25.07.2014

Marked – Løftet av sterk spot


Foto: Thomas Gundersen

Foto: Thomas Gundersen Gudbrandsdal Energi.

(Montel) Den uventet høye systemprisen for fredag førte til en svak økning i prisen på august-kontrakten på den nordiske kraftbørsen på torsdag, til tross for at værvarslene viste mer nedbør.Kontrakten endte dagen på 31,00/MWh, opp EUR 0.55 på Nasdaq OMX. Også kontrakten for neste uke steg og stengte på 29,70 EUR/MWh, noe som er det høyeste nivået noensinne.

– Prisen på august-kontrakten økte fordi systemprisen ble overraskende høy. Jeg har ikke sett noen værvarsler som kan forklare denne prisstigningen, sier Kristoffer Uppheim, analytiker i Thomson Reuters Point Carbon, til Montel.

Systemprisen for fredag kom inn på 29,93 EUR/MWh, opp 0,42 euro fra torsdag, og rundt EUR 0,40-0,80 høyere enn det markedet hadde ventet på forhånd.

Ifølge Uppheim hadde markedet forventet at spotprisen ville falle. I stedet overrasket den på oppsiden hovedsakelig på grunn av at vannkraftprodusentene har begynt å holde tilbake vannet i påvente av høyere priser senere, og at de derfor nå produserer mindre strøm enn de ellers ville ha gjort.

– Systemprisen kan også ha blitt høyere enn forventet på grunn fordi kjernekraftproduksjonen i Sverige har falt litt som følge av høye temperaturer i kjølevannet til kraftverkene, sier han.

Lengre ut på kurven falt prisen på kontrakten for fjerde kvartal svakt, og endte dagen på 34,53 EUR/MWh, ned EUR 0,02.

Tidligere på dagen var imidlertid prisen på Q4-kontrakten så lav som 34,25 EUR/MWh, og kontrakten falt fordi de siste værvarslene viste våtere vær enn tidligere forventet, ifølge krafthandler Roger Danielsen i Grenland Kraft.

Varslene viser at det skal komme 7,3 – 10,5 TWh med nedbør i Norge og Sverige de neste ti dagene, og dermed mer enn de 6,1 TWh som er normalen for årstiden, ifølge SMHI.

Reporting by:

Iselin Rønningsbakk
iselin@montel.no
16:10, Thursday, 24 July 2014Editing by:
Roger Fry
roger@montel.no
16:10, Thursday, 24 July 2014


Related news:
Bytte av strømmålere har vært en suksess

97 prosent av alle målepunkter i Norge har fått ny strømmåler per januar 2019, ifølge ny statusrapport fra NVE. Investeringskostnadene er også 1 milliard kroner lavere enn forventet.

Les mer

Markedskommentar mai 2019

Hydrologisk balanse var tidlig i mai dårligere enn på samme tid enn i fjor. Nedbør de siste dagene samt varsler om mer nedbør fremover vil dog være med å bedre denne.

Les mer

Markedskommentar uke 19 2019

I løpet av ukens seks første dager har systemprisen variert mellom 40 og 43 øre/kWh, mot 28-40 øre/kWh tilsvarende dager i forrige uke.

Les mer

Bygger Nordens største batteri

Det finske vindkraftselskapet TuuliWatti Oy bygger Nordens største batteri til 3,5 millioner euro i vindparken Viinamäki i Finland.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?