14.01.2016

MARKED – Prisbyks på kalde, tørre varsler

(Montel) Kraftprisene gjorde et kraftig byks oppover på onsdag som følge av værvarsler som ble noe kaldere og tørrere enn meldt tidligere i uken. Ut på dagen kom den sterkeste nordiske spotprisen på nesten ett år.


Kontrakten for neste uke endte dagen på 35,25 EUR/MWh, opp 5,75 euro fra tirsdagens lukkepris, mens februar-kontrakten endte dagen på 23,85 EUR/MWh, opp 1,25 euro fra tirsdag.


Ifølge krafthandler Gert Lehmann i det danske selskapet Scanenergi, var det primært det kalde og tørre været som drev prisene.


Forskjellige værmodeller viser at de neste ti dagene vil bringe med seg mellom 1,5-5,5 TWh med nedbørsenergi i Norge og Sverige, mot normalt 5,5 TWh, mens det er anslått temperaturer i Norden på mellom minus 6,4 og minus 11,1, grader mot normalt 1,9 kuldegrader.


– I tillegg til det noe tørrere og kaldere været var det nok også flere aktører som anså markedet som oversolgt, sier Lehmann.


Han peker også på at flere av fremtidskontraktene for tysk kraft fikk seg et lite løft på onsdag, noe som ga ytterligere støtte til nordiske kraftpriser utover kurven.


Q2 16-kontrakten endte på 17,10 EUR/MWh, opp 80 cent, mens 2017-kontrakten endte på 18,69 EUR/MWh, opp fra 18,55 EUR tirsdag, men likevel 40 cent lavere enn toppnivået tidlig i onsdagens handel.


Høy spot
Torsdagens spotpris kom inn på overraskende høye 43,04 EUR/MWh, som var nær halvannen euro over markedets forventning og den sterkeste prisen siden 4. februar i fjor. I enkelte timer kom prisene i flere prisområder svært høyt og i prisområdet for Oslo ble time 18 fastsatt til 154,93 EUR/MWh, den høyeste timeprisen siden april 2013.


– Spotprisen ble drevet av høyere forbruk som følge av lavere temperaturer, mens den høye timeprisen i Oslo ble sterkt påvirket av at kapasiteten til prisområde Sør-Norge (NO2) allerede var fullt utnyttet og at det høyere forbruket dermed ikke kunne matches av billigere import fra Danmark og Nederland, sier Ole Tom Djupskås i Thomson Reuters Point Carbon.


Kablene fra Nederland og Danmark går til NO2.


– Også spotprisen for fredag kan bli spennende, og jeg tror den faktisk kan ende høyere enn for torsdag, sier Djupskås.


Øystein Meland
oystein@montel.no

Rapport: Vind- og solkapasitet vil dobles i Sverige før 2030

Fornybarkapasiteten, ekskludert vannkraft, i Sverige er ventet å øke fra 14,8 GW i 2019 til 30,4 GW i 2030, ifølge en ny rapport fra Global Data.

Les mer

Elsikkerhet i Landbruket - Energisenteret

Visste du at nærmere syv av ti branner i landbruket har en elektrisk årsak? Det har Energisenteret i Hunderfossen Eventyrpark tenkt å gjøre noe med.

Les mer

Markedskommentar uke 26 2019

Spotprisene har i uke 26 vært på samme nivå som i forrige uke og har ligget rundt 30 øre/kWh, med mindre variasjoner fra dag til dag.

Les mer

Markedskommentar uke 24 2019

Etter flere uker med store nedbørsmengder er den hydrologiske balansen forbedret med rundt 6 TWh siden starten av juni. Denne uken vil mest sannsynlig ende på normale nedbørsmengder i Norge, men bare rundt halvparten av normalen i Sverige. Fremtidsmarkedet har svekket seg med nesten 2 øre i fronten og rundt et halvt øre på de lengre kontraktene.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?