14.06.2016

MARKED – Juli handlet til rekordhøy pris

(Montel) Enkelte tørrere værmodeller og en sterk spotpris bidro til at fronten løftet seg noe på mandag. Frontmåneden ble handlet til det høyeste nivået noensinne, i et marked preget av lav omsetning.

Julikontrakten avsluttet mandag på 23,15 EUR/MWh, opp 80 cent, etter å ha vært oppe i 23,40 EUR/MWh tidligere på ettermiddagen. Det er den høyeste prisen på denne kontrakten noensinne.

Kontrakten for neste uke avsluttet handelen ppå 25,25 EUR/MWh, opp 1,05 euro, mens Q3 16-kontrakten stengte opp 67 cent på 23,75 EUR/MWh.

En uventet sterk spotpris for mandag var en av hovedgrunnene til at fronten løftet seg allerede fra morgenen, ifølge Peter Ferngren i Telge Kraft.

Systemprisen for mandag endte på 27,85 EUR/MWh. Da spotprisen for tirsdag ble fastsatt til 27,69 EUR/MWh, medførte det ikke noen endring i retningen på prisutviklingen.

En finsk trader pekte i tillegg på at enkelte værmodeller viste en tørrere utvikling over de neste ti dagene, noe som også støttet prisene foran på kurven.

Forskjellige værmodeller viste mandag ettermiddag at det vil komme mellom 3,9 og 9,4 TWh med nedbørsenergi de neste ti dagene, mot normalt 5,3 TWh, mens temperaturene vil ligge om lag på normalen for sesongen, som er 14 grader, ifølge SMHI.

Lenger ute på kurven avsluttet årskontrakten for 2017 på 22,80 EUR/MWh, uendret fra mandag.
Anton Tigerstedt
anton@montel.no

Markedskommentar uke 45 2019

Denne uken har gradestokken krøpet langt ned på minussiden og det har fått direkte følger for spotprisene. Det toppet seg på onsdag med over 53 øre/kWh i gjennomsnitt for hele døgnet. I timen mellom 18 og 19 var timesprisen helt oppe på 85,7 øre/kWh. Årsaken til de høye prisene er kombinasjonen kaldt vær og lite vind.

Les mer

Markedskommentar uke 43 2019

Spotprisene i forrige uke på Østlandet i prisområde NO1 ble marginalt høyere enn uken før og endte på 36,4 øre/kWh. Denne uken er høyere priset og ser ut til å bli rundt 37,9 øre/kWh.

Les mer

NVE varsler gradvis innføring av effekttariffer

NVE vil lansere flere forskjellige modeller for effekttariffer, og disse kan innføres gradvis over flere år, ifølge et nytt forslag til innretning av nettleien som snart sendes ut på høring.

Les mer

Markedskommentar uke 42 2019

Prisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 36,3 øre/kWh. Denne uken ser ut til å bli marginalt lavere, rundt 36 øre/kWh.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?