30.10.2015

Marked – Svak spot dempet oppgangen

(Montel) Prisene åpnet opp i det nordiske kraftmarkedet torsdag, men en systempris som kom inn lavere enn ventet dempet oppgangen mot slutten av dagen.


November-kontrakten endte uendret på 26,25 EUR/MWh, etter å ha vært oppe i 26,65 EUR/MWh tidligere på dagen. Kontrakten for første kvartal steg svakt med 0,05 euro til 26,65 EUR/MWh, men også denne falt tilbake fra en notering på 26,99 EUR/MWh tidligere på torsdag.


– Markedet åpnet opp fordi varslene er tørrere, sier en finsk krafthandler.


Han får støtte fra Arne Österlind i Shepherd Energy som sier at varslene har svingt mye fra vått til tørt de siste ukene.


– Nå ser det ut til at høytrykket vil bli liggende over Norden og blokkere lavtrykk fra vest, sier han.


Varslene viser at det skal komme 4,3 – 7,5 TWh med nedbør i Norge og Sverige de neste ti dagene, mens normalen ligger på 6 TWh for perioden. Det varsles også mildere være enn normalt, ifølge SMHI.


Selv om det varsles rundt normale nedbørsmengder, har oktober måned vært tørr, noe som har svekket det hydrologiske overskuddet.


– Den hydrologiske balansen har falt med nær 10 TWh siden starten av oktober, uten at prisene har steget nevneverdig, påpeker Österlind, som mener kontraktene for de kommende vintermånedene er priset for lavt og at markedet forventer en mild vinter også i år.


Fredagens systempris ble 27,29 EUR/MWh, ned 2,08 euro, og vesentlig svakere enn ventet på forhånd. Siste handel i døgnkontrakten gikk på 29 EUR/MWh.


Lenger ute på kurven steg 2016-kontrakten med 0,14 euro til 23,32 EUR/MWh.


Gert Ove Mollestad
gert@montel.no

Rapport: Vind- og solkapasitet vil dobles i Sverige før 2030

Fornybarkapasiteten, ekskludert vannkraft, i Sverige er ventet å øke fra 14,8 GW i 2019 til 30,4 GW i 2030, ifølge en ny rapport fra Global Data.

Les mer

Elsikkerhet i Landbruket - Energisenteret

Visste du at nærmere syv av ti branner i landbruket har en elektrisk årsak? Det har Energisenteret i Hunderfossen Eventyrpark tenkt å gjøre noe med.

Les mer

Markedskommentar uke 26 2019

Spotprisene har i uke 26 vært på samme nivå som i forrige uke og har ligget rundt 30 øre/kWh, med mindre variasjoner fra dag til dag.

Les mer

Markedskommentar uke 24 2019

Etter flere uker med store nedbørsmengder er den hydrologiske balansen forbedret med rundt 6 TWh siden starten av juni. Denne uken vil mest sannsynlig ende på normale nedbørsmengder i Norge, men bare rundt halvparten av normalen i Sverige. Fremtidsmarkedet har svekket seg med nesten 2 øre i fronten og rundt et halvt øre på de lengre kontraktene.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?