09.03.2015

Marked – Laveste spotpris på fire måneder

(Montel) Høye temperaturer og forventninger om vått og vindfullt vær førte til at den nordiske systemprisen for lørdag falt til sitt laveste nivå på over fire måneder.

Systemprisen kom inn på 22,59 EUR/MWh, ned 3,78 euro fra fredag. Det er den laveste prisen siden 3. november i fjor, og prisen ble også nesten to prosent lavere enn det markedet hadde forventet.

Forklaringen ligger i at det er meldt om store mengder nedbør og høy vindkraftproduksjon i helgen, sier krafthandler Kai Vidar Myrhol i Sognekraft.

Værvarslene viser at det skal komme hele 1,7 TWh med nedbørsenergi i Norge og Sverige på lørdag, opp fra 0,5 TWh på fredag, mens vindkraftproduksjonen i Norden skal øke fra 3,5 GW til 6 GW, ifølge SHMI og Nena.

Lenger ute på kurven var det kun små prisbevegelser. Prisen på kontrakten for andre kvartal økte med 9 cent til 24,90 EUR/MWh, etter å ha falt 64 cent på torsdag grunnet varsler om våtere vær.

April-kontrakten steg med 10 cent til 25,05 EUR/MWh, etter å ha falt 75 cent på torsdag.

– Prisene har steget litt fordi værvarslene viser at vi får litt mindre nedbør neste uke enn det gårsdagens varsler gjorde, sier porteføljeforvalter Morten Nilsen i Bergen Energi.

– Det ser nå ut som om et høytrykk vil komme innover Norden rundt 11. mars, og at dette vil føre til mindre tilsig til vannkraftverkene, sier han.

SMHI varsler mellom 6,3 og 7,7 TWh med nedbørsenergi i Norge og Sverige de neste ti dagene, som fortsatt er over normalen for årstiden på 3,9 TWh. Temperaturene varles i snitt mellom 1,8 og 2,9 grader, mot en normal på 0,2 minusgrader.
Reporting by:
Iselin Rønningsbakk
iselin@montel.no

Elsikkerhet i Landbruket - Energisenteret

Visste du at nærmere syv av ti branner i landbruket har en elektrisk årsak? Det har Energisenteret i Hunderfossen Eventyrpark tenkt å gjøre noe med.

Les mer

Markedskommentar uke 26 2019

Spotprisene har i uke 26 vært på samme nivå som i forrige uke og har ligget rundt 30 øre/kWh, med mindre variasjoner fra dag til dag.

Les mer

Markedskommentar uke 24 2019

Etter flere uker med store nedbørsmengder er den hydrologiske balansen forbedret med rundt 6 TWh siden starten av juni. Denne uken vil mest sannsynlig ende på normale nedbørsmengder i Norge, men bare rundt halvparten av normalen i Sverige. Fremtidsmarkedet har svekket seg med nesten 2 øre i fronten og rundt et halvt øre på de lengre kontraktene.

Les mer

Felles løsning for mobilbetaling i Europa

Hele sju ulike leverandører av betalingstjenester slår seg sammen for å forenkle mobilbetaling i Europa. Vipps er Norges "representant" i dette samarbeidet som blant annet skal bestå av den kinesiske kjempen Alipay.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?