09.02.2015

Marked – Nytt prisfall til rekordlave nivåer

(Montel) Svært våte og milde værvarsler og en systempris som ble lavere enn ventet sendte kontrakten for andre kvartal til en ny bunnotering på fredag.

Q2-kontrakten ble mest omsatt og falt 0,62 euro til 24,65 EUR/MWh, den laveste sluttprisen noen sinne, på Nasdaq Commodities.

Mars-kontrakten falt også til en ny rekordlav sluttnotering på 26,25 EUR/MWh, ned 0,60 euro.

– Markedet åpnet ned på fortsatt milde og bløte værprognoser. Så kom systemprisen inn lavere enn ventet og prisene falt ytterligere, sier krafthandler Marcus Dahlin i svenske Bixia.

Den hydrologiske balansen i Norden er nå rundt null, men vil gå over i positivt territorium hvis det milde og våte været forstsetter, ifølge krafthandleren.

Lørdagens systempris ble 26,75 EUR/MWh, ned 4,19 euro.

Systemprisen har så langt denne uken ligget på 34,60 EUR/MWh i snitt, betydelig under 36,75 EUR/MWh, som ukeskontrakten gikk til levering på forrige fredag.

– Vi har en relativt bedrøvelig værkonstellasjon som påvirker den korte enden av kurven. Vi ser nedbør og mildvær så langt øyet rekker, og det har en veldig forutsigbar virkning på spotprisen, den går ned. Så følger den korte kurven etter, sier analytiker John Brottemsmo i Bergen Energi.

Fredagens ferske fireukersvarsel indikerer at det kan komme opp mot 20 TWh den kommende måneden, over dobbelt så mye som normalt. Temperaturene ventes også å holde seg over normalen i perioden, ifølge SMHI.

– Hvis de våteste værmeldingene blir levert, kan strømprisen i andre kvartal i snitt bli 22-23 EUR/MWh. Dette nivået er ikke usannsynlig, sier Brottemsmo.

Et stigende brenselskompleks ga litt støtte til den lange enden av kurven fredag, men 2016-kontrakten falt tilbake mot slutten av dagen og endte på 28,10/MWh, ned 0,30 euro.
Gert Ove Mollestad
gert@montel.no

Varsler endringer i strømprisportalen før jul

Forbrukerrådet tar grep for å hindre at lokkeavtaler kommer på topp på portalen Strømpris.no, og varsler at lengden på avtalen vil få en avgjørende betydning for plassering på listen.

Les mer

Markedskommentar uke 45 2019

Denne uken har gradestokken krøpet langt ned på minussiden og det har fått direkte følger for spotprisene. Det toppet seg på onsdag med over 53 øre/kWh i gjennomsnitt for hele døgnet. I timen mellom 18 og 19 var timesprisen helt oppe på 85,7 øre/kWh. Årsaken til de høye prisene er kombinasjonen kaldt vær og lite vind.

Les mer

Markedskommentar uke 43 2019

Spotprisene i forrige uke på Østlandet i prisområde NO1 ble marginalt høyere enn uken før og endte på 36,4 øre/kWh. Denne uken er høyere priset og ser ut til å bli rundt 37,9 øre/kWh.

Les mer

NVE varsler gradvis innføring av effekttariffer

NVE vil lansere flere forskjellige modeller for effekttariffer, og disse kan innføres gradvis over flere år, ifølge et nytt forslag til innretning av nettleien som snart sendes ut på høring.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?