30.10.2015

Marked – Svak spot dempet oppgangen

(Montel) Prisene åpnet opp i det nordiske kraftmarkedet torsdag, men en systempris som kom inn lavere enn ventet dempet oppgangen mot slutten av dagen.


November-kontrakten endte uendret på 26,25 EUR/MWh, etter å ha vært oppe i 26,65 EUR/MWh tidligere på dagen. Kontrakten for første kvartal steg svakt med 0,05 euro til 26,65 EUR/MWh, men også denne falt tilbake fra en notering på 26,99 EUR/MWh tidligere på torsdag.


– Markedet åpnet opp fordi varslene er tørrere, sier en finsk krafthandler.


Han får støtte fra Arne Österlind i Shepherd Energy som sier at varslene har svingt mye fra vått til tørt de siste ukene.


– Nå ser det ut til at høytrykket vil bli liggende over Norden og blokkere lavtrykk fra vest, sier han.


Varslene viser at det skal komme 4,3 – 7,5 TWh med nedbør i Norge og Sverige de neste ti dagene, mens normalen ligger på 6 TWh for perioden. Det varsles også mildere være enn normalt, ifølge SMHI.


Selv om det varsles rundt normale nedbørsmengder, har oktober måned vært tørr, noe som har svekket det hydrologiske overskuddet.


– Den hydrologiske balansen har falt med nær 10 TWh siden starten av oktober, uten at prisene har steget nevneverdig, påpeker Österlind, som mener kontraktene for de kommende vintermånedene er priset for lavt og at markedet forventer en mild vinter også i år.


Fredagens systempris ble 27,29 EUR/MWh, ned 2,08 euro, og vesentlig svakere enn ventet på forhånd. Siste handel i døgnkontrakten gikk på 29 EUR/MWh.


Lenger ute på kurven steg 2016-kontrakten med 0,14 euro til 23,32 EUR/MWh.


Gert Ove Mollestad
gert@montel.no

Tilsvar til Forbrukerrådets pressemelding 21.10.2020

Forbrukerrådet sendte 21.10.2020 ut en pressemelding om at 29 strømselskap klages inn for ulovlige avtaler. Gudbrandsdal Energi AS ber Forbrukerrådet dementerer dette grunnet feilaktige opplysninger.

Les mer

Markedskommentar uke 42 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 har den siste tiden steget betraktelig, fra rundt 3-4 øre/kWh de første dagene i oktober til over 20 øre/kWh de siste dagene denne uken.

Les mer

Markedskommentar uke 41 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 2,95 øre/kWh. Denne uken ser prisen ut til å bli rundt 9 øre/kWh. Det er fremdeles svært lave kraftpriser i Norge og prisene ligger godt under prisene i våre naboland som Sverige, Danmark og Finland. Forventet pris for kommende uke er 15 øre/kWh for Sør-Norge.

Les mer

Blir det flere år med lave priser?

Mer vannkraft, mer vindkraft og mer kjernekraft gjør at kraftprisene kan holde seg lave lenge.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?