08.01.2018

Mye nedbør ga mer energi enn normalt i 2017

(enerWE) I forrige uke ble det meldt at 2017 var en av Norges våteste år noensinne. Siden 1900 har det bare vært 5 år med mer regn enn i fjor.

Den massive nedbøren skapte neppe begeistring blant værsyke nordmenn, men det er ikke bare negativt. For strømproduksjonen og strømprisene var det gode nyheter ettersom Norges strøm stort sett kommer fra vannkraft.

enerWE tok kontakt med NVE for å høre hvor stort utslag det ga for vannkraftproduksjonen.

– I vinteren 2017 lå magasinfyllingen under median og 2016-nivå, men i løpet av året bedret seg pga. mer nedbør enn vanlig, skriver Haakon Seming Skaug, senioringeniør i energiavdelingen i NVE til enerWE.

Det er ikke slik at all nedbør kommer vannkraftverkene tilgode, men det har likefullt stor påvirkning på fyllingsgraden i vannmagasinene.

– I 2017 var nyttbart tilsig til vannkraftsystemet på 147,8 TWh som er 14,4 TWh høyere enn normalt, mens nedbørenergi var 22,4 TWh over normalt, skriver Seming Skau.

Skrevet av enerWE.

Markedskommentar uke 42 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 har den siste tiden steget betraktelig, fra rundt 3-4 øre/kWh de første dagene i oktober til over 20 øre/kWh de siste dagene denne uken.

Les mer

Markedskommentar uke 41 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 2,95 øre/kWh. Denne uken ser prisen ut til å bli rundt 9 øre/kWh. Det er fremdeles svært lave kraftpriser i Norge og prisene ligger godt under prisene i våre naboland som Sverige, Danmark og Finland. Forventet pris for kommende uke er 15 øre/kWh for Sør-Norge.

Les mer

Blir det flere år med lave priser?

Mer vannkraft, mer vindkraft og mer kjernekraft gjør at kraftprisene kan holde seg lave lenge.

Les mer

Markedskommentar uke 40 2020

Strømmarkedet har lagt bak seg en stabil uke der prisen på Østlandet i prisområde NO1 i gjennomsnitt ser ut til å bli rundt 2,5 øre/kWh. Forventet pris for kommende uke er rundt 6 øre/kWh.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?