08.01.2018

Mye nedbør ga mer energi enn normalt i 2017

(enerWE) I forrige uke ble det meldt at 2017 var en av Norges våteste år noensinne. Siden 1900 har det bare vært 5 år med mer regn enn i fjor.

Den massive nedbøren skapte neppe begeistring blant værsyke nordmenn, men det er ikke bare negativt. For strømproduksjonen og strømprisene var det gode nyheter ettersom Norges strøm stort sett kommer fra vannkraft.

enerWE tok kontakt med NVE for å høre hvor stort utslag det ga for vannkraftproduksjonen.

– I vinteren 2017 lå magasinfyllingen under median og 2016-nivå, men i løpet av året bedret seg pga. mer nedbør enn vanlig, skriver Haakon Seming Skaug, senioringeniør i energiavdelingen i NVE til enerWE.

Det er ikke slik at all nedbør kommer vannkraftverkene tilgode, men det har likefullt stor påvirkning på fyllingsgraden i vannmagasinene.

– I 2017 var nyttbart tilsig til vannkraftsystemet på 147,8 TWh som er 14,4 TWh høyere enn normalt, mens nedbørenergi var 22,4 TWh over normalt, skriver Seming Skau.

Skrevet av enerWE.

Rapport: Vind- og solkapasitet vil dobles i Sverige før 2030

Fornybarkapasiteten, ekskludert vannkraft, i Sverige er ventet å øke fra 14,8 GW i 2019 til 30,4 GW i 2030, ifølge en ny rapport fra Global Data.

Les mer

Elsikkerhet i Landbruket - Energisenteret

Visste du at nærmere syv av ti branner i landbruket har en elektrisk årsak? Det har Energisenteret i Hunderfossen Eventyrpark tenkt å gjøre noe med.

Les mer

Markedskommentar uke 26 2019

Spotprisene har i uke 26 vært på samme nivå som i forrige uke og har ligget rundt 30 øre/kWh, med mindre variasjoner fra dag til dag.

Les mer

Markedskommentar uke 24 2019

Etter flere uker med store nedbørsmengder er den hydrologiske balansen forbedret med rundt 6 TWh siden starten av juni. Denne uken vil mest sannsynlig ende på normale nedbørsmengder i Norge, men bare rundt halvparten av normalen i Sverige. Fremtidsmarkedet har svekket seg med nesten 2 øre i fronten og rundt et halvt øre på de lengre kontraktene.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?