03.12.2018

Markedskommentar uke 48 2018

Denne uken har det vært store variasjoner i spotprisene fra dag til dag. For Østlandet var prisen for mandag over 64 øre per kilowattime på kraftbørsen Nordpool som gir en pris på over 85 øre/kWh ut til sluttkunden når moms og påslag legges til. Den høye prisen skyldes kaldt vær med høyt strømforbruk og liten vindkraftproduksjon. Senere i uken har mildere vær og en kraftig økning i vindkraftproduksjonen ført til at prisen i dag fredag er nede på 45 øre/kWh på børsen og en pris til sluttkunden på rundt 60 øre/kWh.

I dag er det mildere enn normalt, men i løpet av neste uke vil temperaturene synke gradvis under normalen igjen. Det blir også mindre vind og normale nedbørsmengder fra neste uke. 

Fremtidsprisene som viser markedets tro på fremtidige spotpriser viser at innkjøpsprisen inkludert moms ligger i dag på rundt 62 øre/kWh for desember, stigende til 65 øre/kWh for januar og februar.

På kontinentet er det også mildere enn normalt de neste dagene, men også her vil temperaturene falle mot normalen i slutten av neste uke. På grunn av høye CO2-priser er også spotprisene i Tyskland og Frankrike høye for tiden. Lite tilgjengelig kjernekraft i Belgia er også en grunn til økte priser på kontinentet.

I går kom det melding om ny forsinkelse for det 1600 MW store kjernekraftverket Olkiluoto 3 i Finland som nå blir ytterligere flere måneder forsinket. Siste plan for oppstart er nå januar 2020. Kjernekraftverket som opprinnelig skulle være ferdig i 2009 vil med de siste estimatene (2012) koste 8,5 milliarder euro.

Oljeprisen er for øyeblikket rett i underkant av 59 dollar per fat som er på samme nivå som for en uke siden. 

Kullprisene har hatt en nedadgående trend siden 20. oktober blant annet på grunn av lavere etterspørsel fra Kina, men har denne uken vist stigende tendens igjen. 

Elsertifikatene er sist omsatt på 16,5 øre/kWh som er 1,2 øre høyere enn forrige fredag.


Skrevet av Nils Petter Benjaminsen
Handel i Innlandskraft (Gudbrandsdal Energi og Eidsiva Marked)

Markedskommentar uke 19 2019

I løpet av ukens seks første dager har systemprisen variert mellom 40 og 43 øre/kWh, mot 28-40 øre/kWh tilsvarende dager i forrige uke.

Les mer

Bygger Nordens største batteri

Det finske vindkraftselskapet TuuliWatti Oy bygger Nordens største batteri til 3,5 millioner euro i vindparken Viinamäki i Finland.

Les mer

Norsk Kundebarometer 2019

Gudbrandsdal Energi ble for 9. gang kåret til å ha landets mest fornøyde strømkunder. Selskapet fikk hele 4 stjerner i 2019-undersøkelsen. Forskningsprosjektet Norsk Kundebarometer ved Handelshøyskolen BI har i over tjue år målt kundetilfredshet og lojalitet blant norske forbrukere.

Les mer

Endless Winter ep. 2

Endless Winter episode nr. 2. Et eksperiment i bærekraftig fjellsport. Endless Winter følger skikjører Nikolai Schirmer til Østerrike i et forsøk på å kjøre bedre på ski uten de vanlige CO2-intensive frynsegodene til en proff skikjører.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?