09.03.2015

Marked – Laveste spotpris på fire måneder

(Montel) Høye temperaturer og forventninger om vått og vindfullt vær førte til at den nordiske systemprisen for lørdag falt til sitt laveste nivå på over fire måneder.

Systemprisen kom inn på 22,59 EUR/MWh, ned 3,78 euro fra fredag. Det er den laveste prisen siden 3. november i fjor, og prisen ble også nesten to prosent lavere enn det markedet hadde forventet.

Forklaringen ligger i at det er meldt om store mengder nedbør og høy vindkraftproduksjon i helgen, sier krafthandler Kai Vidar Myrhol i Sognekraft.

Værvarslene viser at det skal komme hele 1,7 TWh med nedbørsenergi i Norge og Sverige på lørdag, opp fra 0,5 TWh på fredag, mens vindkraftproduksjonen i Norden skal øke fra 3,5 GW til 6 GW, ifølge SHMI og Nena.

Lenger ute på kurven var det kun små prisbevegelser. Prisen på kontrakten for andre kvartal økte med 9 cent til 24,90 EUR/MWh, etter å ha falt 64 cent på torsdag grunnet varsler om våtere vær.

April-kontrakten steg med 10 cent til 25,05 EUR/MWh, etter å ha falt 75 cent på torsdag.

– Prisene har steget litt fordi værvarslene viser at vi får litt mindre nedbør neste uke enn det gårsdagens varsler gjorde, sier porteføljeforvalter Morten Nilsen i Bergen Energi.

– Det ser nå ut som om et høytrykk vil komme innover Norden rundt 11. mars, og at dette vil føre til mindre tilsig til vannkraftverkene, sier han.

SMHI varsler mellom 6,3 og 7,7 TWh med nedbørsenergi i Norge og Sverige de neste ti dagene, som fortsatt er over normalen for årstiden på 3,9 TWh. Temperaturene varles i snitt mellom 1,8 og 2,9 grader, mot en normal på 0,2 minusgrader.
Reporting by:
Iselin Rønningsbakk
iselin@montel.no

Bytte av strømmålere har vært en suksess

97 prosent av alle målepunkter i Norge har fått ny strømmåler per januar 2019, ifølge ny statusrapport fra NVE. Investeringskostnadene er også 1 milliard kroner lavere enn forventet.

Les mer

Markedskommentar mai 2019

Hydrologisk balanse var tidlig i mai dårligere enn på samme tid enn i fjor. Nedbør de siste dagene samt varsler om mer nedbør fremover vil dog være med å bedre denne.

Les mer

Markedskommentar uke 19 2019

I løpet av ukens seks første dager har systemprisen variert mellom 40 og 43 øre/kWh, mot 28-40 øre/kWh tilsvarende dager i forrige uke.

Les mer

Bygger Nordens største batteri

Det finske vindkraftselskapet TuuliWatti Oy bygger Nordens største batteri til 3,5 millioner euro i vindparken Viinamäki i Finland.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?