29.10.2018

Markedskommentar uke 43 2018

Strømprisene denne uken har vært på omtrent samme nivå som i forrige uke. Temperaturene derimot har vært betydelig lavere denne uken sammenlignet med forrige uke, noe som har gitt økt forbruk. Samtidig har det vært mer vind som har gitt økt vindkraftproduksjon. Spesielt tirsdag og onsdag denne uken var vindkraftproduksjonen svært høy. Systemprisen har så langt denne uken variert mellom 34 og 46 øre per kilowattime. For ukens seks første dager ligger strømprisen i gjennomsnitt på 40 øre per kilowattime, som er på samme nivå som i forrige uke. For Østlandet i (NO1) har prisene så langt i gjennomsnitt vært 40 øre per kilowattime, 2 øre høyere enn i forrige uke.

På onsdag kom tallene for fyllingsgraden i norske vannmagasin, og tallene viser en fyllingsgrad på 81 prosent per uke 42, opp 1,6 prosentpoeng fra uken før. For Østlandet (NO1) er fyllingsgraden per uke 42, på 89,7 prosent, opp 1,1 prosentpoeng fra uken før. Sammenlignet med samme uke i fjor er fyllingsgraden i NO1 0,1 prosentpoeng høyere i år enn i fjor. Samlet sett for alle norske vannmagasin ligger fyllingsgraden per uke 42, 5,2 prosentpoeng lavere enn medianverdien for denne uken.

I fremtidsmarkedet for kraft er prisnivået litt lavere enn forrige fredag. Energibalansen er blitt marginalt bedre, men det er også lavere priser på kontinentet som også er en del av forklaringen. Både kull, gass og CO2 er lavere priset i dag enn for en uke siden, som for det meste skyldes en mild start på november både i Tyskland, Frankrike og Storbritannia. Samme tendens er det i Skandinavia der det blir kaldere enn normalt helt til tirdag i neste uke for så å legge seg på 1 til 2 grader over normalen for årstiden.

Neste uke blir det mindre tilgjengelig kjernekraft når Ringhals 2 (903 MW) starter sin revisjon på tirsdag og blir ute til 29. november. Det er også noen vannkraftverk som vil være ute til revisjon i neste uke. Det høye tilsiget som har vært den siste tiden er nå tilbake på normalt nivå og vil fremover holde seg rett i underkant av normalen. Kraftkontrakten for levering i november omsettes i dag for 44 øre/kWh eksklusiv moms og avgifter, så det forventes en liten økning i prisnivået i tiden som kommer.

De siste sju dager (19.10-25.10) har Norge eksportert 405 GWh og importert 95 GWh, som gir en netto utveksling på 310 GWh. Sammenlignet med tilsvarende periode i forrige uke er netto eksport 144 GWh lavere enn i perioden fra 12.10-18.10 som både skyldes lavere eksport og høyere import.

Elsertifikatene har falt betydelig i verdi denne uken. Sammenlignet med fredag i forrige uke har elsertifikatene med levering i mars 2019 falt 4 øre denne uken.


Skrevet av Magnus Nordrum Brøste
Handel i Innlandskraft (Gudbrandsdal Energi og Eidsiva Marked)

Markedskommentar uke 43 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 21,5 øre/kWh. Denne uken ser prisen ut til å bli rundt 19,5 øre/kWh. Forventet pris for kommende uke er 18,5 øre/kWh for Sør-Norge.

Les mer

Tilsvar til Forbrukerrådets pressemelding 21.10.2020

Forbrukerrådet sendte 21.10.2020 ut en pressemelding om at 29 strømselskap klages inn for ulovlige avtaler. Gudbrandsdal Energi AS ber Forbrukerrådet dementerer dette grunnet feilaktige opplysninger.

Les mer

Markedskommentar uke 42 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 har den siste tiden steget betraktelig, fra rundt 3-4 øre/kWh de første dagene i oktober til over 20 øre/kWh de siste dagene denne uken.

Les mer

Markedskommentar uke 41 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 2,95 øre/kWh. Denne uken ser prisen ut til å bli rundt 9 øre/kWh. Det er fremdeles svært lave kraftpriser i Norge og prisene ligger godt under prisene i våre naboland som Sverige, Danmark og Finland. Forventet pris for kommende uke er 15 øre/kWh for Sør-Norge.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?