15.10.2018

Markedskommentar uke 41 2018

Denne uken har vært preget av litt lavere strømpriser, værprognoser med mer nedbør og uro i de globale finansmarkedene. Strømprisene har vært litt lavere denne uken på grunn av mer vind og nedbør, kombinert med temperaturer godt over normalen. Enkelte dager denne uken har vi hatt temperaturer i Sør-Norge opp mot 20 grader som gjør at forbruket blir en del lavere. Systemprisen har så langt denne uken variert mellom 33 og 44 øre per kilowattime og ligger så langt i gjennomsnitt 3 øre under prisen i forrige uke. For Østlandet (NO1) har prisene i gjennomsnitt ligget om lag 2 øre under systemprisen.

Høstens regn har bedret den hydrologiske balansen betydelig. Ved utgangen av uke 38, den 23. september, manglet den hydrologiske balansen i Norge og Sverige nesten 12 TWh, sammenlignet med normalen. Status ved utgangen av denne uka (uke 41) er en hydrologisk balanse som mangler om lag 5 TWh. Det ligger noe mer nedbør i værprognosene fremover så den hydrologiske balansen vil kun mangle rundt 4 TWh om to uker, slik det ser ut nå. 2018 ser ut til å bli et normalår sett over ett, takket være en meget våt høst.

På onsdag kom tallene for fyllingsgraden i norske vannmagasin, og tallene viser en fyllingsgrad på 76,8 prosent per uke 40, opp 0,4 prosentpoeng fra uken før. For Østlandet (NO1) er fyllingsgraden per uke 40, 86,7 prosent, ned 0,4 prosentpoeng fra uken før. Sammenlignet med medianverdien for fyllingsgraden i norske vannmagasin per uke 40, er fyllingsgraden 8,8 prosentpoeng lavere enn normalen.

Som nevnt i forrige ukesrapport var det store usikkerhetsmomentet Norsk Hydros problemer i Brasil, og eventuelle problemer dette ville få for de norske aluminiumsverkene. Aluminiumsgiganten ser ut til å ha fått lov til å starte opp produksjonen igjen for halv maskin ved aluminaraffineriet Alunorte i Brasil. Dette betyr at selskapet mest sannsynlig ikke vil få noen stans i produksjonen som følge av mangel på råvaren alumina.

Uroen i finansmarkedene og nedgang på børsene i USA og Asia har også har smittet over på børsene i Europa, inkludert Oslo Børs. Økningen i amerikanske statsobligasjoner gir konkurranse til aksjer da avkastningen på obligasjonene øker samtidig som bedriftenes finansiering blir dyrere. Dette, kombinert med frykten for en eskalerende handelskrig mellom USA og Kina, har vært bakenforliggende årsaker.

Denne uken har også prisene på viktige brensler som kull, olje og gass, samt kvoteprisen på CO2, gått ned. Oljeprisen omsettes fredag ettermiddag for 81 dollar, om lag 3 dollar lavere enn fredag i forrige uke. År 19-kontrakten for kull omsettes for 96 dollar, rundt 4 dollar lavere enn fredag i forrige uke. C02-prisen har falt rundt 2 euro denne uka, og omsettes fredag ettermiddag for 20,25 euro. Både prisen på kull og CO2 påvirker den tyske kraftprisen som igjen spiller inn på kraftprisene i Norden. År 19-kontrakten for nordisk kraft er ned rundt 2,5 prosent denne uka og omsette fredag ettermiddag for 38,30 €/MWh. Novemberkontrakten for nordisk kraft er ned rundt 8 prosent og omsettes fredag ettermiddag for 45,75 €/MWh. Avstanden mellom den nordiske kraftprisen og den tyske kraftprisen for år 2019 er fortsatt unormalt høy, hvor prisen på tysk kraft ligger over 15 euro høyere enn prisen på nordisk kraft.

De siste sju dager (5.10-11.10) har Norge eksportert 576 GWh og importert 27 GWh, som gir en netto utveksling på 549 GWh. Sammenlignet med tilsvarende periode i forrige uke er dette en økning i netto eksport på 220 GWh som skyldes både høyere eksport og lavere import.

Elsertifikatene for 2018 og 2020 har denne uken svekket seg, mens prisen på sertifikatene for 2019 har steget. Elsertifikatene for 2018 omsettes for 203 SEK, ned 32 SEK og elsertifikatene for 2020 for 45 SEK, ned 5 SEK denne uken. Elsertifikatene for 2019 har steget 9 SEK denne uka og omsettes for 188 SEK fredag ettermiddag.


Skrevet av Magnus Nordrum Brøste
Handel i Innlandskraft (Gudbrandsdal Energi og Eidsiva Marked)

Markedskommentar mai 2019

Hydrologisk balanse var tidlig i mai dårligere enn på samme tid enn i fjor. Nedbør de siste dagene samt varsler om mer nedbør fremover vil dog være med å bedre denne.

Les mer

Markedskommentar uke 19 2019

I løpet av ukens seks første dager har systemprisen variert mellom 40 og 43 øre/kWh, mot 28-40 øre/kWh tilsvarende dager i forrige uke.

Les mer

Bygger Nordens største batteri

Det finske vindkraftselskapet TuuliWatti Oy bygger Nordens største batteri til 3,5 millioner euro i vindparken Viinamäki i Finland.

Les mer

Norsk Kundebarometer 2019

Gudbrandsdal Energi ble for 9. gang kåret til å ha landets mest fornøyde strømkunder. Selskapet fikk hele 4 stjerner i 2019-undersøkelsen. Forskningsprosjektet Norsk Kundebarometer ved Handelshøyskolen BI har i over tjue år målt kundetilfredshet og lojalitet blant norske forbrukere.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?