27.11.2012

Nå kommer kulda - blokkerende høytrykk i nord


God hydrologi og relativt lave strømpriser preger fortsatt dagens strømmarked, men nå kommer kulde så da er vi spente på hvordan kulda vil påvirke spotprisene de nærmeste 14 dagene.

Erfaringene fra i februar i år da spotprisene steg brått og kraftig var grunnet i svært kaldt vær over hele europa, med 10 minusgrader i Oslo, Stockholm, Berlin og helt ned til Munchen. Det er ikke spådd slike temperaturer fremover nå. Det er spådd 7 minus i Oslo, 5 minus i Stockholm. Temperaturene i Berlin og Munchen er spådd til å bli 0 til noen få minus grader celsius. Vi tror spotprisen vil stige en del i forhold til det vi har sett de seneste ukene men ikke i den grad at dette skal bety noe spesielt for lommeboka til kundene. Neste uke tror vi vil komme ut med en kraftpris på ca 41 øre/kWh inklusive mva.

EC, den europeiske værmeldingstjenesten melder 3,3 TWh mindre enn normalt med nedbør over Skandinavia neste 10 døgn. Det er spådd kaldt til helga. Meteorologen antar 7 minus kaldere enn normalt i snitt over Skandinavia. P.g.a. av et blokkerende høytrykk over den nordlige nordatlanteren tror vi det kalde været vil fortsette en god stund.

Lave strømpriser.

På grunn av melding om blokkerende høytrykk i nord reagerer både spotprisen og prisene i det finansiell markedet (strøm for levering frem i tid) oppp i dag. Neste uke forventes og bli omsatt på ca 41 øre/kWh inklusive mva. Dagens spotpris er på 32 øre/kWh.  Marginalkostnaden for kullproduksjonen i Finland og Danmark ligger i øyeblikket på ca. 33 øre/kWh inklusive mva. Kullprodusentene må minst ha marginalkostnaden på kull for at det skal være lønnsomt å produsere strøm fra kraftverkene. Normalt vil marginalkostnaden være ganske så bestemmende for strømprisen ut til kundene gjennom vinteren forutsatt normale temperaturer og normal nedbørsutvikling.

Det er relativt god kjernekraftproduksjon i Skandinavia for tiden. Det produseres 10 500 MW av en total installert effekt på 12 146 MW samlet for Sverige og Finland. Vi forventer at det kommer inn mer kjernekraftproduksjon de nærmeste 14 dagene. Kullproduksjonen i Skandinavia ligger på 5300 MW og den er ventet å ta seg opp de nærmeste ukene. Kapasiteten i Skandinavia fra kullproduksjonen ligger på 6000 MW. Det produseres i underkant av 50 000 MW fra vannkraftverkene i Skandinavia

Hydrologi

Stort hydrologisk overskudd sammen med mye regn og derav høye tilsig presset strømprisene ned til et minimum i sommer og høst.  Pr. dato har vi et hydrologisk overskudd i Skandinavia på ca. 10 TWh. Magasinfyllingen har vært sterkt stigende og er nå på 84,5 % fylling for Skandinavia. Litt ned den siste uken. Det betyr  at vi har en god hydrologsik situasjon i Skandinavia. Men alikevel må en forvente at prisene stiger en del på det kalde været vi har foran oss.

Forøvrig er det noe mindre tilsig fra skog og mark i øyeblikket grunnet en kjøligere værtype. Vi tror at prisen på strøm vil bli relativt lave fremover, men det betinger at temperaturene holder seg på et noen lunde normalt nivå. Pr. dato kan vi konkludere med at ressurssituasjonen  er meget god og det bør bety hyggelige priser før strømkundene gjennom vinteren.

Billig strøm kan bestilles her: www.ge.no

Jan Jansrud

Markedssjef

Gudbrandsdal Energi

Elsikkerhet i Landbruket - Energisenteret

Visste du at nærmere syv av ti branner i landbruket har en elektrisk årsak? Det har Energisenteret i Hunderfossen Eventyrpark tenkt å gjøre noe med.

Les mer

Markedskommentar uke 26 2019

Spotprisene har i uke 26 vært på samme nivå som i forrige uke og har ligget rundt 30 øre/kWh, med mindre variasjoner fra dag til dag.

Les mer

Markedskommentar uke 24 2019

Etter flere uker med store nedbørsmengder er den hydrologiske balansen forbedret med rundt 6 TWh siden starten av juni. Denne uken vil mest sannsynlig ende på normale nedbørsmengder i Norge, men bare rundt halvparten av normalen i Sverige. Fremtidsmarkedet har svekket seg med nesten 2 øre i fronten og rundt et halvt øre på de lengre kontraktene.

Les mer

Felles løsning for mobilbetaling i Europa

Hele sju ulike leverandører av betalingstjenester slår seg sammen for å forenkle mobilbetaling i Europa. Vipps er Norges "representant" i dette samarbeidet som blant annet skal bestå av den kinesiske kjempen Alipay.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?