07.07.2014

Milliardsmell for Vattenfall

ringhals (1)Europower. Det er lite trolig at det vil bli bygget nye reaktorer i Ringhals som følge av nye sikkerhetskrav fra 2020. Foto: Annika Örnborg, Vattenfall

Når nye sikkerhetskrav vedtas i høst, tvinges selskapet til omfattende investeringer i sine kjernereaktorer. Eksperter tror at dette setter stopper for planene om å bygge ny kjernekraft i Sverige.

I kjølvannet av Fukushima-katastrofen i 2011 er en rekke nye sikkerhetskrav i ferd med å bli implementert i Sverige og i resten av EU. Myndighetene i Sverige skal fatte endelige beslutninger om disse kravene før årsskiftet, men det er allerede klart at det vil kreve investeringer i milliardklassen for hver reaktor, skriver Dagens Industri i dag.

Hovedelementet i de nye sikkerhetskravene er at det kreves uavhengig kjøling, som skal fungere ved bortfall av strøm til reaktoren.

Eksperter DI har snakket med, anslår investeringene til i størrelsesorden én til to milliarder SEK, per reaktor. Vattenfall eier syv reaktorer.

– Vi har ikke hele kravspesifikasjonen klart for oss, men det handler om milliardbeløp, sier Torbjörn Wahlborg, Norden-sjef i Vattenfall.

Men det slutter ikke der, økte krav til sikring mot terrorisme og økte kostnader for kjerneavfall vil også komme. Kjell Jansson, vd i Svensk Energi, anslår de totale kostnadene til tre til fem milliarder SEK, per reaktor. For det hardt pressede selskapet vil dette kunne gi uvelkomne utgifter på mellom 15 og 25 milliarder SEK.

Selskapet har besluttet at de to eldste reaktorene i Ringhals ikke skal oppgraderes, ettersom de allikevel skal avvikles innen 10 år. De nye sikkerhetskravene skal gjelde fra 2020, og de fem øvrige reaktorene må oppgraderes innen den tid.

 

Kjernekraftens fremtid

Mikael Odenberg, generaldirektør i Svenska kraftnät, mener Vattenfall gjør rett i å utrede forutsetningene for to nye reaktorer i Ringhals, men tror selskapet ikke selskapet vil konkludere med at det er mulig.

– Min vurdering er at det helt enkelt ikke er mulig å regne hjem investeringen i en ny reaktor. Den kommersielle usikkerheten er for stor, sier Odenberg.

Kjell Janson i Svensk Energi gjør en liknende vurdering.

– Vi skal holde døren åpen, men slik det nå ser ut tror jeg ikke det vil bli bygget nye reaktorer i Sverige, sier han.

Vattenfall, som nå legger mange hundre millioner i utredningsarbeid, mener det er for tidlig å sette foten ned for nye reaktorer.

Markedskommentar uke 22 2020

Prisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 9,1 øre/kWh. Denne uken ser prisen ut til å bli rundt 2,7 øre/kWh. Neste uke ventes rundt denne ukens pris.

Les mer

Laveste strømpris i Norge noensinne

Det varme været har satt i gang snøsmeltingen i Sør-Norge og spotprisen har sunket til rekordlave 1,54 euro MWh.

Det ser ut til å bli fint vær i hele Norden fremover og temperaturene øker kraftig. Det betyr at de enorme mengdene med snø som har ligget i fjellet i Sør-Norge virkelig begynner å smelte. Smeltingen sørger for at strømprisene stuper og spotprisen for Sør-Norge har klokket inn på rekordlave 1,54 euro tirsdag.

Les mer

Markedskommentar uke 21 2020

Prisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke cirka 12 øre/kWh. Denne uken ser prisen ut til å bli på cirka 10,1 øre/kWh. Spotprisen har dermed blitt levert lavere enn forventet denne uken. Prisutsiktene for kommende uke ser ut til å bli rundt 6 øre/kWh.

Les mer

Markedskommentar uke 20 2020

Prisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke cirka 8 øre/kWh. Denne uken ser prisen ut til å bli på cirka 12 øre/kWh. Spotprisen har dermed blitt levert 5 øre høyere enn forventet nivå for en uke siden.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?