18.09.2015

Marked – Kraftig fall i spotprisen

(Montel) Den nordiske systemprisen falt med hele 22 prosent fra torsdag til fredag, som følge av flom, økt svensk kjernekraftproduksjon og en streik som begrenser forbruket i Finland.


Systemprisen på 14,67 EUR/MWh er den laveste på en ukedag så langt i september og var også nesten 2 euro under markedets forventning.


– Jeg tror hovedårsaken til at den ble så lav er at de svenske kjernekraftreaktorene Forsmark 1 (986 MW) og Ringhals 4 (1.115 MW) kommer tilbake i drift torsdag kveld, sier en norsk krafthandler.


I tillegg er vannføringen i norske elver stor på grunn av alt regnværet denne uken, og i Finland forsvinner mye forbruk i industrien på grunn av en endagsstreik i protest mot kraftige sparetiltak fra regjeringen.


Hva er spotpris? Det kan du lese om her.


Områdeprisen i Finland falt hele 52 prosent til 17,95 EUR/MWh, men prisen i Sør-Norge gikk tilbake 17 prosent til 11,54 EUR/MWh.


Flommen i Sør-Norge har lagt et stort press på produsentene denne uken, men det har likevel ikke blitt noen fullstendig kollaps i prisene. Tørrere utsikter for neste uke gir også forventninger om at kraftprodusentene raskt kan gjenvinne kontroll over tilsiget.


I terminmarkedet steg oktober-kontrakten med 40 cent til 21,15 EUR/MWh, mens kontrakten for fjerde kvartal løftet seg 26 cent til 23,66 EUR/MWh.


Årskontrakten for 2016 tangerte onsdagens rekordlave sluttpris på 22,91 EUR/MWh, presset av svake markeder for kull og tysk kraft.


Olav Vilnes
olav@montel.no

Rapport: Vind- og solkapasitet vil dobles i Sverige før 2030

Fornybarkapasiteten, ekskludert vannkraft, i Sverige er ventet å øke fra 14,8 GW i 2019 til 30,4 GW i 2030, ifølge en ny rapport fra Global Data.

Les mer

Elsikkerhet i Landbruket - Energisenteret

Visste du at nærmere syv av ti branner i landbruket har en elektrisk årsak? Det har Energisenteret i Hunderfossen Eventyrpark tenkt å gjøre noe med.

Les mer

Markedskommentar uke 26 2019

Spotprisene har i uke 26 vært på samme nivå som i forrige uke og har ligget rundt 30 øre/kWh, med mindre variasjoner fra dag til dag.

Les mer

Markedskommentar uke 24 2019

Etter flere uker med store nedbørsmengder er den hydrologiske balansen forbedret med rundt 6 TWh siden starten av juni. Denne uken vil mest sannsynlig ende på normale nedbørsmengder i Norge, men bare rundt halvparten av normalen i Sverige. Fremtidsmarkedet har svekket seg med nesten 2 øre i fronten og rundt et halvt øre på de lengre kontraktene.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?