09.02.2015

Marked – Nytt prisfall til rekordlave nivåer

(Montel) Svært våte og milde værvarsler og en systempris som ble lavere enn ventet sendte kontrakten for andre kvartal til en ny bunnotering på fredag.

Q2-kontrakten ble mest omsatt og falt 0,62 euro til 24,65 EUR/MWh, den laveste sluttprisen noen sinne, på Nasdaq Commodities.

Mars-kontrakten falt også til en ny rekordlav sluttnotering på 26,25 EUR/MWh, ned 0,60 euro.

– Markedet åpnet ned på fortsatt milde og bløte værprognoser. Så kom systemprisen inn lavere enn ventet og prisene falt ytterligere, sier krafthandler Marcus Dahlin i svenske Bixia.

Den hydrologiske balansen i Norden er nå rundt null, men vil gå over i positivt territorium hvis det milde og våte været forstsetter, ifølge krafthandleren.

Lørdagens systempris ble 26,75 EUR/MWh, ned 4,19 euro.

Systemprisen har så langt denne uken ligget på 34,60 EUR/MWh i snitt, betydelig under 36,75 EUR/MWh, som ukeskontrakten gikk til levering på forrige fredag.

– Vi har en relativt bedrøvelig værkonstellasjon som påvirker den korte enden av kurven. Vi ser nedbør og mildvær så langt øyet rekker, og det har en veldig forutsigbar virkning på spotprisen, den går ned. Så følger den korte kurven etter, sier analytiker John Brottemsmo i Bergen Energi.

Fredagens ferske fireukersvarsel indikerer at det kan komme opp mot 20 TWh den kommende måneden, over dobbelt så mye som normalt. Temperaturene ventes også å holde seg over normalen i perioden, ifølge SMHI.

– Hvis de våteste værmeldingene blir levert, kan strømprisen i andre kvartal i snitt bli 22-23 EUR/MWh. Dette nivået er ikke usannsynlig, sier Brottemsmo.

Et stigende brenselskompleks ga litt støtte til den lange enden av kurven fredag, men 2016-kontrakten falt tilbake mot slutten av dagen og endte på 28,10/MWh, ned 0,30 euro.
Gert Ove Mollestad
gert@montel.no

Rapport: Vind- og solkapasitet vil dobles i Sverige før 2030

Fornybarkapasiteten, ekskludert vannkraft, i Sverige er ventet å øke fra 14,8 GW i 2019 til 30,4 GW i 2030, ifølge en ny rapport fra Global Data.

Les mer

Elsikkerhet i Landbruket - Energisenteret

Visste du at nærmere syv av ti branner i landbruket har en elektrisk årsak? Det har Energisenteret i Hunderfossen Eventyrpark tenkt å gjøre noe med.

Les mer

Markedskommentar uke 26 2019

Spotprisene har i uke 26 vært på samme nivå som i forrige uke og har ligget rundt 30 øre/kWh, med mindre variasjoner fra dag til dag.

Les mer

Markedskommentar uke 24 2019

Etter flere uker med store nedbørsmengder er den hydrologiske balansen forbedret med rundt 6 TWh siden starten av juni. Denne uken vil mest sannsynlig ende på normale nedbørsmengder i Norge, men bare rundt halvparten av normalen i Sverige. Fremtidsmarkedet har svekket seg med nesten 2 øre i fronten og rundt et halvt øre på de lengre kontraktene.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?