30.10.2015

Marked – Svak spot dempet oppgangen

(Montel) Prisene åpnet opp i det nordiske kraftmarkedet torsdag, men en systempris som kom inn lavere enn ventet dempet oppgangen mot slutten av dagen.


November-kontrakten endte uendret på 26,25 EUR/MWh, etter å ha vært oppe i 26,65 EUR/MWh tidligere på dagen. Kontrakten for første kvartal steg svakt med 0,05 euro til 26,65 EUR/MWh, men også denne falt tilbake fra en notering på 26,99 EUR/MWh tidligere på torsdag.


– Markedet åpnet opp fordi varslene er tørrere, sier en finsk krafthandler.


Han får støtte fra Arne Österlind i Shepherd Energy som sier at varslene har svingt mye fra vått til tørt de siste ukene.


– Nå ser det ut til at høytrykket vil bli liggende over Norden og blokkere lavtrykk fra vest, sier han.


Varslene viser at det skal komme 4,3 – 7,5 TWh med nedbør i Norge og Sverige de neste ti dagene, mens normalen ligger på 6 TWh for perioden. Det varsles også mildere være enn normalt, ifølge SMHI.


Selv om det varsles rundt normale nedbørsmengder, har oktober måned vært tørr, noe som har svekket det hydrologiske overskuddet.


– Den hydrologiske balansen har falt med nær 10 TWh siden starten av oktober, uten at prisene har steget nevneverdig, påpeker Österlind, som mener kontraktene for de kommende vintermånedene er priset for lavt og at markedet forventer en mild vinter også i år.


Fredagens systempris ble 27,29 EUR/MWh, ned 2,08 euro, og vesentlig svakere enn ventet på forhånd. Siste handel i døgnkontrakten gikk på 29 EUR/MWh.


Lenger ute på kurven steg 2016-kontrakten med 0,14 euro til 23,32 EUR/MWh.


Gert Ove Mollestad
gert@montel.no

Markedskommentar mai 2019

Hydrologisk balanse var tidlig i mai dårligere enn på samme tid enn i fjor. Nedbør de siste dagene samt varsler om mer nedbør fremover vil dog være med å bedre denne.

Les mer

Markedskommentar uke 19 2019

I løpet av ukens seks første dager har systemprisen variert mellom 40 og 43 øre/kWh, mot 28-40 øre/kWh tilsvarende dager i forrige uke.

Les mer

Bygger Nordens største batteri

Det finske vindkraftselskapet TuuliWatti Oy bygger Nordens største batteri til 3,5 millioner euro i vindparken Viinamäki i Finland.

Les mer

Norsk Kundebarometer 2019

Gudbrandsdal Energi ble for 9. gang kåret til å ha landets mest fornøyde strømkunder. Selskapet fikk hele 4 stjerner i 2019-undersøkelsen. Forskningsprosjektet Norsk Kundebarometer ved Handelshøyskolen BI har i over tjue år målt kundetilfredshet og lojalitet blant norske forbrukere.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?