14.01.2016

MARKED – Prisbyks på kalde, tørre varsler

(Montel) Kraftprisene gjorde et kraftig byks oppover på onsdag som følge av værvarsler som ble noe kaldere og tørrere enn meldt tidligere i uken. Ut på dagen kom den sterkeste nordiske spotprisen på nesten ett år.


Kontrakten for neste uke endte dagen på 35,25 EUR/MWh, opp 5,75 euro fra tirsdagens lukkepris, mens februar-kontrakten endte dagen på 23,85 EUR/MWh, opp 1,25 euro fra tirsdag.


Ifølge krafthandler Gert Lehmann i det danske selskapet Scanenergi, var det primært det kalde og tørre været som drev prisene.


Forskjellige værmodeller viser at de neste ti dagene vil bringe med seg mellom 1,5-5,5 TWh med nedbørsenergi i Norge og Sverige, mot normalt 5,5 TWh, mens det er anslått temperaturer i Norden på mellom minus 6,4 og minus 11,1, grader mot normalt 1,9 kuldegrader.


– I tillegg til det noe tørrere og kaldere været var det nok også flere aktører som anså markedet som oversolgt, sier Lehmann.


Han peker også på at flere av fremtidskontraktene for tysk kraft fikk seg et lite løft på onsdag, noe som ga ytterligere støtte til nordiske kraftpriser utover kurven.


Q2 16-kontrakten endte på 17,10 EUR/MWh, opp 80 cent, mens 2017-kontrakten endte på 18,69 EUR/MWh, opp fra 18,55 EUR tirsdag, men likevel 40 cent lavere enn toppnivået tidlig i onsdagens handel.


Høy spot
Torsdagens spotpris kom inn på overraskende høye 43,04 EUR/MWh, som var nær halvannen euro over markedets forventning og den sterkeste prisen siden 4. februar i fjor. I enkelte timer kom prisene i flere prisområder svært høyt og i prisområdet for Oslo ble time 18 fastsatt til 154,93 EUR/MWh, den høyeste timeprisen siden april 2013.


– Spotprisen ble drevet av høyere forbruk som følge av lavere temperaturer, mens den høye timeprisen i Oslo ble sterkt påvirket av at kapasiteten til prisområde Sør-Norge (NO2) allerede var fullt utnyttet og at det høyere forbruket dermed ikke kunne matches av billigere import fra Danmark og Nederland, sier Ole Tom Djupskås i Thomson Reuters Point Carbon.


Kablene fra Nederland og Danmark går til NO2.


– Også spotprisen for fredag kan bli spennende, og jeg tror den faktisk kan ende høyere enn for torsdag, sier Djupskås.


Øystein Meland
oystein@montel.no

Markedskommentar uke 45 2019

Denne uken har gradestokken krøpet langt ned på minussiden og det har fått direkte følger for spotprisene. Det toppet seg på onsdag med over 53 øre/kWh i gjennomsnitt for hele døgnet. I timen mellom 18 og 19 var timesprisen helt oppe på 85,7 øre/kWh. Årsaken til de høye prisene er kombinasjonen kaldt vær og lite vind.

Les mer

Markedskommentar uke 43 2019

Spotprisene i forrige uke på Østlandet i prisområde NO1 ble marginalt høyere enn uken før og endte på 36,4 øre/kWh. Denne uken er høyere priset og ser ut til å bli rundt 37,9 øre/kWh.

Les mer

NVE varsler gradvis innføring av effekttariffer

NVE vil lansere flere forskjellige modeller for effekttariffer, og disse kan innføres gradvis over flere år, ifølge et nytt forslag til innretning av nettleien som snart sendes ut på høring.

Les mer

Markedskommentar uke 42 2019

Prisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 36,3 øre/kWh. Denne uken ser ut til å bli marginalt lavere, rundt 36 øre/kWh.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?