Hjem > Siste nytt > Milliardsmell for Vattenfall

Milliardsmell for Vattenfall

Publisert 07.07.2014, sist oppdatert 05.09.2017

ringhals (1)Europower. Det er lite trolig at det vil bli bygget nye reaktorer i Ringhals som følge av nye sikkerhetskrav fra 2020. Foto: Annika Örnborg, Vattenfall

Når nye sikkerhetskrav vedtas i høst, tvinges selskapet til omfattende investeringer i sine kjernereaktorer. Eksperter tror at dette setter stopper for planene om å bygge ny kjernekraft i Sverige.

I kjølvannet av Fukushima-katastrofen i 2011 er en rekke nye sikkerhetskrav i ferd med å bli implementert i Sverige og i resten av EU. Myndighetene i Sverige skal fatte endelige beslutninger om disse kravene før årsskiftet, men det er allerede klart at det vil kreve investeringer i milliardklassen for hver reaktor, skriver Dagens Industri i dag.

Hovedelementet i de nye sikkerhetskravene er at det kreves uavhengig kjøling, som skal fungere ved bortfall av strøm til reaktoren.

Eksperter DI har snakket med, anslår investeringene til i størrelsesorden én til to milliarder SEK, per reaktor. Vattenfall eier syv reaktorer.

– Vi har ikke hele kravspesifikasjonen klart for oss, men det handler om milliardbeløp, sier Torbjörn Wahlborg, Norden-sjef i Vattenfall.

Men det slutter ikke der, økte krav til sikring mot terrorisme og økte kostnader for kjerneavfall vil også komme. Kjell Jansson, vd i Svensk Energi, anslår de totale kostnadene til tre til fem milliarder SEK, per reaktor. For det hardt pressede selskapet vil dette kunne gi uvelkomne utgifter på mellom 15 og 25 milliarder SEK.

Selskapet har besluttet at de to eldste reaktorene i Ringhals ikke skal oppgraderes, ettersom de allikevel skal avvikles innen 10 år. De nye sikkerhetskravene skal gjelde fra 2020, og de fem øvrige reaktorene må oppgraderes innen den tid.

 

Kjernekraftens fremtid

Mikael Odenberg, generaldirektør i Svenska kraftnät, mener Vattenfall gjør rett i å utrede forutsetningene for to nye reaktorer i Ringhals, men tror selskapet ikke selskapet vil konkludere med at det er mulig.

– Min vurdering er at det helt enkelt ikke er mulig å regne hjem investeringen i en ny reaktor. Den kommersielle usikkerheten er for stor, sier Odenberg.

Kjell Janson i Svensk Energi gjør en liknende vurdering.

– Vi skal holde døren åpen, men slik det nå ser ut tror jeg ikke det vil bli bygget nye reaktorer i Sverige, sier han.

Vattenfall, som nå legger mange hundre millioner i utredningsarbeid, mener det er for tidlig å sette foten ned for nye reaktorer.

Du vil kanskje også se

Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?