20.08.2015

Marked – Spotprisen stiger videre

(Montel) Den nordiske systemprisen for torsdag steg til sitt høyeste nivå siden 28. mai, men kunne ikke forhindre et prisfall i terminmarkedet.

Systemprisen for torsdag ble satt til 21,41 EUR/MWh, opp 3,68 euro fra onsdag, som følge av mindre vind og fallende tilsig til vannkraftverkene.

Man må tilbake til slutten av mai for å finne høyere spotpriser, og mye tyder nå på at perioden med ekstrempriser på under 10 EUR/MWh er over for denne gang.

– Vi ser at vannverdiene øker i Sør-Norge og at spotprisene sør i Sverige legger seg mot tysk nivå. Egentlig ville jeg tro at de sterke spotprisene vi har sett de siste to dagene skulle ha påvirket terminmarkedet mer, men der har man blitt litt skremt av våtere varsler, sier analytiker Tor Reier Lilleholt i Markedskraft.

Det operasjonelle EC 00-varselet torsdag morgen viste hele 8 TWh med nedbør i Norge og Sverige de neste ti dagene, og var med det betydelige våtere for neste uke enn tidligere modeller. Det bidro til å senke de fleste terminkontraktene torsdag.

Q4 15-kontrakten falt med 61 cent til 25,10 EUR/MWh, mens september-kontrakten endte dagen på 20,35 EUR/MWh, opp 7 cent etter å ha vært nede på 20 EUR/MWh tidligere på dagen.

Fyllingsgraden i vannkraftmagasinene i Norden steg med 1,8 prosentpoeng til 85,3 prosent forrige uke, og der med det godt over medianverdien for uke 33 på 81,8 prosent. Det er også 7 TWh mer snø enn normalt igjen i fjellet i Norge, ifølge NVE.


Olav Vilnes
olav@montel.no

Markedskommentar mai 2019

Hydrologisk balanse var tidlig i mai dårligere enn på samme tid enn i fjor. Nedbør de siste dagene samt varsler om mer nedbør fremover vil dog være med å bedre denne.

Les mer

Markedskommentar uke 19 2019

I løpet av ukens seks første dager har systemprisen variert mellom 40 og 43 øre/kWh, mot 28-40 øre/kWh tilsvarende dager i forrige uke.

Les mer

Bygger Nordens største batteri

Det finske vindkraftselskapet TuuliWatti Oy bygger Nordens største batteri til 3,5 millioner euro i vindparken Viinamäki i Finland.

Les mer

Norsk Kundebarometer 2019

Gudbrandsdal Energi ble for 9. gang kåret til å ha landets mest fornøyde strømkunder. Selskapet fikk hele 4 stjerner i 2019-undersøkelsen. Forskningsprosjektet Norsk Kundebarometer ved Handelshøyskolen BI har i over tjue år målt kundetilfredshet og lojalitet blant norske forbrukere.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?