29.10.2018

Markedskommentar uke 43 2018

Strømprisene denne uken har vært på omtrent samme nivå som i forrige uke. Temperaturene derimot har vært betydelig lavere denne uken sammenlignet med forrige uke, noe som har gitt økt forbruk. Samtidig har det vært mer vind som har gitt økt vindkraftproduksjon. Spesielt tirsdag og onsdag denne uken var vindkraftproduksjonen svært høy. Systemprisen har så langt denne uken variert mellom 34 og 46 øre per kilowattime. For ukens seks første dager ligger strømprisen i gjennomsnitt på 40 øre per kilowattime, som er på samme nivå som i forrige uke. For Østlandet i (NO1) har prisene så langt i gjennomsnitt vært 40 øre per kilowattime, 2 øre høyere enn i forrige uke.

På onsdag kom tallene for fyllingsgraden i norske vannmagasin, og tallene viser en fyllingsgrad på 81 prosent per uke 42, opp 1,6 prosentpoeng fra uken før. For Østlandet (NO1) er fyllingsgraden per uke 42, på 89,7 prosent, opp 1,1 prosentpoeng fra uken før. Sammenlignet med samme uke i fjor er fyllingsgraden i NO1 0,1 prosentpoeng høyere i år enn i fjor. Samlet sett for alle norske vannmagasin ligger fyllingsgraden per uke 42, 5,2 prosentpoeng lavere enn medianverdien for denne uken.

I fremtidsmarkedet for kraft er prisnivået litt lavere enn forrige fredag. Energibalansen er blitt marginalt bedre, men det er også lavere priser på kontinentet som også er en del av forklaringen. Både kull, gass og CO2 er lavere priset i dag enn for en uke siden, som for det meste skyldes en mild start på november både i Tyskland, Frankrike og Storbritannia. Samme tendens er det i Skandinavia der det blir kaldere enn normalt helt til tirdag i neste uke for så å legge seg på 1 til 2 grader over normalen for årstiden.

Neste uke blir det mindre tilgjengelig kjernekraft når Ringhals 2 (903 MW) starter sin revisjon på tirsdag og blir ute til 29. november. Det er også noen vannkraftverk som vil være ute til revisjon i neste uke. Det høye tilsiget som har vært den siste tiden er nå tilbake på normalt nivå og vil fremover holde seg rett i underkant av normalen. Kraftkontrakten for levering i november omsettes i dag for 44 øre/kWh eksklusiv moms og avgifter, så det forventes en liten økning i prisnivået i tiden som kommer.

De siste sju dager (19.10-25.10) har Norge eksportert 405 GWh og importert 95 GWh, som gir en netto utveksling på 310 GWh. Sammenlignet med tilsvarende periode i forrige uke er netto eksport 144 GWh lavere enn i perioden fra 12.10-18.10 som både skyldes lavere eksport og høyere import.

Elsertifikatene har falt betydelig i verdi denne uken. Sammenlignet med fredag i forrige uke har elsertifikatene med levering i mars 2019 falt 4 øre denne uken.


Skrevet av Magnus Nordrum Brøste
Handel i Innlandskraft (Gudbrandsdal Energi og Eidsiva Marked)

Elsikkerhet i Landbruket - Energisenteret

Visste du at nærmere syv av ti branner i landbruket har en elektrisk årsak? Det har Energisenteret i Hunderfossen Eventyrpark tenkt å gjøre noe med.

Les mer

Markedskommentar uke 26 2019

Spotprisene har i uke 26 vært på samme nivå som i forrige uke og har ligget rundt 30 øre/kWh, med mindre variasjoner fra dag til dag.

Les mer

Markedskommentar uke 24 2019

Etter flere uker med store nedbørsmengder er den hydrologiske balansen forbedret med rundt 6 TWh siden starten av juni. Denne uken vil mest sannsynlig ende på normale nedbørsmengder i Norge, men bare rundt halvparten av normalen i Sverige. Fremtidsmarkedet har svekket seg med nesten 2 øre i fronten og rundt et halvt øre på de lengre kontraktene.

Les mer

Felles løsning for mobilbetaling i Europa

Hele sju ulike leverandører av betalingstjenester slår seg sammen for å forenkle mobilbetaling i Europa. Vipps er Norges "representant" i dette samarbeidet som blant annet skal bestå av den kinesiske kjempen Alipay.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?