03.12.2018

Markedskommentar uke 48 2018

Denne uken har det vært store variasjoner i spotprisene fra dag til dag. For Østlandet var prisen for mandag over 64 øre per kilowattime på kraftbørsen Nordpool som gir en pris på over 85 øre/kWh ut til sluttkunden når moms og påslag legges til. Den høye prisen skyldes kaldt vær med høyt strømforbruk og liten vindkraftproduksjon. Senere i uken har mildere vær og en kraftig økning i vindkraftproduksjonen ført til at prisen i dag fredag er nede på 45 øre/kWh på børsen og en pris til sluttkunden på rundt 60 øre/kWh.

I dag er det mildere enn normalt, men i løpet av neste uke vil temperaturene synke gradvis under normalen igjen. Det blir også mindre vind og normale nedbørsmengder fra neste uke. 

Fremtidsprisene som viser markedets tro på fremtidige spotpriser viser at innkjøpsprisen inkludert moms ligger i dag på rundt 62 øre/kWh for desember, stigende til 65 øre/kWh for januar og februar.

På kontinentet er det også mildere enn normalt de neste dagene, men også her vil temperaturene falle mot normalen i slutten av neste uke. På grunn av høye CO2-priser er også spotprisene i Tyskland og Frankrike høye for tiden. Lite tilgjengelig kjernekraft i Belgia er også en grunn til økte priser på kontinentet.

I går kom det melding om ny forsinkelse for det 1600 MW store kjernekraftverket Olkiluoto 3 i Finland som nå blir ytterligere flere måneder forsinket. Siste plan for oppstart er nå januar 2020. Kjernekraftverket som opprinnelig skulle være ferdig i 2009 vil med de siste estimatene (2012) koste 8,5 milliarder euro.

Oljeprisen er for øyeblikket rett i underkant av 59 dollar per fat som er på samme nivå som for en uke siden. 

Kullprisene har hatt en nedadgående trend siden 20. oktober blant annet på grunn av lavere etterspørsel fra Kina, men har denne uken vist stigende tendens igjen. 

Elsertifikatene er sist omsatt på 16,5 øre/kWh som er 1,2 øre høyere enn forrige fredag.


Skrevet av Nils Petter Benjaminsen
Handel i Innlandskraft (Gudbrandsdal Energi og Eidsiva Marked)

Elsikkerhet i Landbruket - Energisenteret

Visste du at nærmere syv av ti branner i landbruket har en elektrisk årsak? Det har Energisenteret i Hunderfossen Eventyrpark tenkt å gjøre noe med.

Les mer

Markedskommentar uke 26 2019

Spotprisene har i uke 26 vært på samme nivå som i forrige uke og har ligget rundt 30 øre/kWh, med mindre variasjoner fra dag til dag.

Les mer

Markedskommentar uke 24 2019

Etter flere uker med store nedbørsmengder er den hydrologiske balansen forbedret med rundt 6 TWh siden starten av juni. Denne uken vil mest sannsynlig ende på normale nedbørsmengder i Norge, men bare rundt halvparten av normalen i Sverige. Fremtidsmarkedet har svekket seg med nesten 2 øre i fronten og rundt et halvt øre på de lengre kontraktene.

Les mer

Felles løsning for mobilbetaling i Europa

Hele sju ulike leverandører av betalingstjenester slår seg sammen for å forenkle mobilbetaling i Europa. Vipps er Norges "representant" i dette samarbeidet som blant annet skal bestå av den kinesiske kjempen Alipay.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?