02.01.2017

MARKED – Mot høye spotpriser i januar

(Montel) Kraftprisene steg videre fredag på utsikter til kulde og høy etterspørsel i januar.

Januar-kontrakten endte dagen på 38,80 EUR/MWh, opp 2,30 euro fra torsdag, mens Q1 17-kontrakten steg med 1,20 euro til 35,85 EUR/MWh.

Kontraktene har steget hele 17 og 11 prosent siden 23. desember.

– Allerede før jul så vi tendenser i varslene til at det kunne bli kaldt i januar. Disse signalene har blitt bekreftet og forsterket gjennom romjulen. Januar-kontrakten justerer seg nå mot marginalkostnaden for kullkraftverk og tyske kraftpriser, sier porteføljeforvalter Pål Johannesen i Kinect Energy.

Marginalkostnaden for kullkraftverk i januar lå fredag på 39,55 EUR/MWh, mens tysk kraft for samme måned ble handlet til 44,80 EUR/MWh på EEX, opp 10 prosent fra lille julaften.

Også i Tyskland er kalde værvarsler med på å dra opp prisene.

Før den tid går det imidlertid mot en mild og vindfull nyttårshelg i store deler av Norden. Systemprisen for lørdag falt med 2,34 euro til 26,76 EUR/MWh.

For hele 2016 ble systemprisen 28 prosent høyere enn året før på 26,91 EUR/MWh, men likevel den nest laveste siden 2007.

Stigningen fra fjoråret skyldes hovedsakelig at 2015 var et uvanlig vått år med breddfulle vannmagasiner.

Fremtidskontrakten for 2017 gikk tidligere i uken til levering på 28,40 EUR/MWh, som indikerer en liten oppgang i spotprisene neste år.

Elsikkerhet i Landbruket - Energisenteret

Visste du at nærmere syv av ti branner i landbruket har en elektrisk årsak? Det har Energisenteret i Hunderfossen Eventyrpark tenkt å gjøre noe med.

Les mer

Markedskommentar uke 26 2019

Spotprisene har i uke 26 vært på samme nivå som i forrige uke og har ligget rundt 30 øre/kWh, med mindre variasjoner fra dag til dag.

Les mer

Markedskommentar uke 24 2019

Etter flere uker med store nedbørsmengder er den hydrologiske balansen forbedret med rundt 6 TWh siden starten av juni. Denne uken vil mest sannsynlig ende på normale nedbørsmengder i Norge, men bare rundt halvparten av normalen i Sverige. Fremtidsmarkedet har svekket seg med nesten 2 øre i fronten og rundt et halvt øre på de lengre kontraktene.

Les mer

Felles løsning for mobilbetaling i Europa

Hele sju ulike leverandører av betalingstjenester slår seg sammen for å forenkle mobilbetaling i Europa. Vipps er Norges "representant" i dette samarbeidet som blant annet skal bestå av den kinesiske kjempen Alipay.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?