Markedskommentar uke 38 2019

Etter helgas angrep på Saudi Arabias oljeinstallasjonsanlegg steg oljeprisen nesten 9 dollar fatet på mandag. Dette dro opp brenselsrelaterte priser som gass, kull og CO2 som igjen påvirker terminmarkedet for kraft i Norden. Utover uka kom det meldinger fra Saudi Arabia at angrepet ikke ville ramme produksjonen like hardt som ventet og normal produksjon er ventet allerede i slutten av september/starten av oktober. Denne uken kom det også meldinger fra Franske EDF om at det ikke vil bli behov for å stenge ned noen av kjernekraftverkene grunnet avvikene i reaktorene som det ble meldt om i forrige uke. Meldingen fra franske EDF resulterte i fall både i brenselsprisene og i terminmarkedet for kraft i Sentral-Europa.

For Østlandet, i prisområde NO1 var spotprisen i forrige uke 28,6 øre/kWh i gjennomsnitt. Prisnivået denne uken er svært likt og gjennomsnittsprisen ser ut til å bli rundt 0,2-0,4 øre lavere denne uka. Det er fremdeles store prisforskjeller i Nordpool-området hvor Finland har spotpris rundt 45 øre/kWh, Stockholm (SE3) rundt 35 øre/kWh og København (DK2) rundt 38 øre/kWh.

Den hydrologiske balansen som er summen av vann i magasinene, snø og grunnvann er nå 3 TWh over normalen i Norge og Sverige, som skyldes høyere snø- og grunnvannsnivåer enn normalt. I prognosene for de kommende to ukene er det ventet lite nedbør og med eksport vil energibalansen svekkes med rundt 4 TWh kommende to uker. Fyllingsgraden i norske vannmagasin er per uke 37 på 81,2 prosent, opp 1,7 prosentpoeng fra uke 36. Normal fyllingsgrad er 84,2 prosent, så det er fortsatt under normal fyllingsgrad i norske vannmagasin. På samme tidspunkt i fjor var fyllingsgraden i norske vannmagasin på 69,8 prosent.

Terminmarkedet for kraft i Norden har steget denne uka i takt med at værprognosene fremover har blitt både tørrere og kaldere. Kontrakten for oktober har steget 0,8 øre denne uken og omsettes fredag ettermiddag for 35,6 øre/kWh. Kontrakten for fjerde kvartal har steget 1,1 øre til 39 øre/kWh og årskontrakten for 2020 har steget 0,8 øre til 36,5 øre/kWh, sammenlignet med forrige fredag.

I løpet av uke 37 eksporterte Norge 348 GWh og importerte 31 GWh, som gir en netto eksport på 317 GWh i løpet av uken. Til sammenligning var netto eksport 415 GWh i uke 36, som primært skyldes høyere eksport i uke 36 sammenlignet med uke 37.

Den nye kraftkabelen mellom Danmark og Nederland med kapasitet på 700 MW, kalt COBRA, som egentlig var planlagt i drift fra lørdag 7. september har hatt oppstartsproblemer, men er i full drift nå.


Skrevet av Magnus Nordrum Brøste
Handel i Innlandskraft (Gudbrandsdal Energi og Eidsiva Marked)