23.02.2015

Marked – Prisfall til nye bunnrekorder

(Montel) Både mars- og Q2 15-kontrakten falt til nye bunnivåer på torsdag som følge av vedvarende vått og mildt vær, svakere brenselsmarkeder og en spot som kom inn litt lavere enn ventet.

Mars-kontrakten falt med 0,45 euro til 25,55 EUR/MWh på Nasdaq Commodities, mens kontrakten for andre kvartal endte dagen på 24,43 EUR/MWh, ned 0,37. Dette var nye rekordlave sluttnoteringer for begge kontraktene.

– Været er vått, mildt og vindfullt. I tillegg trekkes prisene i Tyskland ned av fallende gass, kull og CO2-priser, sier Phong C. Le, leder for nordisk krafthandel i Energi Danmark.

– Det er fortsatt mildvær og relativt mye nedbør, særlig på Vestlandet, supplerer krafthandler Kjell Idar Saure i Tussa Kraft.

Det er varslet mellom 6,4 og 9,7 TWh med nedbørsenergi i Norge og Sverige de neste ti dagene, godt over normalen på 4 TWh. I tilegg ventes temperaturene i Norden i snitt å ligge 2-3 grader over normalen på -2 grader, ifølge SMHI.

Fallende CO2- og kullpriser førte til at marginalkostnaden for kullkraft i 2016 falt med 0,51 euro til 30,16 EUR/MWh.

Markedet fikk heller ikke noe støtte av fredagens systempris som ble 25,83 EUR/MWh, ned 0,30, og litt svakere enn ventet på forhånd.

Den svenske kjernekraftreaktoren Ringhals 4 (1.115 MW) ble startet opp torsdag etter vedlikehold. I tillegg ventes den finske Olkiluoto 2 (880 MW) reaktoren i drift på lørdag.

Med høy vindkraftproduksjon, temperaturer 2-3 grader over normalt og mer kjernekraft, kan spotprisene komme under press i neste uke, påpeker Le.

– Det er ikke sikkert at vannkraftprodusentene klarer å holde prisene oppe, sier han.

Lenger ute på kurven falt 2016-kontrakten med 0,33 euro til 28,35 EUR/MWh, tynget av de lavere kull- og CO2-prisene, sier Saure.

 

Gert Ove Mollestad
gert@montel.no

Endless Winter ep. 3

Endless Winter 3 er siste kapittel i skikjører Nikolai Schirmers vintereventyr, hvor han forsøker å kjøre bedre på ski med lavere klimagassutslipp.

Les mer

Markedskommentar uke 46 2019

Prisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 45,4 øre/kWh. Denne uken ser ut til å bli rundt 43 øre/kWh. Dette skyldes blant annet høyere temperaturer denne uken som gir redusert forbruk og redusert pris. Forventet pris for kommende uke er rundt 41 øre/kWh, da temperaturene er ventet videre opp hvor det vil bli plussgrader over store deler av Østlandet. Samtidig er det ventet vind under normalen og normale nedbørsmengder i Nordpool-området som helhet.

Les mer

Varsler endringer i strømprisportalen før jul

Forbrukerrådet tar grep for å hindre at lokkeavtaler kommer på topp på portalen Strømpris.no, og varsler at lengden på avtalen vil få en avgjørende betydning for plassering på listen.

Les mer

Markedskommentar uke 45 2019

Denne uken har gradestokken krøpet langt ned på minussiden og det har fått direkte følger for spotprisene. Det toppet seg på onsdag med over 53 øre/kWh i gjennomsnitt for hele døgnet. I timen mellom 18 og 19 var timesprisen helt oppe på 85,7 øre/kWh. Årsaken til de høye prisene er kombinasjonen kaldt vær og lite vind.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?