27.07.2015

Marked – Fortsatt nedgang på søkkvåte varsler

(Montel) Prisene på de nærmeste kontraktene i det nordiske kraftmarkedet fortsatte å falle på fredag som en følge av varsler om mer enn dobbelt så mye nedbør som normalt over de neste ti dagene.

Kontrakten for neste uke endte dagen ned 60 cent på 8,50 EUR/MWh på Nasdaq Commodities, mens august-kontrakten falt med 45 cent til 13,30 EUR/MWh, som er den laveste prisen på denne kontrakten noensinne.

Prisene for helgen falt også, og systemprisen for lørdag kom inn på 7,08 EUR/MWh, ned 3,20 euro fra fredag og er ventet å bli enda lavere på søndag.

– Prisene har falt fordi det er meldt ekstremt mye nedbør frem til slutten av måneden, og i helgen er det i tillegg ventet kraftig vindkraftproduksjon, sier analytiker Ole Marius Gloppestad i SFE Produksjon.

Vindkraftproduksjonen i Norden er ventet å stige fra 1,3 GW i snitt på fredag til 3,3 GW på lørdag og videre til 6,1 GW på søndag, ifølge analyseselskapet Nena.

Ifølge SMHI skal det de neste ti dagene komme 12-15,3 TWh med nedbørsenergi i Norge og Sverige, noe som er godt over normalen for årstiden, som er på 6,1 TWh.

– Det er fortsatt en nedside for august-kontrakten, og hvis det våte været fortsetter, kan systemprisen neste måned komme til å bli på omtrent samme nivå som for denne måneden, sier Gloppestad.

Systemprisen har hittil i juli vært på 10,03 EUR/MWh i snitt, det laveste nivået for denne perioden på 15 år.

Lengre ute på kurven har prisene steget litt fordi det ser ut som om et høytrykk kan komme til å komme inn i begynnelsen av august, ifølge krafthandler Henning Nymann i Trønderenergi kraft.

Kontrakten for fjerde kvartal endte opp 12 cent på 25,15 EUR/MWh.

Reporting by:
Iselin Rønningsbakk

Markedskommentar uke 47 2019

Prisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 43,4 øre/kWh. Denne uken ser ut til å bli rundt 41 øre/kWh. Dette skyldes blant annet høyere temperaturer som gir redusert forbruk og redusert pris, det har også vært mer vind og en liten økning av tilsig.

Les mer

Endless Winter ep. 3

Endless Winter 3 er siste kapittel i skikjører Nikolai Schirmers vintereventyr, hvor han forsøker å kjøre bedre på ski med lavere klimagassutslipp.

Les mer

Markedskommentar uke 46 2019

Prisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 45,4 øre/kWh. Denne uken ser ut til å bli rundt 43 øre/kWh. Dette skyldes blant annet høyere temperaturer denne uken som gir redusert forbruk og redusert pris. Forventet pris for kommende uke er rundt 41 øre/kWh, da temperaturene er ventet videre opp hvor det vil bli plussgrader over store deler av Østlandet. Samtidig er det ventet vind under normalen og normale nedbørsmengder i Nordpool-området som helhet.

Les mer

Varsler endringer i strømprisportalen før jul

Forbrukerrådet tar grep for å hindre at lokkeavtaler kommer på topp på portalen Strømpris.no, og varsler at lengden på avtalen vil få en avgjørende betydning for plassering på listen.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?