Hjem > Siste nytt > Markedskommentar uke 38 2018

Markedskommentar uke 38 2018

Thomas Gundersen
Publisert 24.09.2018, sist oppdatert 24.09.2018

Høsten har for alvor gjort sitt inntog denne uken og med høsten kommer vind og regn, men også lavere temperaturer og økt forbruk.

Høsten har for alvor gjort sitt inntog denne uken og med høsten kommer vind og regn, men også lavere temperaturer og økt forbruk. Systemprisen fra mandag til fredag har svekket seg over 14 øre/kWh, årsaken til dette har vært mye vind i Norge, Danmark og Tyskland, økt kjernekraft fra Sverige og Finland, kombinert med døgnmiddeltemperatur over normalen i Norge og Sverige. Prisen i morgen for Østlandet (NO1) ble 21 øre/kWh, som er den laveste prisen på Østlandet siden 13. mai. Prisnedgangen denne uken har naturlig nok trukket ned de nærmeste framtidskontraktene, spesielt kontraktene for oktober og fjerde kvartal er mye ned. Kontrakten for oktober stengte fredag i forrige uke rett over 48 øre/kWh (eksklusiv moms) og omsettes i dag rundt 41 øre/kWh, ned nesten 7 øre.

Kontrakten for neste år har gått i motsatt retning og har økt rundt 2 øre til 36,5 øre/kWh (eksklusiv moms). Deler av årsaken ligger i CO2-prisen som har hentet seg noe inn etter forrige ukes ras. CO2-prisen åpnet mandag rett under 20 €/t men omsettes i dag for over 22 €/t, en økning på over 10 prosent. Fremtidskontrakten for kull for neste år viser også styrke og er opp over 3 $ inneværende uke til 98 $/t. 

Det har så langt i september vært store prisforskjeller mellom Norden og Sentral-Europa, men også innad i Nord Pool-området. Den totale eksporten ut av Norge så langt i september har vært på om lag 1 500 GWh, mens importen har vært rundt 170 GWh, som gir en netto utveksling på 1 330 GWh.

Den hydrologiske balansen i Norge og Sverige ligger 12 TWh under normalen. De to nærmeste ukene er det ventet en tilnærmet flat utvikling i balansen. Om tre uker, i slutten av uke 41 skal den hydrologiske balansen svekkes med ytterligere 2 TWh, ifølge prognosene. Det ligger med andre ord normale nedbørsmengder i værutsiktene fremover etter at de første høststormene har rasr fra seg denne uken. 

Fyllingsgraden for norske vannmagasin for forrige uke (uke 37) viser en fyllingsgrad på 69,5 prosent, opp fire prosent fra uke 36. Det er samtidig stor forskjell mellom fyllingsgraden i de ulike prisområdene, mens Østlandet (NO1) har 82,7 prosent, har Nord-Norge (NO4) en fyllingsgrad på bare 57 prosent.

Elsertifikatene for resten av 2018 har svekket seg betydelig de siste dagene, etter å ha nådd en foreløpig topp på 26 øre/kWh den 11. september, omsettes elsertifikatene i dag rundt 20 øre/kWh. Mer vind i det siste har trukket prisene ned. Samtidig er likviditeten i elsertifikat-markedet fortsatt svak som gjør at prisene svinger mye fra dag til dag.


Skrevet av Nils Petter Benjaminsen
Handel i Innlandskraft (Gudbrandsdal Energi og Eidsiva Marked)

Du vil kanskje også se

Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?