13.05.2015

Marked – Sommerprisene falt til nye bunnrekorder

(Montel) Kraftkontraktene for sommeren falt til nye bunnrekorder tirsdag, tynget av våtere værvarsler og en fallende systempris.

Juni-kontrakten endte på 18,75 EUR/MWh, ned 94 cent, mens juli-kontrakten falt med 65 cent til 16,80 EUR/MWh.

Prisene åpnet dagen beskjedent ned, men fallet skjøt fart da nye væroppdateringer utover dagen ble våtere, sier Marcus Dahlin, krafthandler i Bixia.

I tillegg ble systemprisen for onsdag svakere enn ventet på 20,59 EUR/MWh, ned 2,65 euro fra tirsdag.

Ulike modeller varsler mellom 3,1 og 6 TWh med nedbørsenergi de neste ti dagene i Norge og Sverige, mot normalt 3,4 TWh for årstiden, ifølge SMHI.

Varslene er samtidig nærmere tre gradere kaldere enn normalt, noe som betyr at mer av snøsmeltingen vil skje i juni og juli.

Q3-kontrakten falt også til en ny rekordlav sluttpris på 20,00 EUR/MWh, ned 55 cent fra tirsdag. Kontrakten har falt 13 prosent så langt i mai.

Risikoen nå er at prisene har falt så mye at det ikke skal så mye til før man får en motreaksjon, sier Peter Dentler, krafthandler i Telge.

Han viser blant annet til at Q3-kontrakten handles hele 9 EUR/MWh under marginalkostnaden for kullkraft.

Olav Vilnes
olav@montel.no

Markedskommentar uke 45 2019

Denne uken har gradestokken krøpet langt ned på minussiden og det har fått direkte følger for spotprisene. Det toppet seg på onsdag med over 53 øre/kWh i gjennomsnitt for hele døgnet. I timen mellom 18 og 19 var timesprisen helt oppe på 85,7 øre/kWh. Årsaken til de høye prisene er kombinasjonen kaldt vær og lite vind.

Les mer

Markedskommentar uke 43 2019

Spotprisene i forrige uke på Østlandet i prisområde NO1 ble marginalt høyere enn uken før og endte på 36,4 øre/kWh. Denne uken er høyere priset og ser ut til å bli rundt 37,9 øre/kWh.

Les mer

NVE varsler gradvis innføring av effekttariffer

NVE vil lansere flere forskjellige modeller for effekttariffer, og disse kan innføres gradvis over flere år, ifølge et nytt forslag til innretning av nettleien som snart sendes ut på høring.

Les mer

Markedskommentar uke 42 2019

Prisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 36,3 øre/kWh. Denne uken ser ut til å bli marginalt lavere, rundt 36 øre/kWh.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?