Hjem > Siste nytt > Marked – Oppgang på kaldere, tørrere vær

Marked – Oppgang på kaldere, tørrere vær

Thomas Gundersen
Publisert 26.02.2015, sist oppdatert 05.09.2017

(Montel) Prisen på kontrakten for neste kvartal steg på onsdag til det høyeste nivået siden 30. januar som en følge av at værvarslene viste kaldere og tørrere vær for begynnelsen av mars.

Q2-kontrakten endte dagen på 25,90 EUR/MWh, opp 73 cent fra tirsdag.

Marskontrakten steg også, og endte dagen opp 84 cent på 26,60 EUR/MWh, og det høyeste nivået siden 13. februar.

– Prisene har økt fordi de siste varslene viser litt kjøligere og tørrere vær, og mindre vind. Det ser ut som om den siste tidens milde, våte og vindfulle vær snart er over, og at vi vil få en høytrykksoppbygging i mars, sier krafthandler Morten Tronsen i Encatra.

– Men jeg tror kontrakten for andre kvartal nå er overpriset fordi vi går inn i våren med veldig bra hydrologisk balanse, så prisene kan komme til å falle i april når påsken kommer og snøsmeltingen begynner, sier Tronsen.

– Når snøsmeltingen virkelig begynner å ta seg til i mai eller juni, kan det bli stygt, supplerer krafthandler Tom Erik Olsen i Ishavskraft.

Temperaturene i Norden er ventet å falle fra et gjennomsnitt på 1,7 grader på onsdag til 2 minusgrader innen fredag neste uke, over 1 grad kaldere enn normalen for årstiden, ifølge SMHI.

I tillegg er det de neste ti dagene ventet 4,8-9 TWh med nedbørsenergi i Norge og Sverige, noe som også er over normalen for årstiden, som er på 4 TWh, ifølge SMHI.

Lengre ute på kurven endte kontrakten for neste år dagen opp 14 cent på 28,95 EUR/MWh.

– Årskontrakten har også kommet opp som en følge av de kaldere og tørrere værvarslene, og på grunn av høyere priser på CO2-kvoter og gass, sier krafthandler Martin Emblem i Tafjord Kraft.

Systemprisen for torsdag kom inn på EUR 26.33/MWh, ned 35 cent fra onsdag og omtrent som markedet hadde forventet.
Iselin Rønningsbakk
iselin@montel.no

Du vil kanskje også se

Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?