04.09.2014

Mexicogolfen 4 år etter oljekatastrofen: – Rekeindustrien med brukket rygg

Bellona.no

Bellona har vært i Mexicogolfen og snakket med noen av de 47 000 som var med å rydde opp etter at BPs oljerigg Deepwater Horizon eksploderte og sank for fire år siden: Før katastrofen hadde rekefisker Dean Blanchard 6000 ansatte og en flåte på 1400 båter. Nå har han 300 ansatte og 30 selveide båter. Det er ikke nok fangst, og reker og krabber som fanges i området er deformerte og oljeflekkete.

Publisert  av 

deformert krabbe

GRAND ISLE, Louisiana – Torsdag 3.august og dag 3 av årets fiskesesong: Kontorene og havnen hos Dean Blanchard Seafood, Inc – en gang leverandør av 11 % av USAs rekemarked – er «stille som i grava», som eieren selv ordlegger seg, til Bellona.

Blanchard selv sitter på kontoret på øya som nå er glemt, 170 kilometer sør for New Orleans, og kommuniserer med andre leverandører via smarttelefon.

- Fikk ikke dere noe heller, annet enn tjære, gørr og noen av de deformerte creepy krypene?, sier han inn i telefonen sin. – Ser ut til å være det samme her og.

De “creepy krypene” han refererer til, er de muterte rekene, krabbene og fiskene dekket av utvekster, synlige svulster og slim som har blitt fanget opp av reketrålerne siden fiskesesongen i 2011, etter at BPs Deepwater Horizon-rigg eksploderte og sank i april 2010.

- Vi så aldri noe som disse rekene og krabbene før ulykken, forteller Blanchards nevø, Ryan Penick, en av de få arbeiderne som er å se. – Dette var nytt for oss alle.

Krypene vil inngå i Blanchards stadig voksende samling av rariteter fra sjøen som han oppbevarer i kontorets fryser og tar bilder av til advokatene. – Av og til kommer en gruppe uidentifiserte forskere innom og tar noen prøver, forteller Penick.


Reke med olje innenfor skallet Foto: Dean Blanchard/ Dean Blanchard Seafood Inc

- De sier ikke hvor de kommer fra og vi vet bedre nå enn å spørre, forteller han Bellona. – De viser ikke noen form for identifikasjonsbevis eller visittkort og vi hører aldri noe mer fra dem.

I følge Blanchard selv, som ikke er kjent for å legge to fingre i mellom, er det «en del av konspirasjonen mellom BP og myndighetene for å skjule hva de gjorde der»: – De la virksomheten vår brakk og nekter å betale for det.

I 2009 og årene før prosesserte og solgte Blanchard 6,3 millioner kg reker i året. I 2013 sank tallet til under 1 million.

Før katastrofen hadde Blanchard 6000 ansatte og en flåte på 1400 båter. Nå har han 300 ansatte og 30 selveide båter. I tillegg har han avtaler med 350 privateide båter.

- Rekeindustrien handler ikke om penger, men om vekt, sier Blanchard til Bellona. – I 2009 og 2010 kunne jeg ta 8 dollar [ca.50 NOK] per halvkilo i engros, nå må jeg ta 20 – 30 dollar [120 – 190 NOK], noe som illustrerer et drastisk og stadig mer redusert volum av rekefangst i Mexicogolfen.

Dette er et oversatt utdrag fra nummer to i Bellonas artikkelserie om situasjonen fire år etter Deepwater Horizon-katastrofen. Les resten av historien her, på våre engelske sider.


Maya Vedeld


KommunikasjonsrådgiverMarkedskommentar uke 43 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 21,5 øre/kWh. Denne uken ser prisen ut til å bli rundt 19,5 øre/kWh. Forventet pris for kommende uke er 18,5 øre/kWh for Sør-Norge.

Les mer

Tilsvar til Forbrukerrådets pressemelding 21.10.2020

Forbrukerrådet sendte 21.10.2020 ut en pressemelding om at 29 strømselskap klages inn for ulovlige avtaler. Gudbrandsdal Energi AS ber Forbrukerrådet dementerer dette grunnet feilaktige opplysninger.

Les mer

Markedskommentar uke 42 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 har den siste tiden steget betraktelig, fra rundt 3-4 øre/kWh de første dagene i oktober til over 20 øre/kWh de siste dagene denne uken.

Les mer

Markedskommentar uke 41 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 2,95 øre/kWh. Denne uken ser prisen ut til å bli rundt 9 øre/kWh. Det er fremdeles svært lave kraftpriser i Norge og prisene ligger godt under prisene i våre naboland som Sverige, Danmark og Finland. Forventet pris for kommende uke er 15 øre/kWh for Sør-Norge.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?