Hjem > Siste nytt > Marked – Laveste spotpris på fire måneder

Marked – Laveste spotpris på fire måneder

Thomas Gundersen
Publisert 09.03.2015, sist oppdatert 05.09.2017

(Montel) Høye temperaturer og forventninger om vått og vindfullt vær førte til at den nordiske systemprisen for lørdag falt til sitt laveste nivå på over fire måneder.

Systemprisen kom inn på 22,59 EUR/MWh, ned 3,78 euro fra fredag. Det er den laveste prisen siden 3. november i fjor, og prisen ble også nesten to prosent lavere enn det markedet hadde forventet.

Forklaringen ligger i at det er meldt om store mengder nedbør og høy vindkraftproduksjon i helgen, sier krafthandler Kai Vidar Myrhol i Sognekraft.

Værvarslene viser at det skal komme hele 1,7 TWh med nedbørsenergi i Norge og Sverige på lørdag, opp fra 0,5 TWh på fredag, mens vindkraftproduksjonen i Norden skal øke fra 3,5 GW til 6 GW, ifølge SHMI og Nena.

Lenger ute på kurven var det kun små prisbevegelser. Prisen på kontrakten for andre kvartal økte med 9 cent til 24,90 EUR/MWh, etter å ha falt 64 cent på torsdag grunnet varsler om våtere vær.

April-kontrakten steg med 10 cent til 25,05 EUR/MWh, etter å ha falt 75 cent på torsdag.

– Prisene har steget litt fordi værvarslene viser at vi får litt mindre nedbør neste uke enn det gårsdagens varsler gjorde, sier porteføljeforvalter Morten Nilsen i Bergen Energi.

– Det ser nå ut som om et høytrykk vil komme innover Norden rundt 11. mars, og at dette vil føre til mindre tilsig til vannkraftverkene, sier han.

SMHI varsler mellom 6,3 og 7,7 TWh med nedbørsenergi i Norge og Sverige de neste ti dagene, som fortsatt er over normalen for årstiden på 3,9 TWh. Temperaturene varles i snitt mellom 1,8 og 2,9 grader, mot en normal på 0,2 minusgrader.
Reporting by:
Iselin Rønningsbakk
iselin@montel.no

Du vil kanskje også se

Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?