18.09.2015

Marked – Kraftig fall i spotprisen

(Montel) Den nordiske systemprisen falt med hele 22 prosent fra torsdag til fredag, som følge av flom, økt svensk kjernekraftproduksjon og en streik som begrenser forbruket i Finland.


Systemprisen på 14,67 EUR/MWh er den laveste på en ukedag så langt i september og var også nesten 2 euro under markedets forventning.


– Jeg tror hovedårsaken til at den ble så lav er at de svenske kjernekraftreaktorene Forsmark 1 (986 MW) og Ringhals 4 (1.115 MW) kommer tilbake i drift torsdag kveld, sier en norsk krafthandler.


I tillegg er vannføringen i norske elver stor på grunn av alt regnværet denne uken, og i Finland forsvinner mye forbruk i industrien på grunn av en endagsstreik i protest mot kraftige sparetiltak fra regjeringen.


Hva er spotpris? Det kan du lese om her.


Områdeprisen i Finland falt hele 52 prosent til 17,95 EUR/MWh, men prisen i Sør-Norge gikk tilbake 17 prosent til 11,54 EUR/MWh.


Flommen i Sør-Norge har lagt et stort press på produsentene denne uken, men det har likevel ikke blitt noen fullstendig kollaps i prisene. Tørrere utsikter for neste uke gir også forventninger om at kraftprodusentene raskt kan gjenvinne kontroll over tilsiget.


I terminmarkedet steg oktober-kontrakten med 40 cent til 21,15 EUR/MWh, mens kontrakten for fjerde kvartal løftet seg 26 cent til 23,66 EUR/MWh.


Årskontrakten for 2016 tangerte onsdagens rekordlave sluttpris på 22,91 EUR/MWh, presset av svake markeder for kull og tysk kraft.


Olav Vilnes
olav@montel.no

Markedskommentar uke 45 2019

Denne uken har gradestokken krøpet langt ned på minussiden og det har fått direkte følger for spotprisene. Det toppet seg på onsdag med over 53 øre/kWh i gjennomsnitt for hele døgnet. I timen mellom 18 og 19 var timesprisen helt oppe på 85,7 øre/kWh. Årsaken til de høye prisene er kombinasjonen kaldt vær og lite vind.

Les mer

Markedskommentar uke 43 2019

Spotprisene i forrige uke på Østlandet i prisområde NO1 ble marginalt høyere enn uken før og endte på 36,4 øre/kWh. Denne uken er høyere priset og ser ut til å bli rundt 37,9 øre/kWh.

Les mer

NVE varsler gradvis innføring av effekttariffer

NVE vil lansere flere forskjellige modeller for effekttariffer, og disse kan innføres gradvis over flere år, ifølge et nytt forslag til innretning av nettleien som snart sendes ut på høring.

Les mer

Markedskommentar uke 42 2019

Prisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 36,3 øre/kWh. Denne uken ser ut til å bli marginalt lavere, rundt 36 øre/kWh.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?