30.04.2015

Marked – Videre oppgang på tørrere varsler, kjernekraft

(Montel) Prisene i det nordiske kraftmarkedet fortsatte oppgangen onsdag i kjølvannet av Vattenfalls planer om å fremskynde nedstengningen av to kjernekraftreaktorer, i tillegg til tørrere værvarsler.

Mai-kontrakten steg med 0,30 euro til 24,50 EUR/MWh på Nasdaq Commodities, mens kontrakten for tredje kvartal endte dagen på 23,44 EUR/MWh, opp 0,19 euro.

Lenger ute på kurven steg 2018-kontrakten med 0,21 euro til 28,15 EUR/MWh, etter en prisoppgang på hele 5 prosent tirsdag.

– Den lange enden støttes også i dag av gårsdagens nyhet om at Vattenfall vil stenge ned Ringhals 1 (878 MW) og Ringhas 2 (865 MW) før tiden. Dette kan være et første steg i en forsert avvikling av svensk kjernekraft, sier analytiker John Brottemsmo i Bergen Energi.

Med økte sikkerhetskrav og høyere beskatning, er prisforventingene på 2020-tallet ikke høye nok for å forsvare at de gamle svenske reaktorene holdes i drift. Særlig reaktorene Oskarshamn 1 (473 MW) og Oskarshamn 2 (638 MW) er utsatt, ifølge analytikeren.

– Markedet er litt mer avventende i dag etter gårsdagens nyhet fra Vattenfall. Det er fortsatt en del usikkerhet om når reaktorene blir faset ut, sier krafthandler Kjell Idar Saure i Tussa kraft.

Tørrere værvarsler bidro også til å støtte opp om prisoppgangen onsdag, ifølge Brottemsmo.

Varslene viser at det skal komme 3,7 – 6,7 TWh med nedbør i Norge og Sverige de neste ti dagene, mens normalen ligger på 3,2 TWh.

Torsdagens systempris ble også en tanke sterkere enn markedet ventet på forhånd med en pris på 27,34 EUR/MWh, opp 0,84 euro.

De nærmeste kontraktene steg ytterligere etter at spoten kom inn, og kontrakten for neste uke endte opp 0,45 euro til 26,75 EUR/MWh.
Gert Ove Mollestad
gert@montel.no

Rapport: Vind- og solkapasitet vil dobles i Sverige før 2030

Fornybarkapasiteten, ekskludert vannkraft, i Sverige er ventet å øke fra 14,8 GW i 2019 til 30,4 GW i 2030, ifølge en ny rapport fra Global Data.

Les mer

Elsikkerhet i Landbruket - Energisenteret

Visste du at nærmere syv av ti branner i landbruket har en elektrisk årsak? Det har Energisenteret i Hunderfossen Eventyrpark tenkt å gjøre noe med.

Les mer

Markedskommentar uke 26 2019

Spotprisene har i uke 26 vært på samme nivå som i forrige uke og har ligget rundt 30 øre/kWh, med mindre variasjoner fra dag til dag.

Les mer

Markedskommentar uke 24 2019

Etter flere uker med store nedbørsmengder er den hydrologiske balansen forbedret med rundt 6 TWh siden starten av juni. Denne uken vil mest sannsynlig ende på normale nedbørsmengder i Norge, men bare rundt halvparten av normalen i Sverige. Fremtidsmarkedet har svekket seg med nesten 2 øre i fronten og rundt et halvt øre på de lengre kontraktene.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?