18.11.2014

Mot rekordbillig julestrøm

Strømprisene ved inngangen til desember ligger på juli-nivå. Det ser ut til å bli rekordbillig strøm i julen. Foto: Mona Adolfsen

Vi går inn i desember med rekordlave strømpriser. Fortsatt har tre leverandører standard variabel pris under 20 øre/kWh.

Mildt og vått vær har bidratt til å holde kraftprisene nede. Det gjenspeiles i strømprisene til sluttbruker. Det ser nå ut til å de lave prisene skal holde seg fremover, og det vil si en adventstid med uvanlig lave strømpriser.

Billigst på variabel pris blant de landsdekkende leverandørene på Konkurransetilsynets prisoversikt er fortsatt Oslokraft med 19,85 øre/kWh. Det er også lavere enn hva markedspris inklusive moms har vært så langt i november. Til sammenligning var den laveste variable prisen ved inngangen til desember i fjor på 34 øre/kWh, mens laveste pris den siste uken i året var 33,95 øre/kWh, viser prisoversikten til Konkurransetilsynet.

Store forskjeller

I år ligger altså prisene betydelig under fjorårets nivå. Det er imidlertid fortsatt store prisforskjeller blant de landsdekkende leverandørene. Dyrest av de landsdekkende er Fjordkraft med sitt produkt Fjordkraft Web til 42,99 øre/kWh i uke 49. Det er mer enn det dobbelte av hva kundene til både Oslokraft, Lærdal Energi og Ustekveikja (Skarvarennet 2015) betaler for samme produkt.

Europower
Mona Adolfsen

Markedskommentar uke 41 2019

Denne uken startet med en høy systempris på hele 44,1 øre/kWh, den høyeste systemprisen på nesten seks måneder. Lite vind, lavt tilsig kombinert med lave temperaturer som resulterte i høyt forbruk var årsaken til den høye systemprisen.

Les mer

Flytende vindkraft opptil fem ganger dyrere enn landvind

Norgessjef Ben Bjørke i Siemens Gamesa mener det er realistisk med bunnfast havvind på norsk sokkel, men at det er behov for stor skala dersom en skal få ned kostnadene for flytende havvind.

Les mer

Regjeringen jekker elavgiften til 16,13 øre/kWh

Etter å ha kuttet elavgiften med ett øre i statsbudsjettet i fjor, vil regjeringen nå øke avgiften med 1,9 prosent til 16,13 øre/kWh.

Les mer

Markedskommentar uke 40 2019

I forrige uke ble gjennomsnittsprisen for Østlandet (NO1) 31,4 øre/kWh, denne uken blir prisen rundt 35 øre/kWh som for det meste skyldes høyere forbruk etter hvert som gradestokken kryper mot kuldegrader.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?