Hjem > Siste nytt > Marked – Svak spot dempet oppgangen

Marked – Svak spot dempet oppgangen

Thomas Gundersen
Publisert 30.10.2015, sist oppdatert 05.09.2017

(Montel) Prisene åpnet opp i det nordiske kraftmarkedet torsdag, men en systempris som kom inn lavere enn ventet dempet oppgangen mot slutten av dagen.


November-kontrakten endte uendret på 26,25 EUR/MWh, etter å ha vært oppe i 26,65 EUR/MWh tidligere på dagen. Kontrakten for første kvartal steg svakt med 0,05 euro til 26,65 EUR/MWh, men også denne falt tilbake fra en notering på 26,99 EUR/MWh tidligere på torsdag.


– Markedet åpnet opp fordi varslene er tørrere, sier en finsk krafthandler.


Han får støtte fra Arne Österlind i Shepherd Energy som sier at varslene har svingt mye fra vått til tørt de siste ukene.


– Nå ser det ut til at høytrykket vil bli liggende over Norden og blokkere lavtrykk fra vest, sier han.


Varslene viser at det skal komme 4,3 – 7,5 TWh med nedbør i Norge og Sverige de neste ti dagene, mens normalen ligger på 6 TWh for perioden. Det varsles også mildere være enn normalt, ifølge SMHI.


Selv om det varsles rundt normale nedbørsmengder, har oktober måned vært tørr, noe som har svekket det hydrologiske overskuddet.


– Den hydrologiske balansen har falt med nær 10 TWh siden starten av oktober, uten at prisene har steget nevneverdig, påpeker Österlind, som mener kontraktene for de kommende vintermånedene er priset for lavt og at markedet forventer en mild vinter også i år.


Fredagens systempris ble 27,29 EUR/MWh, ned 2,08 euro, og vesentlig svakere enn ventet på forhånd. Siste handel i døgnkontrakten gikk på 29 EUR/MWh.


Lenger ute på kurven steg 2016-kontrakten med 0,14 euro til 23,32 EUR/MWh.


Gert Ove Mollestad
gert@montel.no

Du vil kanskje også se

Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?