30.10.2015

Marked – Svak spot dempet oppgangen

(Montel) Prisene åpnet opp i det nordiske kraftmarkedet torsdag, men en systempris som kom inn lavere enn ventet dempet oppgangen mot slutten av dagen.


November-kontrakten endte uendret på 26,25 EUR/MWh, etter å ha vært oppe i 26,65 EUR/MWh tidligere på dagen. Kontrakten for første kvartal steg svakt med 0,05 euro til 26,65 EUR/MWh, men også denne falt tilbake fra en notering på 26,99 EUR/MWh tidligere på torsdag.


– Markedet åpnet opp fordi varslene er tørrere, sier en finsk krafthandler.


Han får støtte fra Arne Österlind i Shepherd Energy som sier at varslene har svingt mye fra vått til tørt de siste ukene.


– Nå ser det ut til at høytrykket vil bli liggende over Norden og blokkere lavtrykk fra vest, sier han.


Varslene viser at det skal komme 4,3 – 7,5 TWh med nedbør i Norge og Sverige de neste ti dagene, mens normalen ligger på 6 TWh for perioden. Det varsles også mildere være enn normalt, ifølge SMHI.


Selv om det varsles rundt normale nedbørsmengder, har oktober måned vært tørr, noe som har svekket det hydrologiske overskuddet.


– Den hydrologiske balansen har falt med nær 10 TWh siden starten av oktober, uten at prisene har steget nevneverdig, påpeker Österlind, som mener kontraktene for de kommende vintermånedene er priset for lavt og at markedet forventer en mild vinter også i år.


Fredagens systempris ble 27,29 EUR/MWh, ned 2,08 euro, og vesentlig svakere enn ventet på forhånd. Siste handel i døgnkontrakten gikk på 29 EUR/MWh.


Lenger ute på kurven steg 2016-kontrakten med 0,14 euro til 23,32 EUR/MWh.


Gert Ove Mollestad
gert@montel.no

Markedskommentar uke 45 2019

Denne uken har gradestokken krøpet langt ned på minussiden og det har fått direkte følger for spotprisene. Det toppet seg på onsdag med over 53 øre/kWh i gjennomsnitt for hele døgnet. I timen mellom 18 og 19 var timesprisen helt oppe på 85,7 øre/kWh. Årsaken til de høye prisene er kombinasjonen kaldt vær og lite vind.

Les mer

Markedskommentar uke 43 2019

Spotprisene i forrige uke på Østlandet i prisområde NO1 ble marginalt høyere enn uken før og endte på 36,4 øre/kWh. Denne uken er høyere priset og ser ut til å bli rundt 37,9 øre/kWh.

Les mer

NVE varsler gradvis innføring av effekttariffer

NVE vil lansere flere forskjellige modeller for effekttariffer, og disse kan innføres gradvis over flere år, ifølge et nytt forslag til innretning av nettleien som snart sendes ut på høring.

Les mer

Markedskommentar uke 42 2019

Prisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 36,3 øre/kWh. Denne uken ser ut til å bli marginalt lavere, rundt 36 øre/kWh.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?