21.03.2014

Måtte selge kraftverket

38+Økstra+kraftverk+Foto+Privat+II

Europower: Haakon Barstad

Per Øxtra brukte 10,5 millioner kroner på å bygge kraftverk, og måtte til slutt selge for samme sum. Han var redd gården ville ryke med ved en eventuell konkurs. – Jeg var nok heldig som ikke tapte mer, sier han. Foto: Privat

Småkraftverket var hjertebarnet til Per Øxtra. Likevel valgte han å selge for å redde gården. Han råder andre utbyggere til å ha stram kontroll på utbyggingskostnadene.

Mindre vannføring enn forventet og høyere rentebærende lån enn beregnet, gjorde at Per Øxtra valgte å selge småkraftverket sitt etter fire års drift.

– Regjeringens løfte om elsertifikater var viktig for å starte utbygging. Når de endelig kom på plass, hadde de ikke tilbakevirkende kraft. Det tapte jeg også penger på, rundt halvannen million kroner, sier han.

Kraftverket ligger i Økstraelva i Suldal kommune, og Øxtra var alene om prosjektet. Han fikk solgt kraftverket omtrent for det samme som har investert - rundt 10,5 millioner kroner. All arbeidsinnsatsen har han derimot ikke fått noe betalt for.

– Jeg var nok heldig som ikke tapte mer, sier Øxtra.

Redd for å miste gården

Det var først og fremst mindre vann som gjorde at inntektene ikke strømmet inn som planlagt. I konsesjonen er produksjon oppgitt til rundt 2 GWh. Det dårligste året var produksjonen helt nede i 1,2 GWh.

– Det tekniske har fungert veldig bra, det er manglende nedbør som har vært problemet, sier Øxtra.

Han forteller at når man kommer bakpå økonomisk de første årene, er det vanskelig å komme seg frampå igjen.

– Hvis kraftverket gikk konkurs, risikerte jeg å miste både kraftverket og gården. Det ble for utrygt for meg og familien å ha hengende over oss, sier han.

En ting han er skuffet over, er at banken ikke ville vise mer fleksibilitet.

– For å si det på den forsiktige måten er jeg skuffet over at låneinstitusjonene ikke kunne se på betingelsene. Da jeg fikk på plass salg av elsertifikater med de inntektene det innebærer, trodde jeg banken ville se på renten, men det skjedde ikke, sier han.

Dyrere enn planlagt

Bestefaren hadde også kraftverk i elva, med magasin.

– Magasinet ble bygget rett etter krigen. Det bidro nok til at jeg fikk tillatelse til å regulere Økstravannet med en meter uten konsesjon, sier Øxtra.

Sett i ettertid er det spesielt en ting han ville ha gjort annerledes.

– Jeg burde ha sørget for faste priser på byggingen. Når man starter et slikt prosjekt, må man være 100 prosent sikker på hva prisen blir. Jeg fikk ikke anbud med faste priser, men betalte per arbeidstime. Det ble dyrere enn jeg hadde tenkt, sier Øxtra.

De ekstra kostnadene kunne han ha greid å dekke inn, men når produksjonen i tillegg ble lavere enn planlagt, gikk regnestykket til slutt ikke opp.

– Jeg hadde heller ikke startet opp uten å være helt sikker på at jeg kunne selge elsertifikater, sier han.

Elverket kjøper gjerne flere

Ved årsskiftet tok Suldal Elverk over som eiere.

– Kraftverket var på mange måter hjertebarnet mitt, og det var ikke en lett beslutning å selge. Derfor har det betydd mye for meg at det ble en god salgsprosess med Suldal Elverk. Jeg kan ikke få skryte nok av dem, sier han.

Elverksjef Egil Bakke forteller at det er en del av elverkets strategi å kjøpe opp lokale småkraftverk. Foruten et kraftverk de har eid i snart 100 år, har det kjøpt to stykker de siste årene. Og Bakke kjøper gjerne flere.

– Vi har tro på at det er god butikk i småkraftverk. Det er 32 småkraftverk i Suldal, og de fleste er eid av lokale grunneiere. Generasjonsskifte og andre årsaker kan gjøre at flere kommer til salgs, og da er vi interessert i å kjøpe, sier Bakke.

Finansieringen avgjørende

Elverksjefen sier at den viktigste årsaken til de lettere kan få Økstra-kraftverket til å lønne seg, er finansieringen.

– Vi får nok en bedre finansiering enn den forrige eieren. I tillegg håper vi å øke produksjon litt siden vi har døgnkontinuerlig bemanning, sier Bakke.

Selv om Per Øxtra har solgt kraftverket, eier han fortsatt husgrunnen og får leieinntekt på det. Han har også beholdt fallrettighetene, og håper derfor elverket klarer å øke produksjonen.

– Fallrettighetene vil gi meg prosentvise inntekter. Det vil derfor være i min interesse å legge forholdene til rette for høyest mulig produksjon, sier han.

**Les flere saker i Energi og Småkraftbilaget som du også finner her: bladbar pdf

Tror ikke på elbiler som energilager

Batteriforsker Magnus Thomassen ved Sintef tror elbiler kan bidra til et mer fleksibelt energisystem gjennom å kople seg ut på effekttopper, men veien er lang frem til de kan bruke til de kan bli batterier i lokale strømnett.

Les mer

Forbrukerombudet med klare råd til strømkundene

Med oppdatert strømprisportal er det enklere for kundene å styre unna lokkeavtaler. Forbrukerombudet er fornøyd, men gir likevel kundene noen råd ved valg av strømleverandør.

Les mer

Forventer økt nettleie på 30 prosent

De neste 10 årene er det planlagt investert over 130 milliarder kroner i det norske strømnettet. Dette er en nedgang på om lag 7 prosent eller 9 milliarder kroner i forhold til fjorårets analyse. Til tross for nedgangen øker nettleien med 30 prosent.

Les mer

Vannmagasinene er 86,3 prosent fulle

Det ble en liten nedgang i fyllingsgraden i vannmagasinene i forrige uke. Historisk sett pleier fyllingsgraden å synke litt på denne tiden av året og frem til jul. Det er et resultat av at det brukes mer strøm til å varme opp husene i Norge.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]