27.07.2015

Marked – Fortsatt nedgang på søkkvåte varsler

(Montel) Prisene på de nærmeste kontraktene i det nordiske kraftmarkedet fortsatte å falle på fredag som en følge av varsler om mer enn dobbelt så mye nedbør som normalt over de neste ti dagene.

Kontrakten for neste uke endte dagen ned 60 cent på 8,50 EUR/MWh på Nasdaq Commodities, mens august-kontrakten falt med 45 cent til 13,30 EUR/MWh, som er den laveste prisen på denne kontrakten noensinne.

Prisene for helgen falt også, og systemprisen for lørdag kom inn på 7,08 EUR/MWh, ned 3,20 euro fra fredag og er ventet å bli enda lavere på søndag.

– Prisene har falt fordi det er meldt ekstremt mye nedbør frem til slutten av måneden, og i helgen er det i tillegg ventet kraftig vindkraftproduksjon, sier analytiker Ole Marius Gloppestad i SFE Produksjon.

Vindkraftproduksjonen i Norden er ventet å stige fra 1,3 GW i snitt på fredag til 3,3 GW på lørdag og videre til 6,1 GW på søndag, ifølge analyseselskapet Nena.

Ifølge SMHI skal det de neste ti dagene komme 12-15,3 TWh med nedbørsenergi i Norge og Sverige, noe som er godt over normalen for årstiden, som er på 6,1 TWh.

– Det er fortsatt en nedside for august-kontrakten, og hvis det våte været fortsetter, kan systemprisen neste måned komme til å bli på omtrent samme nivå som for denne måneden, sier Gloppestad.

Systemprisen har hittil i juli vært på 10,03 EUR/MWh i snitt, det laveste nivået for denne perioden på 15 år.

Lengre ute på kurven har prisene steget litt fordi det ser ut som om et høytrykk kan komme til å komme inn i begynnelsen av august, ifølge krafthandler Henning Nymann i Trønderenergi kraft.

Kontrakten for fjerde kvartal endte opp 12 cent på 25,15 EUR/MWh.

Reporting by:
Iselin Rønningsbakk

Markedskommentar mai 2019

Hydrologisk balanse var tidlig i mai dårligere enn på samme tid enn i fjor. Nedbør de siste dagene samt varsler om mer nedbør fremover vil dog være med å bedre denne.

Les mer

Markedskommentar uke 19 2019

I løpet av ukens seks første dager har systemprisen variert mellom 40 og 43 øre/kWh, mot 28-40 øre/kWh tilsvarende dager i forrige uke.

Les mer

Bygger Nordens største batteri

Det finske vindkraftselskapet TuuliWatti Oy bygger Nordens største batteri til 3,5 millioner euro i vindparken Viinamäki i Finland.

Les mer

Norsk Kundebarometer 2019

Gudbrandsdal Energi ble for 9. gang kåret til å ha landets mest fornøyde strømkunder. Selskapet fikk hele 4 stjerner i 2019-undersøkelsen. Forskningsprosjektet Norsk Kundebarometer ved Handelshøyskolen BI har i over tjue år målt kundetilfredshet og lojalitet blant norske forbrukere.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?