04.09.2014

Mexicogolfen 4 år etter oljekatastrofen: – Rekeindustrien med brukket rygg

Bellona.no

Bellona har vært i Mexicogolfen og snakket med noen av de 47 000 som var med å rydde opp etter at BPs oljerigg Deepwater Horizon eksploderte og sank for fire år siden: Før katastrofen hadde rekefisker Dean Blanchard 6000 ansatte og en flåte på 1400 båter. Nå har han 300 ansatte og 30 selveide båter. Det er ikke nok fangst, og reker og krabber som fanges i området er deformerte og oljeflekkete.

Publisert  av 

deformert krabbe

GRAND ISLE, Louisiana – Torsdag 3.august og dag 3 av årets fiskesesong: Kontorene og havnen hos Dean Blanchard Seafood, Inc – en gang leverandør av 11 % av USAs rekemarked – er «stille som i grava», som eieren selv ordlegger seg, til Bellona.

Blanchard selv sitter på kontoret på øya som nå er glemt, 170 kilometer sør for New Orleans, og kommuniserer med andre leverandører via smarttelefon.

- Fikk ikke dere noe heller, annet enn tjære, gørr og noen av de deformerte creepy krypene?, sier han inn i telefonen sin. – Ser ut til å være det samme her og.

De “creepy krypene” han refererer til, er de muterte rekene, krabbene og fiskene dekket av utvekster, synlige svulster og slim som har blitt fanget opp av reketrålerne siden fiskesesongen i 2011, etter at BPs Deepwater Horizon-rigg eksploderte og sank i april 2010.

- Vi så aldri noe som disse rekene og krabbene før ulykken, forteller Blanchards nevø, Ryan Penick, en av de få arbeiderne som er å se. – Dette var nytt for oss alle.

Krypene vil inngå i Blanchards stadig voksende samling av rariteter fra sjøen som han oppbevarer i kontorets fryser og tar bilder av til advokatene. – Av og til kommer en gruppe uidentifiserte forskere innom og tar noen prøver, forteller Penick.


Reke med olje innenfor skallet Foto: Dean Blanchard/ Dean Blanchard Seafood Inc

- De sier ikke hvor de kommer fra og vi vet bedre nå enn å spørre, forteller han Bellona. – De viser ikke noen form for identifikasjonsbevis eller visittkort og vi hører aldri noe mer fra dem.

I følge Blanchard selv, som ikke er kjent for å legge to fingre i mellom, er det «en del av konspirasjonen mellom BP og myndighetene for å skjule hva de gjorde der»: – De la virksomheten vår brakk og nekter å betale for det.

I 2009 og årene før prosesserte og solgte Blanchard 6,3 millioner kg reker i året. I 2013 sank tallet til under 1 million.

Før katastrofen hadde Blanchard 6000 ansatte og en flåte på 1400 båter. Nå har han 300 ansatte og 30 selveide båter. I tillegg har han avtaler med 350 privateide båter.

- Rekeindustrien handler ikke om penger, men om vekt, sier Blanchard til Bellona. – I 2009 og 2010 kunne jeg ta 8 dollar [ca.50 NOK] per halvkilo i engros, nå må jeg ta 20 – 30 dollar [120 – 190 NOK], noe som illustrerer et drastisk og stadig mer redusert volum av rekefangst i Mexicogolfen.

Dette er et oversatt utdrag fra nummer to i Bellonas artikkelserie om situasjonen fire år etter Deepwater Horizon-katastrofen. Les resten av historien her, på våre engelske sider.


Maya Vedeld


KommunikasjonsrådgiverVideo: markedskommentar august 2019

Det er mange faktorer som påvirker strømprisene, men hvordan vil prisene utvikle seg fremover? I denne ferske markedskommentarene ser vi på hydrologisk balanse, hvordan kullprisene påvirker strømprisene osv.

Les mer

Markedskommentar uke 33 2019

Denne uken har gitt noe lavere spotpriser da mer vind har gitt høyere vindkraftproduksjon som slår direkte ut i spotprisene. Mindre nedbør i værvarslene har økt prisene i terminmarkedet for kraft for kontraktene på de førstkommende månedene, mens kontraktene lenger ut på kurven har falt i takt med lavere brenselspriser og CO2-kvotepris.

Les mer

Markedskommentar august 2019

I øyeblikket har vi et høyere strømprisnivå enn normalt for årstiden. Vi har et underskudd i ressurssituasjonen når vi summerer vannet i magasinene, snøen i fjellet og tilsig fra elver og terreng. Vi har høye marginalkostnader på de kullfyrte produksjonsenhetene. CO2 og kull prisene i sum ligger høyere enn de har gjort de senere år. Det er spådd en normal værtype fremover uten de store nedbørsmengdene i varslene. Det betyr at strømprisene vil holde seg relativt høye i tiden fremover. Det gjør at kundene vil få en høyere strømregning enn det som har vært normalt de senere årene, med unntak av fjordåret.

Les mer

Kjetil Lund: – Vi må basere oss på effekttariffer

NVE-sjef Kjetil Lund sier at svært mye taler for at det bør innføres effekttariffer i nettleien i Norge, og at et nytt høringsutspill vil komme fra direktoratet i løpet av høsten.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?