25.07.2014

Marked – Løftet av sterk spot


Foto: Thomas Gundersen

Foto: Thomas Gundersen Gudbrandsdal Energi.

(Montel) Den uventet høye systemprisen for fredag førte til en svak økning i prisen på august-kontrakten på den nordiske kraftbørsen på torsdag, til tross for at værvarslene viste mer nedbør.Kontrakten endte dagen på 31,00/MWh, opp EUR 0.55 på Nasdaq OMX. Også kontrakten for neste uke steg og stengte på 29,70 EUR/MWh, noe som er det høyeste nivået noensinne.

– Prisen på august-kontrakten økte fordi systemprisen ble overraskende høy. Jeg har ikke sett noen værvarsler som kan forklare denne prisstigningen, sier Kristoffer Uppheim, analytiker i Thomson Reuters Point Carbon, til Montel.

Systemprisen for fredag kom inn på 29,93 EUR/MWh, opp 0,42 euro fra torsdag, og rundt EUR 0,40-0,80 høyere enn det markedet hadde ventet på forhånd.

Ifølge Uppheim hadde markedet forventet at spotprisen ville falle. I stedet overrasket den på oppsiden hovedsakelig på grunn av at vannkraftprodusentene har begynt å holde tilbake vannet i påvente av høyere priser senere, og at de derfor nå produserer mindre strøm enn de ellers ville ha gjort.

– Systemprisen kan også ha blitt høyere enn forventet på grunn fordi kjernekraftproduksjonen i Sverige har falt litt som følge av høye temperaturer i kjølevannet til kraftverkene, sier han.

Lengre ut på kurven falt prisen på kontrakten for fjerde kvartal svakt, og endte dagen på 34,53 EUR/MWh, ned EUR 0,02.

Tidligere på dagen var imidlertid prisen på Q4-kontrakten så lav som 34,25 EUR/MWh, og kontrakten falt fordi de siste værvarslene viste våtere vær enn tidligere forventet, ifølge krafthandler Roger Danielsen i Grenland Kraft.

Varslene viser at det skal komme 7,3 – 10,5 TWh med nedbør i Norge og Sverige de neste ti dagene, og dermed mer enn de 6,1 TWh som er normalen for årstiden, ifølge SMHI.

Reporting by:

Iselin Rønningsbakk
iselin@montel.no
16:10, Thursday, 24 July 2014Editing by:
Roger Fry
roger@montel.no
16:10, Thursday, 24 July 2014


Related news:
Markedskommentar uke 41 2019

Denne uken startet med en høy systempris på hele 44,1 øre/kWh, den høyeste systemprisen på nesten seks måneder. Lite vind, lavt tilsig kombinert med lave temperaturer som resulterte i høyt forbruk var årsaken til den høye systemprisen.

Les mer

Flytende vindkraft opptil fem ganger dyrere enn landvind

Norgessjef Ben Bjørke i Siemens Gamesa mener det er realistisk med bunnfast havvind på norsk sokkel, men at det er behov for stor skala dersom en skal få ned kostnadene for flytende havvind.

Les mer

Regjeringen jekker elavgiften til 16,13 øre/kWh

Etter å ha kuttet elavgiften med ett øre i statsbudsjettet i fjor, vil regjeringen nå øke avgiften med 1,9 prosent til 16,13 øre/kWh.

Les mer

Markedskommentar uke 40 2019

I forrige uke ble gjennomsnittsprisen for Østlandet (NO1) 31,4 øre/kWh, denne uken blir prisen rundt 35 øre/kWh som for det meste skyldes høyere forbruk etter hvert som gradestokken kryper mot kuldegrader.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?