26.02.2015

Marked – Oppgang på kaldere, tørrere vær

(Montel) Prisen på kontrakten for neste kvartal steg på onsdag til det høyeste nivået siden 30. januar som en følge av at værvarslene viste kaldere og tørrere vær for begynnelsen av mars.

Q2-kontrakten endte dagen på 25,90 EUR/MWh, opp 73 cent fra tirsdag.

Marskontrakten steg også, og endte dagen opp 84 cent på 26,60 EUR/MWh, og det høyeste nivået siden 13. februar.

– Prisene har økt fordi de siste varslene viser litt kjøligere og tørrere vær, og mindre vind. Det ser ut som om den siste tidens milde, våte og vindfulle vær snart er over, og at vi vil få en høytrykksoppbygging i mars, sier krafthandler Morten Tronsen i Encatra.

– Men jeg tror kontrakten for andre kvartal nå er overpriset fordi vi går inn i våren med veldig bra hydrologisk balanse, så prisene kan komme til å falle i april når påsken kommer og snøsmeltingen begynner, sier Tronsen.

– Når snøsmeltingen virkelig begynner å ta seg til i mai eller juni, kan det bli stygt, supplerer krafthandler Tom Erik Olsen i Ishavskraft.

Temperaturene i Norden er ventet å falle fra et gjennomsnitt på 1,7 grader på onsdag til 2 minusgrader innen fredag neste uke, over 1 grad kaldere enn normalen for årstiden, ifølge SMHI.

I tillegg er det de neste ti dagene ventet 4,8-9 TWh med nedbørsenergi i Norge og Sverige, noe som også er over normalen for årstiden, som er på 4 TWh, ifølge SMHI.

Lengre ute på kurven endte kontrakten for neste år dagen opp 14 cent på 28,95 EUR/MWh.

– Årskontrakten har også kommet opp som en følge av de kaldere og tørrere værvarslene, og på grunn av høyere priser på CO2-kvoter og gass, sier krafthandler Martin Emblem i Tafjord Kraft.

Systemprisen for torsdag kom inn på EUR 26.33/MWh, ned 35 cent fra onsdag og omtrent som markedet hadde forventet.
Iselin Rønningsbakk
iselin@montel.no

Markedskommentar uke 42 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 har den siste tiden steget betraktelig, fra rundt 3-4 øre/kWh de første dagene i oktober til over 20 øre/kWh de siste dagene denne uken.

Les mer

Markedskommentar uke 41 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 2,95 øre/kWh. Denne uken ser prisen ut til å bli rundt 9 øre/kWh. Det er fremdeles svært lave kraftpriser i Norge og prisene ligger godt under prisene i våre naboland som Sverige, Danmark og Finland. Forventet pris for kommende uke er 15 øre/kWh for Sør-Norge.

Les mer

Blir det flere år med lave priser?

Mer vannkraft, mer vindkraft og mer kjernekraft gjør at kraftprisene kan holde seg lave lenge.

Les mer

Markedskommentar uke 40 2020

Strømmarkedet har lagt bak seg en stabil uke der prisen på Østlandet i prisområde NO1 i gjennomsnitt ser ut til å bli rundt 2,5 øre/kWh. Forventet pris for kommende uke er rundt 6 øre/kWh.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?