16.09.2014

– Mulig å kombinere økonomisk vekst og klimakutt

Erna Solberg+stortingetOslo (NTB-Are Føli): Statsminister Erna Solberg (H) gleder seg over en ny klimarapport som slår fast at grønn økonomisk vekst er mulig. Foto Stortinget.

– Jeg blir omstillingsoptimist av å lese denne rapporten. Klimaspørsmålet må ikke sees som en byrde som begrenser mulighetene for verdiskapning, men snarere som en mulighet for utvikling og vekst, sier Solberg i en uttalelse.

Rapporten er utarbeidet for en ny internasjonal klimakommisjon hvor påtroppende NATO-sjef Jens Stoltenberg er medlem. Han vil tirsdag overlevere rapporten til Solberg og miljøminister Tine Sundtoft (H) i Oslo.

Hovedkonklusjonen til The Global Commission on the Economy and Climate er at økonomisk vekst kan kombineres med kutt i de globale klimautslippene. For å oppnå dette må det tas en rekke grep som berører ulike deler av økonomien.

– De neste 15 årene vil bli avgjørende, understreker forfatterne av rapporten.

Om ikke noe blir gjort i løpet av denne perioden, mener de det er omtrent umulig å unngå at temperaturen på jorda i snitt stiger mer enn 2 grader. I øyeblikket er vi på vei mot 4 grader, noe som kan få katastrofale konsekvenser mange steder på kloden.

Dyrt, men billig

Utvikling av kompakte, miljøvennlige byer med lave klimautslipp bør ifølge rapporten bli et viktig satsingsområde. I tillegg må produktiviteten i landbruket opp, slik at en voksende befolkning kan føs uten å dyrke opp nye naturområder.

Offentlig støtte til forskning og utvikling av miljøvennlige energikilder bør tredobles, mener forfatterne. At prisen på sol- og vindkraft faller raskt, gjør satsingen på dette området lettere.

Til sammen trengs det nærmere 40.000 milliarder kroner i investeringer globalt hvert år de neste 15 årene, ifølge rapporten. Pengene bør gå til ny energi, vannforsyning, transport, byutvikling og annen infrastruktur.

Samtidig er det mulig å spare store summer på energieffektivitet, kompakte byer og reduserte investeringer i kull og olje. I beste fall kan omleggingen til lavutslippsøkonomien reelt sett bli kostnadsfri, ifølge rapporten.

– Mange har hevdet at det blir dyrt å dra verden over på et klimariktig spor. Den nye rapporten er krystallklar: Det er ganske enkelt feil, sier Bellona-leder Frederic Hauge i en uttalelse.

Toppmøte i New York

I likhet med mange andre eksperter understreker rapport-forfatterne at det ikke er nok å satse penger på ny teknologi og infrastruktur. Konkrete tiltak for å begrense utslippene er også nødvendig.

Betydelige og forutsigbare priser på utslipp av klimagasser må derfor innføres. Dette vil kunne sende sterke signaler til beslutningstakere i ulike deler av økonomien.

I rapporten oppfordres verdens regjeringer til å enes om en sterk internasjonal klimaavtale, noe som så langt har vist seg å være svært vanskelig. I tillegg bør subsidier til utvinning av kull og olje avskaffes.

Mexicos tidligere president Felipe Calderon leder The Global Commission on the Economy and Climate. Norge er et av landene som tok initiativ til kommisjonen, og rapporten er utarbeidet med bidrag fra en rekke ulike forskningsinstitutter.

Klimarådene ble lagt fram nøyaktig én uke før FNs generalsekretær Ban Ki-moon inviterer verdens ledere til klimatoppmøte i New York. Neste år skal de samme lederne gjøre et nytt forsøk på å bli enige om en ny internasjonal klimaavtale. (©NTB)

Markedskommentar uke 43 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 21,5 øre/kWh. Denne uken ser prisen ut til å bli rundt 19,5 øre/kWh. Forventet pris for kommende uke er 18,5 øre/kWh for Sør-Norge.

Les mer

Tilsvar til Forbrukerrådets pressemelding 21.10.2020

Forbrukerrådet sendte 21.10.2020 ut en pressemelding om at 29 strømselskap klages inn for ulovlige avtaler. Gudbrandsdal Energi AS ber Forbrukerrådet dementerer dette grunnet feilaktige opplysninger.

Les mer

Markedskommentar uke 42 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 har den siste tiden steget betraktelig, fra rundt 3-4 øre/kWh de første dagene i oktober til over 20 øre/kWh de siste dagene denne uken.

Les mer

Markedskommentar uke 41 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 2,95 øre/kWh. Denne uken ser prisen ut til å bli rundt 9 øre/kWh. Det er fremdeles svært lave kraftpriser i Norge og prisene ligger godt under prisene i våre naboland som Sverige, Danmark og Finland. Forventet pris for kommende uke er 15 øre/kWh for Sør-Norge.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?