Hjem > Siste nytt > Marked – Kraftig fall i spotprisen

Marked – Kraftig fall i spotprisen

Thomas Gundersen
Publisert 18.09.2015, sist oppdatert 05.09.2017

(Montel) Den nordiske systemprisen falt med hele 22 prosent fra torsdag til fredag, som følge av flom, økt svensk kjernekraftproduksjon og en streik som begrenser forbruket i Finland.


Systemprisen på 14,67 EUR/MWh er den laveste på en ukedag så langt i september og var også nesten 2 euro under markedets forventning.


– Jeg tror hovedårsaken til at den ble så lav er at de svenske kjernekraftreaktorene Forsmark 1 (986 MW) og Ringhals 4 (1.115 MW) kommer tilbake i drift torsdag kveld, sier en norsk krafthandler.


I tillegg er vannføringen i norske elver stor på grunn av alt regnværet denne uken, og i Finland forsvinner mye forbruk i industrien på grunn av en endagsstreik i protest mot kraftige sparetiltak fra regjeringen.


Hva er spotpris? Det kan du lese om her.


Områdeprisen i Finland falt hele 52 prosent til 17,95 EUR/MWh, men prisen i Sør-Norge gikk tilbake 17 prosent til 11,54 EUR/MWh.


Flommen i Sør-Norge har lagt et stort press på produsentene denne uken, men det har likevel ikke blitt noen fullstendig kollaps i prisene. Tørrere utsikter for neste uke gir også forventninger om at kraftprodusentene raskt kan gjenvinne kontroll over tilsiget.


I terminmarkedet steg oktober-kontrakten med 40 cent til 21,15 EUR/MWh, mens kontrakten for fjerde kvartal løftet seg 26 cent til 23,66 EUR/MWh.


Årskontrakten for 2016 tangerte onsdagens rekordlave sluttpris på 22,91 EUR/MWh, presset av svake markeder for kull og tysk kraft.


Olav Vilnes
olav@montel.no

Du vil kanskje også se

Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?