernekraftproduksjon i Skandinavia for tiden. Det produseres 10 500 MW av en total installert effekt på 12 146 MW samlet for Sverige og Finland. Vi forventer at det kommer inn mer kjernekraftproduksjon de nærmeste 14 dagene. Kullproduksjonen i Skandinavia ligger på 5300 MW og den er ventet å ta seg opp de nærmeste ukene. Kapasiteten i Skandinavia fra kullproduksjonen ligger på 6000 MW. Det produseres i underkant av 50 000 MW fra vannkraftverkene i Skandinavia

Hydrologi

Stort hydrologisk overskudd sammen med mye regn og derav høye tilsig presset strømprisene ned til et minimum i sommer og høst.  Pr. dato har vi et hydrologisk overskudd i Skandinavia på ca. 10 TWh. Magasinfyllingen har vært sterkt stigende og er nå på 84,5 % fylling for Skandinavia. Litt ned den siste uken. Det betyr  at vi har en god hydrologsik situasjon i Skandinavia. Men alikevel må en forvente at prisene stiger en del på det kalde været vi har foran oss.

Forøvrig er det noe mindre tilsig fra skog og mark i øyeblikket grunnet en kjøligere værtype. Vi tror at prisen på strøm vil bli relativt lave fremover, men det betinger at temperaturene holder seg på et noen lunde normalt nivå. Pr. dato kan vi konkludere med at ressurssituasjonen  er meget god og det bør bety hyggelige priser før strømkundene gjennom vinteren.

Billig strøm kan bestilles her: www.ge.no

Jan Jansrud

Markedssjef

Gudbrandsdal Energi

Du vil kanskje også se

Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?