03.12.2018

Markedskommentar uke 48 2018

Denne uken har det vært store variasjoner i spotprisene fra dag til dag. For Østlandet var prisen for mandag over 64 øre per kilowattime på kraftbørsen Nordpool som gir en pris på over 85 øre/kWh ut til sluttkunden når moms og påslag legges til. Den høye prisen skyldes kaldt vær med høyt strømforbruk og liten vindkraftproduksjon. Senere i uken har mildere vær og en kraftig økning i vindkraftproduksjonen ført til at prisen i dag fredag er nede på 45 øre/kWh på børsen og en pris til sluttkunden på rundt 60 øre/kWh.

I dag er det mildere enn normalt, men i løpet av neste uke vil temperaturene synke gradvis under normalen igjen. Det blir også mindre vind og normale nedbørsmengder fra neste uke. 

Fremtidsprisene som viser markedets tro på fremtidige spotpriser viser at innkjøpsprisen inkludert moms ligger i dag på rundt 62 øre/kWh for desember, stigende til 65 øre/kWh for januar og februar.

På kontinentet er det også mildere enn normalt de neste dagene, men også her vil temperaturene falle mot normalen i slutten av neste uke. På grunn av høye CO2-priser er også spotprisene i Tyskland og Frankrike høye for tiden. Lite tilgjengelig kjernekraft i Belgia er også en grunn til økte priser på kontinentet.

I går kom det melding om ny forsinkelse for det 1600 MW store kjernekraftverket Olkiluoto 3 i Finland som nå blir ytterligere flere måneder forsinket. Siste plan for oppstart er nå januar 2020. Kjernekraftverket som opprinnelig skulle være ferdig i 2009 vil med de siste estimatene (2012) koste 8,5 milliarder euro.

Oljeprisen er for øyeblikket rett i underkant av 59 dollar per fat som er på samme nivå som for en uke siden. 

Kullprisene har hatt en nedadgående trend siden 20. oktober blant annet på grunn av lavere etterspørsel fra Kina, men har denne uken vist stigende tendens igjen. 

Elsertifikatene er sist omsatt på 16,5 øre/kWh som er 1,2 øre høyere enn forrige fredag.


Skrevet av Nils Petter Benjaminsen
Handel i Innlandskraft (Gudbrandsdal Energi og Eidsiva Marked)

Markedskommentar uke 43 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 21,5 øre/kWh. Denne uken ser prisen ut til å bli rundt 19,5 øre/kWh. Forventet pris for kommende uke er 18,5 øre/kWh for Sør-Norge.

Les mer

Tilsvar til Forbrukerrådets pressemelding 21.10.2020

Forbrukerrådet sendte 21.10.2020 ut en pressemelding om at 29 strømselskap klages inn for ulovlige avtaler. Gudbrandsdal Energi AS ber Forbrukerrådet dementerer dette grunnet feilaktige opplysninger.

Les mer

Markedskommentar uke 42 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 har den siste tiden steget betraktelig, fra rundt 3-4 øre/kWh de første dagene i oktober til over 20 øre/kWh de siste dagene denne uken.

Les mer

Markedskommentar uke 41 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 2,95 øre/kWh. Denne uken ser prisen ut til å bli rundt 9 øre/kWh. Det er fremdeles svært lave kraftpriser i Norge og prisene ligger godt under prisene i våre naboland som Sverige, Danmark og Finland. Forventet pris for kommende uke er 15 øre/kWh for Sør-Norge.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?