26.11.2018

Markedskommentar uke 47 2018

Etter en mild start på november har de første kuldegradene meldt sin ankomst denne uken. Dette fører til høyere forbruk og ditto høyere strømpriser. For Østlandet sin del har det for torsdag og fredag denne uken vært spotpriser på 63,5 øre/kWh inklusiv moms, som er over 6 øre høyere enn for en uke siden. 

Værprognosene viser at det skal holde seg kjøligere enn normalt helt til midten av neste uke. Da kommer det inn noe mer lavtrykk og høyere temperaturer. Ser en til siste månedsvarsel er det mest sannsynlig at det på nytt blir kaldere igjen i begynnelsen av desember. 

Denne uken med lite eller ingen nedbør tærer fort på energibalansen. Inneværende uke mangler 10 TWh, men med siste værprognose ser det ut til at systemet vil mangle nesten 15 TWh i forhold til normalen i slutten av uke 50. Det er snømagasinene som kommer dårligst ut der det mangler henholdsvis 6 og 4 TWh i Norge og Sverige. Det vil si at innholdet i vannmagasinene er i nærheten av normalen for øyeblikket.

I neste uke kommer det inn mer kjernekraft når Ringhals 2 (900 MW) starter opp igjen på onsdag. Neste uke vil starte med høye spotpriser på grunn av lite vind og kaldt vær, men vil fra torsdag av få lavere priser igjen på grunn av mer vindkraftproduksjon oppstart av mer kjernekraftproduksjon.

Brenselsprisene med kull og olje i spissen har svekket seg mye den siste tiden. Lav etterspørsel fra Kina som har stoppet importen av kull for resten av året er hovedårsaken til svekkelsen i kullprisene.

Oljeprisen omsettes nå for under 60 dollar per fat og en må helt til oktober 2017 for å finne lavere pris. Kullprisen for neste år (Cal-19) er nå på samme nivå som i juni, men det ser ut til å være en viss motstand på dette nivået rundt 84 dollar per tonn.

Elsertifikatmarkedet er noe lavere enn forrige uke og omsettes nå for 15,2 øre/kWh.

De siste sju dager (16.11-22.11) har Norge eksportert 347 GWh og importert 155 GWh, som gir en netto utveksling på 192 GWh. Sammenlignet med tilsvarende periode i forrige uke (9.11-15.11) er netto eksport 201 GWh lavere som både skyldes lavere eksport og høyere import. 


Skrevet av Nils Petter Benjaminsen
Handel i Innlandskraft (Gudbrandsdal Energi og Eidsiva Marked)

Markedskommentar uke 41 2019

Denne uken startet med en høy systempris på hele 44,1 øre/kWh, den høyeste systemprisen på nesten seks måneder. Lite vind, lavt tilsig kombinert med lave temperaturer som resulterte i høyt forbruk var årsaken til den høye systemprisen.

Les mer

Flytende vindkraft opptil fem ganger dyrere enn landvind

Norgessjef Ben Bjørke i Siemens Gamesa mener det er realistisk med bunnfast havvind på norsk sokkel, men at det er behov for stor skala dersom en skal få ned kostnadene for flytende havvind.

Les mer

Regjeringen jekker elavgiften til 16,13 øre/kWh

Etter å ha kuttet elavgiften med ett øre i statsbudsjettet i fjor, vil regjeringen nå øke avgiften med 1,9 prosent til 16,13 øre/kWh.

Les mer

Markedskommentar uke 40 2019

I forrige uke ble gjennomsnittsprisen for Østlandet (NO1) 31,4 øre/kWh, denne uken blir prisen rundt 35 øre/kWh som for det meste skyldes høyere forbruk etter hvert som gradestokken kryper mot kuldegrader.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?