20.11.2014

Miljøvernere håper på grønne finansgiganter

Oslo (NTB-Are Føli): Grønnere finansselskaper blir svært viktige i kampen mot klimaendringene, mener miljøvernere. Pensjonsgiganten KLP dropper kull og styrker i stedet satsingen på ren energi.

– Vi selger oss ut av kullselskaper for å gi et signal om at det er nødvendig å foreta et skifte fra fossilt brensel til fornybar energi, erklærte KLPs konsernsjef Sverre Thornes onsdag.

Selskapene som droppes, har mer enn 50 prosent av inntekten fra kull. KLPs kullinvesteringer er verdt nesten 500 millioner kroner, som nå skal flyttes til fornybar energi i utviklingsland.

– Dette er et gjennombrudd for å få mange flere til å vende ryggen til kullselskaper, sier Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender.

– Veldig god begynnelse

Aller helst hadde Hermstad sett at Kommunal Landspensjonskasse (KLP) også hadde droppet investeringene i olje.

– Men dette er en veldig god begynnelse, og det er veldig gode nyheter at de bruker de 500 millionene til investeringer i fornybar energi, sier Hermstad til NTB.

Initiativet til å trekke KLP ut av kull kom fra Venstre-ordfører Alfred Bjørlo i Eid kommune i Sogn og Fjordane. Hermstad har tidligere kritisert kullinvesteringer, og er glad for at selskapet har valgt å lytte til innspillene.

– Når KLP tar et så tydelig steg, blir det enklere for kommunene å ha en mer ansvarlig investeringsstrategi, sier han.

KLP, Norges største pensjonsforvalter, leverer pensjons-, finans- og forsikringstjenester til kommuner og fylkeskommuner.

Oljefondet

Både Hermstad og Bjørlo mener Oljefondet må følge i KLPs fotspor og droppe alle investeringer i kull. Et utvalg nedsatt av regjeringen for å vurdere dette, skal etter planen komme med sine anbefalinger i løpet av november.

– Ekspertutvalget bør se grundig på analysene bak de endringene KLP nå gjennomfører, understreker Bjørlo.

KLP og andre finansselskaper som dropper kull og satser fornybart, spiller en svært viktig rolle i kampen mot klimaendringene, ifølge Bellona-leder Frederic Hauge.

– I Bellona ser vi på finanssektoren som et av de viktigste virkemidlene for faktisk endring i tiden framover, sier han.

Tidligere i år gikk Storebrand ut av kull og tjæresand, og det pågår flere internasjonale kampanjer for å få flere store selskaper til å gjøre det samme. Rockefeller Foundation, som forvalter noe av arven etter oljemagnaten John D. Rockefeller, har lovet å kutte sine investeringer i olje.

– Avhengig av finansmiljøene

Hermstad mener flyttingen av investeringer over til fornybar energi er «noe av det aller viktigste som kommer til å skje framover».

– Vi vil få noen klimaavtaler, men de løser ikke problemet av seg selv. Så vi er helt avhengig av finansmiljøene for å få mer til å skje, sier Hermstad.

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank tviler på om kullselskapene vil bli hardt rammet av investorer som trekker seg ut av hensyn til miljøet. Årsaken er at det finnes andre investorer som er villige til å finansiere virksomheten hvis den er lønnsom.

– Det du gjør med alternativene til kullkraften, har større betydning, sier Andreassen til NTB.

Han mener det er viktigere at KLP investerer mer i fornybar energi, enn at selskapet dropper kull. Større investeringer styrker teknologiutviklingen, noe som kan gjøre de nye energikildene billigere og mer konkurransedyktige. (©NTB)

Elsikkerhet i Landbruket - Energisenteret

Visste du at nærmere syv av ti branner i landbruket har en elektrisk årsak? Det har Energisenteret i Hunderfossen Eventyrpark tenkt å gjøre noe med.

Les mer

Markedskommentar uke 26 2019

Spotprisene har i uke 26 vært på samme nivå som i forrige uke og har ligget rundt 30 øre/kWh, med mindre variasjoner fra dag til dag.

Les mer

Markedskommentar uke 24 2019

Etter flere uker med store nedbørsmengder er den hydrologiske balansen forbedret med rundt 6 TWh siden starten av juni. Denne uken vil mest sannsynlig ende på normale nedbørsmengder i Norge, men bare rundt halvparten av normalen i Sverige. Fremtidsmarkedet har svekket seg med nesten 2 øre i fronten og rundt et halvt øre på de lengre kontraktene.

Les mer

Felles løsning for mobilbetaling i Europa

Hele sju ulike leverandører av betalingstjenester slår seg sammen for å forenkle mobilbetaling i Europa. Vipps er Norges "representant" i dette samarbeidet som blant annet skal bestå av den kinesiske kjempen Alipay.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?