09.03.2015

Marked – Laveste spotpris på fire måneder

(Montel) Høye temperaturer og forventninger om vått og vindfullt vær førte til at den nordiske systemprisen for lørdag falt til sitt laveste nivå på over fire måneder.

Systemprisen kom inn på 22,59 EUR/MWh, ned 3,78 euro fra fredag. Det er den laveste prisen siden 3. november i fjor, og prisen ble også nesten to prosent lavere enn det markedet hadde forventet.

Forklaringen ligger i at det er meldt om store mengder nedbør og høy vindkraftproduksjon i helgen, sier krafthandler Kai Vidar Myrhol i Sognekraft.

Værvarslene viser at det skal komme hele 1,7 TWh med nedbørsenergi i Norge og Sverige på lørdag, opp fra 0,5 TWh på fredag, mens vindkraftproduksjonen i Norden skal øke fra 3,5 GW til 6 GW, ifølge SHMI og Nena.

Lenger ute på kurven var det kun små prisbevegelser. Prisen på kontrakten for andre kvartal økte med 9 cent til 24,90 EUR/MWh, etter å ha falt 64 cent på torsdag grunnet varsler om våtere vær.

April-kontrakten steg med 10 cent til 25,05 EUR/MWh, etter å ha falt 75 cent på torsdag.

– Prisene har steget litt fordi værvarslene viser at vi får litt mindre nedbør neste uke enn det gårsdagens varsler gjorde, sier porteføljeforvalter Morten Nilsen i Bergen Energi.

– Det ser nå ut som om et høytrykk vil komme innover Norden rundt 11. mars, og at dette vil føre til mindre tilsig til vannkraftverkene, sier han.

SMHI varsler mellom 6,3 og 7,7 TWh med nedbørsenergi i Norge og Sverige de neste ti dagene, som fortsatt er over normalen for årstiden på 3,9 TWh. Temperaturene varles i snitt mellom 1,8 og 2,9 grader, mot en normal på 0,2 minusgrader.
Reporting by:
Iselin Rønningsbakk
iselin@montel.no

Markedskommentar uke 41 2019

Denne uken startet med en høy systempris på hele 44,1 øre/kWh, den høyeste systemprisen på nesten seks måneder. Lite vind, lavt tilsig kombinert med lave temperaturer som resulterte i høyt forbruk var årsaken til den høye systemprisen.

Les mer

Flytende vindkraft opptil fem ganger dyrere enn landvind

Norgessjef Ben Bjørke i Siemens Gamesa mener det er realistisk med bunnfast havvind på norsk sokkel, men at det er behov for stor skala dersom en skal få ned kostnadene for flytende havvind.

Les mer

Regjeringen jekker elavgiften til 16,13 øre/kWh

Etter å ha kuttet elavgiften med ett øre i statsbudsjettet i fjor, vil regjeringen nå øke avgiften med 1,9 prosent til 16,13 øre/kWh.

Les mer

Markedskommentar uke 40 2019

I forrige uke ble gjennomsnittsprisen for Østlandet (NO1) 31,4 øre/kWh, denne uken blir prisen rundt 35 øre/kWh som for det meste skyldes høyere forbruk etter hvert som gradestokken kryper mot kuldegrader.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?