23.02.2015

Marked – Prisfall til nye bunnrekorder

(Montel) Både mars- og Q2 15-kontrakten falt til nye bunnivåer på torsdag som følge av vedvarende vått og mildt vær, svakere brenselsmarkeder og en spot som kom inn litt lavere enn ventet.

Mars-kontrakten falt med 0,45 euro til 25,55 EUR/MWh på Nasdaq Commodities, mens kontrakten for andre kvartal endte dagen på 24,43 EUR/MWh, ned 0,37. Dette var nye rekordlave sluttnoteringer for begge kontraktene.

– Været er vått, mildt og vindfullt. I tillegg trekkes prisene i Tyskland ned av fallende gass, kull og CO2-priser, sier Phong C. Le, leder for nordisk krafthandel i Energi Danmark.

– Det er fortsatt mildvær og relativt mye nedbør, særlig på Vestlandet, supplerer krafthandler Kjell Idar Saure i Tussa Kraft.

Det er varslet mellom 6,4 og 9,7 TWh med nedbørsenergi i Norge og Sverige de neste ti dagene, godt over normalen på 4 TWh. I tilegg ventes temperaturene i Norden i snitt å ligge 2-3 grader over normalen på -2 grader, ifølge SMHI.

Fallende CO2- og kullpriser førte til at marginalkostnaden for kullkraft i 2016 falt med 0,51 euro til 30,16 EUR/MWh.

Markedet fikk heller ikke noe støtte av fredagens systempris som ble 25,83 EUR/MWh, ned 0,30, og litt svakere enn ventet på forhånd.

Den svenske kjernekraftreaktoren Ringhals 4 (1.115 MW) ble startet opp torsdag etter vedlikehold. I tillegg ventes den finske Olkiluoto 2 (880 MW) reaktoren i drift på lørdag.

Med høy vindkraftproduksjon, temperaturer 2-3 grader over normalt og mer kjernekraft, kan spotprisene komme under press i neste uke, påpeker Le.

– Det er ikke sikkert at vannkraftprodusentene klarer å holde prisene oppe, sier han.

Lenger ute på kurven falt 2016-kontrakten med 0,33 euro til 28,35 EUR/MWh, tynget av de lavere kull- og CO2-prisene, sier Saure.

 

Gert Ove Mollestad
gert@montel.no

Rapport: Vind- og solkapasitet vil dobles i Sverige før 2030

Fornybarkapasiteten, ekskludert vannkraft, i Sverige er ventet å øke fra 14,8 GW i 2019 til 30,4 GW i 2030, ifølge en ny rapport fra Global Data.

Les mer

Elsikkerhet i Landbruket - Energisenteret

Visste du at nærmere syv av ti branner i landbruket har en elektrisk årsak? Det har Energisenteret i Hunderfossen Eventyrpark tenkt å gjøre noe med.

Les mer

Markedskommentar uke 26 2019

Spotprisene har i uke 26 vært på samme nivå som i forrige uke og har ligget rundt 30 øre/kWh, med mindre variasjoner fra dag til dag.

Les mer

Markedskommentar uke 24 2019

Etter flere uker med store nedbørsmengder er den hydrologiske balansen forbedret med rundt 6 TWh siden starten av juni. Denne uken vil mest sannsynlig ende på normale nedbørsmengder i Norge, men bare rundt halvparten av normalen i Sverige. Fremtidsmarkedet har svekket seg med nesten 2 øre i fronten og rundt et halvt øre på de lengre kontraktene.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?