Hjem > Siste nytt > Marked – Løftet av sterk spot

Marked – Løftet av sterk spot

Publisert 25.07.2014, sist oppdatert 05.09.2017


Foto: Thomas Gundersen

Foto: Thomas Gundersen Gudbrandsdal Energi.

(Montel) Den uventet høye systemprisen for fredag førte til en svak økning i prisen på august-kontrakten på den nordiske kraftbørsen på torsdag, til tross for at værvarslene viste mer nedbør.Kontrakten endte dagen på 31,00/MWh, opp EUR 0.55 på Nasdaq OMX. Også kontrakten for neste uke steg og stengte på 29,70 EUR/MWh, noe som er det høyeste nivået noensinne.

– Prisen på august-kontrakten økte fordi systemprisen ble overraskende høy. Jeg har ikke sett noen værvarsler som kan forklare denne prisstigningen, sier Kristoffer Uppheim, analytiker i Thomson Reuters Point Carbon, til Montel.

Systemprisen for fredag kom inn på 29,93 EUR/MWh, opp 0,42 euro fra torsdag, og rundt EUR 0,40-0,80 høyere enn det markedet hadde ventet på forhånd.

Ifølge Uppheim hadde markedet forventet at spotprisen ville falle. I stedet overrasket den på oppsiden hovedsakelig på grunn av at vannkraftprodusentene har begynt å holde tilbake vannet i påvente av høyere priser senere, og at de derfor nå produserer mindre strøm enn de ellers ville ha gjort.

– Systemprisen kan også ha blitt høyere enn forventet på grunn fordi kjernekraftproduksjonen i Sverige har falt litt som følge av høye temperaturer i kjølevannet til kraftverkene, sier han.

Lengre ut på kurven falt prisen på kontrakten for fjerde kvartal svakt, og endte dagen på 34,53 EUR/MWh, ned EUR 0,02.

Tidligere på dagen var imidlertid prisen på Q4-kontrakten så lav som 34,25 EUR/MWh, og kontrakten falt fordi de siste værvarslene viste våtere vær enn tidligere forventet, ifølge krafthandler Roger Danielsen i Grenland Kraft.

Varslene viser at det skal komme 7,3 – 10,5 TWh med nedbør i Norge og Sverige de neste ti dagene, og dermed mer enn de 6,1 TWh som er normalen for årstiden, ifølge SMHI.

Reporting by:

Iselin Rønningsbakk
iselin@montel.no
16:10, Thursday, 24 July 2014Editing by:
Roger Fry
roger@montel.no
16:10, Thursday, 24 July 2014


Related news:
Du vil kanskje også se

Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?