26.02.2015

Marked – Oppgang på kaldere, tørrere vær

(Montel) Prisen på kontrakten for neste kvartal steg på onsdag til det høyeste nivået siden 30. januar som en følge av at værvarslene viste kaldere og tørrere vær for begynnelsen av mars.

Q2-kontrakten endte dagen på 25,90 EUR/MWh, opp 73 cent fra tirsdag.

Marskontrakten steg også, og endte dagen opp 84 cent på 26,60 EUR/MWh, og det høyeste nivået siden 13. februar.

– Prisene har økt fordi de siste varslene viser litt kjøligere og tørrere vær, og mindre vind. Det ser ut som om den siste tidens milde, våte og vindfulle vær snart er over, og at vi vil få en høytrykksoppbygging i mars, sier krafthandler Morten Tronsen i Encatra.

– Men jeg tror kontrakten for andre kvartal nå er overpriset fordi vi går inn i våren med veldig bra hydrologisk balanse, så prisene kan komme til å falle i april når påsken kommer og snøsmeltingen begynner, sier Tronsen.

– Når snøsmeltingen virkelig begynner å ta seg til i mai eller juni, kan det bli stygt, supplerer krafthandler Tom Erik Olsen i Ishavskraft.

Temperaturene i Norden er ventet å falle fra et gjennomsnitt på 1,7 grader på onsdag til 2 minusgrader innen fredag neste uke, over 1 grad kaldere enn normalen for årstiden, ifølge SMHI.

I tillegg er det de neste ti dagene ventet 4,8-9 TWh med nedbørsenergi i Norge og Sverige, noe som også er over normalen for årstiden, som er på 4 TWh, ifølge SMHI.

Lengre ute på kurven endte kontrakten for neste år dagen opp 14 cent på 28,95 EUR/MWh.

– Årskontrakten har også kommet opp som en følge av de kaldere og tørrere værvarslene, og på grunn av høyere priser på CO2-kvoter og gass, sier krafthandler Martin Emblem i Tafjord Kraft.

Systemprisen for torsdag kom inn på EUR 26.33/MWh, ned 35 cent fra onsdag og omtrent som markedet hadde forventet.
Iselin Rønningsbakk
iselin@montel.no

Varsler endringer i strømprisportalen før jul

Forbrukerrådet tar grep for å hindre at lokkeavtaler kommer på topp på portalen Strømpris.no, og varsler at lengden på avtalen vil få en avgjørende betydning for plassering på listen.

Les mer

Markedskommentar uke 45 2019

Denne uken har gradestokken krøpet langt ned på minussiden og det har fått direkte følger for spotprisene. Det toppet seg på onsdag med over 53 øre/kWh i gjennomsnitt for hele døgnet. I timen mellom 18 og 19 var timesprisen helt oppe på 85,7 øre/kWh. Årsaken til de høye prisene er kombinasjonen kaldt vær og lite vind.

Les mer

Markedskommentar uke 43 2019

Spotprisene i forrige uke på Østlandet i prisområde NO1 ble marginalt høyere enn uken før og endte på 36,4 øre/kWh. Denne uken er høyere priset og ser ut til å bli rundt 37,9 øre/kWh.

Les mer

NVE varsler gradvis innføring av effekttariffer

NVE vil lansere flere forskjellige modeller for effekttariffer, og disse kan innføres gradvis over flere år, ifølge et nytt forslag til innretning av nettleien som snart sendes ut på høring.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?