(Montel) De nordiske kraftkontraktene falt til nye bunnivåer onsdag, som følge av svært våte varsler og indikasjoner på at vannkraftprodusentene begynner å miste kontrollen i timer med lavt forbruk.
Kontrakten for juni falt med 0,85 euro til 20,50 EUR/MWh, mens juli-kontrakten endte på 18,15 EUR/MWh, ned 0,9 på kraftbørsen Nasdaq Commodities.
– Det er flere grunner til prisfallet. Værvarslene er våte, tilsigene øker og spotprisene er under press. Det er også omfattende eksportbegrensninger fra Danmark til Tyskland, noe som gjør det vanskeligere å eksportere ut overskuddet, sier Phong C. Le, sjef for nordisk krafthandel i Energi Danmark.
Kontrakten for tredje kvartal falt til 21,26 EUR/MWh, ned 0,64 euro, etter å ha vært nede i rekordlave 21,15 EUR/MWh tidligere på dagen.
– Det kommer stadig våtere værvarsler som gjør det vanskelig å stoppe den nedadgående bevegelsen, sier Jon Ove Heen, leder for krafthandel i Markedskraft.
Det er varslet mellom 7,2 og 10,4 TWh med nedbør i Norge og Sverige de neste ti dagene, langt over normalen på 3,2 TWh, ifølge SMHI.
– Det hydrologiske overskuddet ligger i dag mellom 7 og 8 TWh, og det vil bare øke i den kommende tidagersperioden, sier Heen.
Et nøkkelspørsmål nå er når snøsmeltingen vil sette i gang for fullt. Hvis den ikke drøyer lenge, kan man få et forløp som likner fjoråret, der områdeprisene i Sør-Norge falt til rundt 15 EUR/MWh, men systemprisen holdt seg til 26,30 EUR/MWh i snitt, ifølge Heen.
– Men kommer mesteparten av smeltingen i juli, så kan hele systemet sprekke skikkelig. Da kan du få en spotpris i juli på rundt 12 EUR/MWh, sier Heen.
Til sammenligning kollapset spotprisen i juli 2012 til 13,70 EUR/MWh.
Torsdagens systempris ble 23,41 EUR/MWh, ned 0,91 euro, og rundt 0,3 euro over det markedet hadde ventet. Men den laveste timesprisen i Danmark, Sverige og Sør-Norge falt med over 4 euro til 11,30 EUR/MWh, noe som indikerer at vannkraftprodusentene begynner å få problemer med å holde prisene oppe om natten.
Gert Ove Mollestad
gert@montel.no