18.09.2015

Marked – Kraftig fall i spotprisen

(Montel) Den nordiske systemprisen falt med hele 22 prosent fra torsdag til fredag, som følge av flom, økt svensk kjernekraftproduksjon og en streik som begrenser forbruket i Finland.


Systemprisen på 14,67 EUR/MWh er den laveste på en ukedag så langt i september og var også nesten 2 euro under markedets forventning.


– Jeg tror hovedårsaken til at den ble så lav er at de svenske kjernekraftreaktorene Forsmark 1 (986 MW) og Ringhals 4 (1.115 MW) kommer tilbake i drift torsdag kveld, sier en norsk krafthandler.


I tillegg er vannføringen i norske elver stor på grunn av alt regnværet denne uken, og i Finland forsvinner mye forbruk i industrien på grunn av en endagsstreik i protest mot kraftige sparetiltak fra regjeringen.


Hva er spotpris? Det kan du lese om her.


Områdeprisen i Finland falt hele 52 prosent til 17,95 EUR/MWh, men prisen i Sør-Norge gikk tilbake 17 prosent til 11,54 EUR/MWh.


Flommen i Sør-Norge har lagt et stort press på produsentene denne uken, men det har likevel ikke blitt noen fullstendig kollaps i prisene. Tørrere utsikter for neste uke gir også forventninger om at kraftprodusentene raskt kan gjenvinne kontroll over tilsiget.


I terminmarkedet steg oktober-kontrakten med 40 cent til 21,15 EUR/MWh, mens kontrakten for fjerde kvartal løftet seg 26 cent til 23,66 EUR/MWh.


Årskontrakten for 2016 tangerte onsdagens rekordlave sluttpris på 22,91 EUR/MWh, presset av svake markeder for kull og tysk kraft.


Olav Vilnes
olav@montel.no

Bytte av strømmålere har vært en suksess

97 prosent av alle målepunkter i Norge har fått ny strømmåler per januar 2019, ifølge ny statusrapport fra NVE. Investeringskostnadene er også 1 milliard kroner lavere enn forventet.

Les mer

Markedskommentar mai 2019

Hydrologisk balanse var tidlig i mai dårligere enn på samme tid enn i fjor. Nedbør de siste dagene samt varsler om mer nedbør fremover vil dog være med å bedre denne.

Les mer

Markedskommentar uke 19 2019

I løpet av ukens seks første dager har systemprisen variert mellom 40 og 43 øre/kWh, mot 28-40 øre/kWh tilsvarende dager i forrige uke.

Les mer

Bygger Nordens største batteri

Det finske vindkraftselskapet TuuliWatti Oy bygger Nordens største batteri til 3,5 millioner euro i vindparken Viinamäki i Finland.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?