14.06.2016

MARKED – Juli handlet til rekordhøy pris

(Montel) Enkelte tørrere værmodeller og en sterk spotpris bidro til at fronten løftet seg noe på mandag. Frontmåneden ble handlet til det høyeste nivået noensinne, i et marked preget av lav omsetning.

Julikontrakten avsluttet mandag på 23,15 EUR/MWh, opp 80 cent, etter å ha vært oppe i 23,40 EUR/MWh tidligere på ettermiddagen. Det er den høyeste prisen på denne kontrakten noensinne.

Kontrakten for neste uke avsluttet handelen ppå 25,25 EUR/MWh, opp 1,05 euro, mens Q3 16-kontrakten stengte opp 67 cent på 23,75 EUR/MWh.

En uventet sterk spotpris for mandag var en av hovedgrunnene til at fronten løftet seg allerede fra morgenen, ifølge Peter Ferngren i Telge Kraft.

Systemprisen for mandag endte på 27,85 EUR/MWh. Da spotprisen for tirsdag ble fastsatt til 27,69 EUR/MWh, medførte det ikke noen endring i retningen på prisutviklingen.

En finsk trader pekte i tillegg på at enkelte værmodeller viste en tørrere utvikling over de neste ti dagene, noe som også støttet prisene foran på kurven.

Forskjellige værmodeller viste mandag ettermiddag at det vil komme mellom 3,9 og 9,4 TWh med nedbørsenergi de neste ti dagene, mot normalt 5,3 TWh, mens temperaturene vil ligge om lag på normalen for sesongen, som er 14 grader, ifølge SMHI.

Lenger ute på kurven avsluttet årskontrakten for 2017 på 22,80 EUR/MWh, uendret fra mandag.
Anton Tigerstedt
anton@montel.no

Bytte av strømmålere har vært en suksess

97 prosent av alle målepunkter i Norge har fått ny strømmåler per januar 2019, ifølge ny statusrapport fra NVE. Investeringskostnadene er også 1 milliard kroner lavere enn forventet.

Les mer

Markedskommentar mai 2019

Hydrologisk balanse var tidlig i mai dårligere enn på samme tid enn i fjor. Nedbør de siste dagene samt varsler om mer nedbør fremover vil dog være med å bedre denne.

Les mer

Markedskommentar uke 19 2019

I løpet av ukens seks første dager har systemprisen variert mellom 40 og 43 øre/kWh, mot 28-40 øre/kWh tilsvarende dager i forrige uke.

Les mer

Bygger Nordens største batteri

Det finske vindkraftselskapet TuuliWatti Oy bygger Nordens største batteri til 3,5 millioner euro i vindparken Viinamäki i Finland.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?