04.06.2014

Mer enn 30.000 ladbare biler i Norge

blogg-20140603-elbiler_800Elbil.no. Ståle Frydenlund.

Stadig flere nordmenn skaffer seg en elbil. Et veldig synlig bevis fikk vi søndag 25. mai, da det dukket opp hele 399 elbiler til kortesje mellom Klepp og Bryne i Rogaland. (Foto: Thomas Olafsen)

Over fire ganger så mange elbiler er registrert i løpet av årets første fem måneder, sammenlignet med samme periode i fjor.

Nok en måned er unnagjort, og dermed foreligger en ny statistikk fra Opplysningsrådet for veitrafikken (OFV).

Den viser at det i løpet av fem måneder er registrert hele 7.903 nye elbiler. Så langt i år er det altså solgt flere nye elbiler enn i hele fjor, og de utgjør 13 prosent av alle solgte personbiler.

Om vi skal tillate oss en aldri så liten prognose (basert på månedsgjennomsnittet så langt i år), ender 2014 med 18.967 nye elbiler på norske veier.

Sannsynligvis er det tallet i drøyeste laget, men den vedvarende tendensen viser at vi har en elbilpolitikk som fungerer i aller beste velgående. Derfor er det svært viktig at det ikke spres usikkerhet fra politisk hold. 

Nordmenn får stadig flere valgmuligheter med hensyn til elbilmodeller, og en økende del av den individuelle transporten - når andre og enda mer miljøvennlige transportformer ikke passer - foregår med fornybar energi.

Og ifølge fersk statistikk fra Grønn Bil, er det ved utgangen av mai for første gang mer enn 30.000 ladbare biler i Norge.

Lavere markedsandel - flere solgt


I fjor på samme tid hadde det kommet til 1.856 elbiler siden årets start. Også det var et fantastisk tall. I løpet av mai 2013 ble det registrert 348 elbiler. Nissan LEAF var den ubestridte markedslederen med 88 prosent (1.634 eksemplarer) av salget. På andreplass, med 9,4 prosent (174) fulgte Mitsubishi i-MiEv.

blogg-20140603-tabell 800

Men de 1.346 elbilene i mai i år (se tabell) er slett ikke ny rekord. Den kom i mars.

I løpet av det siste året er markedet delt mellom langt flere modeller. LEAF-markedsandelen er falt til 29,8 prosent, men i absolutte tall er salget likevel langt bedre: 2.353. Det er altså over 700 flere enn på samme tid i fjor. For Mitsubishis del er andelen falt til 2,3 prosent, men det er likevel solgt åtte flere biler så langt i år.

Tesla fører an i årets statistikk med 2.600 registrerte Model S og en markedsandel på 32,9 prosent. Det amerikanske elbilmerket fullførte mai rett foran Volkswagen e-up!, med 373 mot 361.

BMW i3 har også gjort seg sterkt gjeldende med over 1.000 registrerte, samtidig som trillingene tar seg av 6,3 prosent av markedet - med Citroën C-Zero på topp og 233 registrerte. Samtidig vil Volkswagen e-Golf straks gjøre seg gjeldende i registreringsstatistikkene.

blogg-20140603-tesla 800

Elvarebiler og ladbare på vei opp


Også i markedet for elvarebiler fortsetter økningen, selv om den er svakere enn for personbiler. Så langt i år er det registrert 177 elvarebiler - 33 av dem i mai. Peugeot Partner er klar markedsleder med 69,5 prosent foran Citroën Berlingo (24,3 og Renault Kangoo (5,6).

Blant de ladbare hybridene (personbiler) er det - så langt - kun Mitsubishi Outlander PHEV som har relativt spenstige salgstall å vise til i Norge. 741 er registrert så langt i år, 119 av dem i mai. Mitsubishi har dermed 96 prosent av markedet for ladbare biler med bensinmotor.

Mye av grunnen er at biltypen treffer nordmenn hjemme - og at den har en prislapp som ikke skiller seg altfor mye fra en typisk fossildrevet variant. Krefter jobber for å legge bedre til rette for de ladbare hybridene, som blant annet omtalt i denne saken.

Statistikken for mai viser forøvrig at Norge har fått sin første registrerte ladbare Porsche Panamera (bildet under).

blogg-20140603-porsche 800

Varsler endringer i strømprisportalen før jul

Forbrukerrådet tar grep for å hindre at lokkeavtaler kommer på topp på portalen Strømpris.no, og varsler at lengden på avtalen vil få en avgjørende betydning for plassering på listen.

Les mer

Markedskommentar uke 45 2019

Denne uken har gradestokken krøpet langt ned på minussiden og det har fått direkte følger for spotprisene. Det toppet seg på onsdag med over 53 øre/kWh i gjennomsnitt for hele døgnet. I timen mellom 18 og 19 var timesprisen helt oppe på 85,7 øre/kWh. Årsaken til de høye prisene er kombinasjonen kaldt vær og lite vind.

Les mer

Markedskommentar uke 43 2019

Spotprisene i forrige uke på Østlandet i prisområde NO1 ble marginalt høyere enn uken før og endte på 36,4 øre/kWh. Denne uken er høyere priset og ser ut til å bli rundt 37,9 øre/kWh.

Les mer

NVE varsler gradvis innføring av effekttariffer

NVE vil lansere flere forskjellige modeller for effekttariffer, og disse kan innføres gradvis over flere år, ifølge et nytt forslag til innretning av nettleien som snart sendes ut på høring.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?