Hjem > Siste nytt > Marked – Spotprisen stiger videre

Marked – Spotprisen stiger videre

Thomas Gundersen
Publisert 20.08.2015, sist oppdatert 05.09.2017

(Montel) Den nordiske systemprisen for torsdag steg til sitt høyeste nivå siden 28. mai, men kunne ikke forhindre et prisfall i terminmarkedet.

Systemprisen for torsdag ble satt til 21,41 EUR/MWh, opp 3,68 euro fra onsdag, som følge av mindre vind og fallende tilsig til vannkraftverkene.

Man må tilbake til slutten av mai for å finne høyere spotpriser, og mye tyder nå på at perioden med ekstrempriser på under 10 EUR/MWh er over for denne gang.

– Vi ser at vannverdiene øker i Sør-Norge og at spotprisene sør i Sverige legger seg mot tysk nivå. Egentlig ville jeg tro at de sterke spotprisene vi har sett de siste to dagene skulle ha påvirket terminmarkedet mer, men der har man blitt litt skremt av våtere varsler, sier analytiker Tor Reier Lilleholt i Markedskraft.

Det operasjonelle EC 00-varselet torsdag morgen viste hele 8 TWh med nedbør i Norge og Sverige de neste ti dagene, og var med det betydelige våtere for neste uke enn tidligere modeller. Det bidro til å senke de fleste terminkontraktene torsdag.

Q4 15-kontrakten falt med 61 cent til 25,10 EUR/MWh, mens september-kontrakten endte dagen på 20,35 EUR/MWh, opp 7 cent etter å ha vært nede på 20 EUR/MWh tidligere på dagen.

Fyllingsgraden i vannkraftmagasinene i Norden steg med 1,8 prosentpoeng til 85,3 prosent forrige uke, og der med det godt over medianverdien for uke 33 på 81,8 prosent. Det er også 7 TWh mer snø enn normalt igjen i fjellet i Norge, ifølge NVE.


Olav Vilnes
olav@montel.no

Du vil kanskje også se

Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?