20.08.2015

Marked – Spotprisen stiger videre

(Montel) Den nordiske systemprisen for torsdag steg til sitt høyeste nivå siden 28. mai, men kunne ikke forhindre et prisfall i terminmarkedet.

Systemprisen for torsdag ble satt til 21,41 EUR/MWh, opp 3,68 euro fra onsdag, som følge av mindre vind og fallende tilsig til vannkraftverkene.

Man må tilbake til slutten av mai for å finne høyere spotpriser, og mye tyder nå på at perioden med ekstrempriser på under 10 EUR/MWh er over for denne gang.

– Vi ser at vannverdiene øker i Sør-Norge og at spotprisene sør i Sverige legger seg mot tysk nivå. Egentlig ville jeg tro at de sterke spotprisene vi har sett de siste to dagene skulle ha påvirket terminmarkedet mer, men der har man blitt litt skremt av våtere varsler, sier analytiker Tor Reier Lilleholt i Markedskraft.

Det operasjonelle EC 00-varselet torsdag morgen viste hele 8 TWh med nedbør i Norge og Sverige de neste ti dagene, og var med det betydelige våtere for neste uke enn tidligere modeller. Det bidro til å senke de fleste terminkontraktene torsdag.

Q4 15-kontrakten falt med 61 cent til 25,10 EUR/MWh, mens september-kontrakten endte dagen på 20,35 EUR/MWh, opp 7 cent etter å ha vært nede på 20 EUR/MWh tidligere på dagen.

Fyllingsgraden i vannkraftmagasinene i Norden steg med 1,8 prosentpoeng til 85,3 prosent forrige uke, og der med det godt over medianverdien for uke 33 på 81,8 prosent. Det er også 7 TWh mer snø enn normalt igjen i fjellet i Norge, ifølge NVE.


Olav Vilnes
olav@montel.no

Varsler endringer i strømprisportalen før jul

Forbrukerrådet tar grep for å hindre at lokkeavtaler kommer på topp på portalen Strømpris.no, og varsler at lengden på avtalen vil få en avgjørende betydning for plassering på listen.

Les mer

Markedskommentar uke 45 2019

Denne uken har gradestokken krøpet langt ned på minussiden og det har fått direkte følger for spotprisene. Det toppet seg på onsdag med over 53 øre/kWh i gjennomsnitt for hele døgnet. I timen mellom 18 og 19 var timesprisen helt oppe på 85,7 øre/kWh. Årsaken til de høye prisene er kombinasjonen kaldt vær og lite vind.

Les mer

Markedskommentar uke 43 2019

Spotprisene i forrige uke på Østlandet i prisområde NO1 ble marginalt høyere enn uken før og endte på 36,4 øre/kWh. Denne uken er høyere priset og ser ut til å bli rundt 37,9 øre/kWh.

Les mer

NVE varsler gradvis innføring av effekttariffer

NVE vil lansere flere forskjellige modeller for effekttariffer, og disse kan innføres gradvis over flere år, ifølge et nytt forslag til innretning av nettleien som snart sendes ut på høring.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?