13.05.2015

Marked – Sommerprisene falt til nye bunnrekorder

(Montel) Kraftkontraktene for sommeren falt til nye bunnrekorder tirsdag, tynget av våtere værvarsler og en fallende systempris.

Juni-kontrakten endte på 18,75 EUR/MWh, ned 94 cent, mens juli-kontrakten falt med 65 cent til 16,80 EUR/MWh.

Prisene åpnet dagen beskjedent ned, men fallet skjøt fart da nye væroppdateringer utover dagen ble våtere, sier Marcus Dahlin, krafthandler i Bixia.

I tillegg ble systemprisen for onsdag svakere enn ventet på 20,59 EUR/MWh, ned 2,65 euro fra tirsdag.

Ulike modeller varsler mellom 3,1 og 6 TWh med nedbørsenergi de neste ti dagene i Norge og Sverige, mot normalt 3,4 TWh for årstiden, ifølge SMHI.

Varslene er samtidig nærmere tre gradere kaldere enn normalt, noe som betyr at mer av snøsmeltingen vil skje i juni og juli.

Q3-kontrakten falt også til en ny rekordlav sluttpris på 20,00 EUR/MWh, ned 55 cent fra tirsdag. Kontrakten har falt 13 prosent så langt i mai.

Risikoen nå er at prisene har falt så mye at det ikke skal så mye til før man får en motreaksjon, sier Peter Dentler, krafthandler i Telge.

Han viser blant annet til at Q3-kontrakten handles hele 9 EUR/MWh under marginalkostnaden for kullkraft.

Olav Vilnes
olav@montel.no

Rapport: Vind- og solkapasitet vil dobles i Sverige før 2030

Fornybarkapasiteten, ekskludert vannkraft, i Sverige er ventet å øke fra 14,8 GW i 2019 til 30,4 GW i 2030, ifølge en ny rapport fra Global Data.

Les mer

Elsikkerhet i Landbruket - Energisenteret

Visste du at nærmere syv av ti branner i landbruket har en elektrisk årsak? Det har Energisenteret i Hunderfossen Eventyrpark tenkt å gjøre noe med.

Les mer

Markedskommentar uke 26 2019

Spotprisene har i uke 26 vært på samme nivå som i forrige uke og har ligget rundt 30 øre/kWh, med mindre variasjoner fra dag til dag.

Les mer

Markedskommentar uke 24 2019

Etter flere uker med store nedbørsmengder er den hydrologiske balansen forbedret med rundt 6 TWh siden starten av juni. Denne uken vil mest sannsynlig ende på normale nedbørsmengder i Norge, men bare rundt halvparten av normalen i Sverige. Fremtidsmarkedet har svekket seg med nesten 2 øre i fronten og rundt et halvt øre på de lengre kontraktene.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?