20.05.2016

Merkel vil stimulere elbil-salget

Forbundskansler Angela Merkel arbeidet i 2011 frem en avtale med tysk bilindustri om at det skal være 1 million elbiler på tyske veier innen 2020, men salget ligger langt under den takten som gjelder i Norge. Foto: Ståle Frydenlund


(Europower) Forbundskansler Angela Merkels tyske regjering legger frem en finansieringspakke på 1 milliard euro for å stimulere landets bilførere til å kjøpe elbiler.


En tredel av pengene vil gå til rabatter til kjøpere av helektriske og hybridbiler, mens resten skal finansiere et landsomfattende nettverk av ladestasjoner for batterier, opplyser økonomi- og energiminister Sigmar Gabriel, ifølge Bloomberg News.


Gabriel fremholder at subsidiene vil fungere som en katalysator for salg av elkjøretøy «langs hele verdikjeden». Rabattene betyr at elbiler vil «finne en lettere vei inn i våre hverdagsliv», sier han.


Tvil om effekten
Medlemmer av Merkels regjering uttrykte tidligere i måneden tvil om finansieringen vil utrette mye når det gjelder å få tyske bilførere over fra diesel- og bensinbiler.


Merkel arbeidet i 2011 frem en uformell avtale med tysk bilindustri om at det skal være 1 million elbiler på tyske veier innen 2020, men salget ligger hittil godt under den takten som skal til for å nå dette målet, skriver nyhetstjenesten.


50.000 innen 2020
Offisiell statistikk viser at det i 2015 ble registrert 12.000 elbiler og 33.000 hybridbiler, mens det totalt ble registrert 3,2 millioner nye biler i Tyskland.


Den tyske miljøministeren Barbara Hendricks mener at rabattene, og planen om å bygge 15.000 offentlige ladestasjoner, vil kunne utløse salg av om lag 500.000 biler innen 2020.


Samferdselsminister Alexander Dobrindt sammenlignet i forrige måned salgsutviklingen i elbiler med den som var for flatskjerm-tv’er, som det tok åtte år å erstatte tradisjonelle tv-apparater.


Dyre elbiler unntatt
Den tyske forskningsgruppen Center of Automotive Management sier i en prognose at opptil åtte prosent av alle nyregistreringer av biler i Tyskland i 2015, vil være elbiler.


De foreslåtte rabattene vil være på 4000 euro for elbiler og 3000 euro for hybridbiler, og de vil gjelde for biler med en maksimumspris på 60.000 euro, noe som gjør at for eksempel Tesla Motor’s sportsbil Model S ikke vil bli omfattet av rabatten.

Markedskommentar uke 45 2019

Denne uken har gradestokken krøpet langt ned på minussiden og det har fått direkte følger for spotprisene. Det toppet seg på onsdag med over 53 øre/kWh i gjennomsnitt for hele døgnet. I timen mellom 18 og 19 var timesprisen helt oppe på 85,7 øre/kWh. Årsaken til de høye prisene er kombinasjonen kaldt vær og lite vind.

Les mer

Markedskommentar uke 43 2019

Spotprisene i forrige uke på Østlandet i prisområde NO1 ble marginalt høyere enn uken før og endte på 36,4 øre/kWh. Denne uken er høyere priset og ser ut til å bli rundt 37,9 øre/kWh.

Les mer

NVE varsler gradvis innføring av effekttariffer

NVE vil lansere flere forskjellige modeller for effekttariffer, og disse kan innføres gradvis over flere år, ifølge et nytt forslag til innretning av nettleien som snart sendes ut på høring.

Les mer

Markedskommentar uke 42 2019

Prisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 36,3 øre/kWh. Denne uken ser ut til å bli marginalt lavere, rundt 36 øre/kWh.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?