14.06.2016

MARKED – Juli handlet til rekordhøy pris

(Montel) Enkelte tørrere værmodeller og en sterk spotpris bidro til at fronten løftet seg noe på mandag. Frontmåneden ble handlet til det høyeste nivået noensinne, i et marked preget av lav omsetning.

Julikontrakten avsluttet mandag på 23,15 EUR/MWh, opp 80 cent, etter å ha vært oppe i 23,40 EUR/MWh tidligere på ettermiddagen. Det er den høyeste prisen på denne kontrakten noensinne.

Kontrakten for neste uke avsluttet handelen ppå 25,25 EUR/MWh, opp 1,05 euro, mens Q3 16-kontrakten stengte opp 67 cent på 23,75 EUR/MWh.

En uventet sterk spotpris for mandag var en av hovedgrunnene til at fronten løftet seg allerede fra morgenen, ifølge Peter Ferngren i Telge Kraft.

Systemprisen for mandag endte på 27,85 EUR/MWh. Da spotprisen for tirsdag ble fastsatt til 27,69 EUR/MWh, medførte det ikke noen endring i retningen på prisutviklingen.

En finsk trader pekte i tillegg på at enkelte værmodeller viste en tørrere utvikling over de neste ti dagene, noe som også støttet prisene foran på kurven.

Forskjellige værmodeller viste mandag ettermiddag at det vil komme mellom 3,9 og 9,4 TWh med nedbørsenergi de neste ti dagene, mot normalt 5,3 TWh, mens temperaturene vil ligge om lag på normalen for sesongen, som er 14 grader, ifølge SMHI.

Lenger ute på kurven avsluttet årskontrakten for 2017 på 22,80 EUR/MWh, uendret fra mandag.
Anton Tigerstedt
anton@montel.no

Rapport: Vind- og solkapasitet vil dobles i Sverige før 2030

Fornybarkapasiteten, ekskludert vannkraft, i Sverige er ventet å øke fra 14,8 GW i 2019 til 30,4 GW i 2030, ifølge en ny rapport fra Global Data.

Les mer

Elsikkerhet i Landbruket - Energisenteret

Visste du at nærmere syv av ti branner i landbruket har en elektrisk årsak? Det har Energisenteret i Hunderfossen Eventyrpark tenkt å gjøre noe med.

Les mer

Markedskommentar uke 26 2019

Spotprisene har i uke 26 vært på samme nivå som i forrige uke og har ligget rundt 30 øre/kWh, med mindre variasjoner fra dag til dag.

Les mer

Markedskommentar uke 24 2019

Etter flere uker med store nedbørsmengder er den hydrologiske balansen forbedret med rundt 6 TWh siden starten av juni. Denne uken vil mest sannsynlig ende på normale nedbørsmengder i Norge, men bare rundt halvparten av normalen i Sverige. Fremtidsmarkedet har svekket seg med nesten 2 øre i fronten og rundt et halvt øre på de lengre kontraktene.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?