07.07.2014

Milliardsmell for Vattenfall

ringhals (1)Europower. Det er lite trolig at det vil bli bygget nye reaktorer i Ringhals som følge av nye sikkerhetskrav fra 2020. Foto: Annika Örnborg, Vattenfall

Når nye sikkerhetskrav vedtas i høst, tvinges selskapet til omfattende investeringer i sine kjernereaktorer. Eksperter tror at dette setter stopper for planene om å bygge ny kjernekraft i Sverige.

I kjølvannet av Fukushima-katastrofen i 2011 er en rekke nye sikkerhetskrav i ferd med å bli implementert i Sverige og i resten av EU. Myndighetene i Sverige skal fatte endelige beslutninger om disse kravene før årsskiftet, men det er allerede klart at det vil kreve investeringer i milliardklassen for hver reaktor, skriver Dagens Industri i dag.

Hovedelementet i de nye sikkerhetskravene er at det kreves uavhengig kjøling, som skal fungere ved bortfall av strøm til reaktoren.

Eksperter DI har snakket med, anslår investeringene til i størrelsesorden én til to milliarder SEK, per reaktor. Vattenfall eier syv reaktorer.

– Vi har ikke hele kravspesifikasjonen klart for oss, men det handler om milliardbeløp, sier Torbjörn Wahlborg, Norden-sjef i Vattenfall.

Men det slutter ikke der, økte krav til sikring mot terrorisme og økte kostnader for kjerneavfall vil også komme. Kjell Jansson, vd i Svensk Energi, anslår de totale kostnadene til tre til fem milliarder SEK, per reaktor. For det hardt pressede selskapet vil dette kunne gi uvelkomne utgifter på mellom 15 og 25 milliarder SEK.

Selskapet har besluttet at de to eldste reaktorene i Ringhals ikke skal oppgraderes, ettersom de allikevel skal avvikles innen 10 år. De nye sikkerhetskravene skal gjelde fra 2020, og de fem øvrige reaktorene må oppgraderes innen den tid.

 

Kjernekraftens fremtid

Mikael Odenberg, generaldirektør i Svenska kraftnät, mener Vattenfall gjør rett i å utrede forutsetningene for to nye reaktorer i Ringhals, men tror selskapet ikke selskapet vil konkludere med at det er mulig.

– Min vurdering er at det helt enkelt ikke er mulig å regne hjem investeringen i en ny reaktor. Den kommersielle usikkerheten er for stor, sier Odenberg.

Kjell Janson i Svensk Energi gjør en liknende vurdering.

– Vi skal holde døren åpen, men slik det nå ser ut tror jeg ikke det vil bli bygget nye reaktorer i Sverige, sier han.

Vattenfall, som nå legger mange hundre millioner i utredningsarbeid, mener det er for tidlig å sette foten ned for nye reaktorer.

Rapport: Vind- og solkapasitet vil dobles i Sverige før 2030

Fornybarkapasiteten, ekskludert vannkraft, i Sverige er ventet å øke fra 14,8 GW i 2019 til 30,4 GW i 2030, ifølge en ny rapport fra Global Data.

Les mer

Elsikkerhet i Landbruket - Energisenteret

Visste du at nærmere syv av ti branner i landbruket har en elektrisk årsak? Det har Energisenteret i Hunderfossen Eventyrpark tenkt å gjøre noe med.

Les mer

Markedskommentar uke 26 2019

Spotprisene har i uke 26 vært på samme nivå som i forrige uke og har ligget rundt 30 øre/kWh, med mindre variasjoner fra dag til dag.

Les mer

Markedskommentar uke 24 2019

Etter flere uker med store nedbørsmengder er den hydrologiske balansen forbedret med rundt 6 TWh siden starten av juni. Denne uken vil mest sannsynlig ende på normale nedbørsmengder i Norge, men bare rundt halvparten av normalen i Sverige. Fremtidsmarkedet har svekket seg med nesten 2 øre i fronten og rundt et halvt øre på de lengre kontraktene.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?