30.04.2015

Marked – Videre oppgang på tørrere varsler, kjernekraft

(Montel) Prisene i det nordiske kraftmarkedet fortsatte oppgangen onsdag i kjølvannet av Vattenfalls planer om å fremskynde nedstengningen av to kjernekraftreaktorer, i tillegg til tørrere værvarsler.

Mai-kontrakten steg med 0,30 euro til 24,50 EUR/MWh på Nasdaq Commodities, mens kontrakten for tredje kvartal endte dagen på 23,44 EUR/MWh, opp 0,19 euro.

Lenger ute på kurven steg 2018-kontrakten med 0,21 euro til 28,15 EUR/MWh, etter en prisoppgang på hele 5 prosent tirsdag.

– Den lange enden støttes også i dag av gårsdagens nyhet om at Vattenfall vil stenge ned Ringhals 1 (878 MW) og Ringhas 2 (865 MW) før tiden. Dette kan være et første steg i en forsert avvikling av svensk kjernekraft, sier analytiker John Brottemsmo i Bergen Energi.

Med økte sikkerhetskrav og høyere beskatning, er prisforventingene på 2020-tallet ikke høye nok for å forsvare at de gamle svenske reaktorene holdes i drift. Særlig reaktorene Oskarshamn 1 (473 MW) og Oskarshamn 2 (638 MW) er utsatt, ifølge analytikeren.

– Markedet er litt mer avventende i dag etter gårsdagens nyhet fra Vattenfall. Det er fortsatt en del usikkerhet om når reaktorene blir faset ut, sier krafthandler Kjell Idar Saure i Tussa kraft.

Tørrere værvarsler bidro også til å støtte opp om prisoppgangen onsdag, ifølge Brottemsmo.

Varslene viser at det skal komme 3,7 – 6,7 TWh med nedbør i Norge og Sverige de neste ti dagene, mens normalen ligger på 3,2 TWh.

Torsdagens systempris ble også en tanke sterkere enn markedet ventet på forhånd med en pris på 27,34 EUR/MWh, opp 0,84 euro.

De nærmeste kontraktene steg ytterligere etter at spoten kom inn, og kontrakten for neste uke endte opp 0,45 euro til 26,75 EUR/MWh.
Gert Ove Mollestad
gert@montel.no

Markedskommentar mai 2019

Hydrologisk balanse var tidlig i mai dårligere enn på samme tid enn i fjor. Nedbør de siste dagene samt varsler om mer nedbør fremover vil dog være med å bedre denne.

Les mer

Markedskommentar uke 19 2019

I løpet av ukens seks første dager har systemprisen variert mellom 40 og 43 øre/kWh, mot 28-40 øre/kWh tilsvarende dager i forrige uke.

Les mer

Bygger Nordens største batteri

Det finske vindkraftselskapet TuuliWatti Oy bygger Nordens største batteri til 3,5 millioner euro i vindparken Viinamäki i Finland.

Les mer

Norsk Kundebarometer 2019

Gudbrandsdal Energi ble for 9. gang kåret til å ha landets mest fornøyde strømkunder. Selskapet fikk hele 4 stjerner i 2019-undersøkelsen. Forskningsprosjektet Norsk Kundebarometer ved Handelshøyskolen BI har i over tjue år målt kundetilfredshet og lojalitet blant norske forbrukere.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?