30.04.2015

Marked – Videre oppgang på tørrere varsler, kjernekraft

(Montel) Prisene i det nordiske kraftmarkedet fortsatte oppgangen onsdag i kjølvannet av Vattenfalls planer om å fremskynde nedstengningen av to kjernekraftreaktorer, i tillegg til tørrere værvarsler.

Mai-kontrakten steg med 0,30 euro til 24,50 EUR/MWh på Nasdaq Commodities, mens kontrakten for tredje kvartal endte dagen på 23,44 EUR/MWh, opp 0,19 euro.

Lenger ute på kurven steg 2018-kontrakten med 0,21 euro til 28,15 EUR/MWh, etter en prisoppgang på hele 5 prosent tirsdag.

– Den lange enden støttes også i dag av gårsdagens nyhet om at Vattenfall vil stenge ned Ringhals 1 (878 MW) og Ringhas 2 (865 MW) før tiden. Dette kan være et første steg i en forsert avvikling av svensk kjernekraft, sier analytiker John Brottemsmo i Bergen Energi.

Med økte sikkerhetskrav og høyere beskatning, er prisforventingene på 2020-tallet ikke høye nok for å forsvare at de gamle svenske reaktorene holdes i drift. Særlig reaktorene Oskarshamn 1 (473 MW) og Oskarshamn 2 (638 MW) er utsatt, ifølge analytikeren.

– Markedet er litt mer avventende i dag etter gårsdagens nyhet fra Vattenfall. Det er fortsatt en del usikkerhet om når reaktorene blir faset ut, sier krafthandler Kjell Idar Saure i Tussa kraft.

Tørrere værvarsler bidro også til å støtte opp om prisoppgangen onsdag, ifølge Brottemsmo.

Varslene viser at det skal komme 3,7 – 6,7 TWh med nedbør i Norge og Sverige de neste ti dagene, mens normalen ligger på 3,2 TWh.

Torsdagens systempris ble også en tanke sterkere enn markedet ventet på forhånd med en pris på 27,34 EUR/MWh, opp 0,84 euro.

De nærmeste kontraktene steg ytterligere etter at spoten kom inn, og kontrakten for neste uke endte opp 0,45 euro til 26,75 EUR/MWh.
Gert Ove Mollestad
gert@montel.no

Markedskommentar uke 45 2019

Denne uken har gradestokken krøpet langt ned på minussiden og det har fått direkte følger for spotprisene. Det toppet seg på onsdag med over 53 øre/kWh i gjennomsnitt for hele døgnet. I timen mellom 18 og 19 var timesprisen helt oppe på 85,7 øre/kWh. Årsaken til de høye prisene er kombinasjonen kaldt vær og lite vind.

Les mer

Markedskommentar uke 43 2019

Spotprisene i forrige uke på Østlandet i prisområde NO1 ble marginalt høyere enn uken før og endte på 36,4 øre/kWh. Denne uken er høyere priset og ser ut til å bli rundt 37,9 øre/kWh.

Les mer

NVE varsler gradvis innføring av effekttariffer

NVE vil lansere flere forskjellige modeller for effekttariffer, og disse kan innføres gradvis over flere år, ifølge et nytt forslag til innretning av nettleien som snart sendes ut på høring.

Les mer

Markedskommentar uke 42 2019

Prisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 36,3 øre/kWh. Denne uken ser ut til å bli marginalt lavere, rundt 36 øre/kWh.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?