09.02.2015

Marked – Nytt prisfall til rekordlave nivåer

(Montel) Svært våte og milde værvarsler og en systempris som ble lavere enn ventet sendte kontrakten for andre kvartal til en ny bunnotering på fredag.

Q2-kontrakten ble mest omsatt og falt 0,62 euro til 24,65 EUR/MWh, den laveste sluttprisen noen sinne, på Nasdaq Commodities.

Mars-kontrakten falt også til en ny rekordlav sluttnotering på 26,25 EUR/MWh, ned 0,60 euro.

– Markedet åpnet ned på fortsatt milde og bløte værprognoser. Så kom systemprisen inn lavere enn ventet og prisene falt ytterligere, sier krafthandler Marcus Dahlin i svenske Bixia.

Den hydrologiske balansen i Norden er nå rundt null, men vil gå over i positivt territorium hvis det milde og våte været forstsetter, ifølge krafthandleren.

Lørdagens systempris ble 26,75 EUR/MWh, ned 4,19 euro.

Systemprisen har så langt denne uken ligget på 34,60 EUR/MWh i snitt, betydelig under 36,75 EUR/MWh, som ukeskontrakten gikk til levering på forrige fredag.

– Vi har en relativt bedrøvelig værkonstellasjon som påvirker den korte enden av kurven. Vi ser nedbør og mildvær så langt øyet rekker, og det har en veldig forutsigbar virkning på spotprisen, den går ned. Så følger den korte kurven etter, sier analytiker John Brottemsmo i Bergen Energi.

Fredagens ferske fireukersvarsel indikerer at det kan komme opp mot 20 TWh den kommende måneden, over dobbelt så mye som normalt. Temperaturene ventes også å holde seg over normalen i perioden, ifølge SMHI.

– Hvis de våteste værmeldingene blir levert, kan strømprisen i andre kvartal i snitt bli 22-23 EUR/MWh. Dette nivået er ikke usannsynlig, sier Brottemsmo.

Et stigende brenselskompleks ga litt støtte til den lange enden av kurven fredag, men 2016-kontrakten falt tilbake mot slutten av dagen og endte på 28,10/MWh, ned 0,30 euro.
Gert Ove Mollestad
gert@montel.no

Markedskommentar mai 2019

Hydrologisk balanse var tidlig i mai dårligere enn på samme tid enn i fjor. Nedbør de siste dagene samt varsler om mer nedbør fremover vil dog være med å bedre denne.

Les mer

Markedskommentar uke 19 2019

I løpet av ukens seks første dager har systemprisen variert mellom 40 og 43 øre/kWh, mot 28-40 øre/kWh tilsvarende dager i forrige uke.

Les mer

Bygger Nordens største batteri

Det finske vindkraftselskapet TuuliWatti Oy bygger Nordens største batteri til 3,5 millioner euro i vindparken Viinamäki i Finland.

Les mer

Norsk Kundebarometer 2019

Gudbrandsdal Energi ble for 9. gang kåret til å ha landets mest fornøyde strømkunder. Selskapet fikk hele 4 stjerner i 2019-undersøkelsen. Forskningsprosjektet Norsk Kundebarometer ved Handelshøyskolen BI har i over tjue år målt kundetilfredshet og lojalitet blant norske forbrukere.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?