27.07.2015

Marked – Fortsatt nedgang på søkkvåte varsler

(Montel) Prisene på de nærmeste kontraktene i det nordiske kraftmarkedet fortsatte å falle på fredag som en følge av varsler om mer enn dobbelt så mye nedbør som normalt over de neste ti dagene.

Kontrakten for neste uke endte dagen ned 60 cent på 8,50 EUR/MWh på Nasdaq Commodities, mens august-kontrakten falt med 45 cent til 13,30 EUR/MWh, som er den laveste prisen på denne kontrakten noensinne.

Prisene for helgen falt også, og systemprisen for lørdag kom inn på 7,08 EUR/MWh, ned 3,20 euro fra fredag og er ventet å bli enda lavere på søndag.

– Prisene har falt fordi det er meldt ekstremt mye nedbør frem til slutten av måneden, og i helgen er det i tillegg ventet kraftig vindkraftproduksjon, sier analytiker Ole Marius Gloppestad i SFE Produksjon.

Vindkraftproduksjonen i Norden er ventet å stige fra 1,3 GW i snitt på fredag til 3,3 GW på lørdag og videre til 6,1 GW på søndag, ifølge analyseselskapet Nena.

Ifølge SMHI skal det de neste ti dagene komme 12-15,3 TWh med nedbørsenergi i Norge og Sverige, noe som er godt over normalen for årstiden, som er på 6,1 TWh.

– Det er fortsatt en nedside for august-kontrakten, og hvis det våte været fortsetter, kan systemprisen neste måned komme til å bli på omtrent samme nivå som for denne måneden, sier Gloppestad.

Systemprisen har hittil i juli vært på 10,03 EUR/MWh i snitt, det laveste nivået for denne perioden på 15 år.

Lengre ute på kurven har prisene steget litt fordi det ser ut som om et høytrykk kan komme til å komme inn i begynnelsen av august, ifølge krafthandler Henning Nymann i Trønderenergi kraft.

Kontrakten for fjerde kvartal endte opp 12 cent på 25,15 EUR/MWh.

Reporting by:
Iselin Rønningsbakk

Rapport: Vind- og solkapasitet vil dobles i Sverige før 2030

Fornybarkapasiteten, ekskludert vannkraft, i Sverige er ventet å øke fra 14,8 GW i 2019 til 30,4 GW i 2030, ifølge en ny rapport fra Global Data.

Les mer

Elsikkerhet i Landbruket - Energisenteret

Visste du at nærmere syv av ti branner i landbruket har en elektrisk årsak? Det har Energisenteret i Hunderfossen Eventyrpark tenkt å gjøre noe med.

Les mer

Markedskommentar uke 26 2019

Spotprisene har i uke 26 vært på samme nivå som i forrige uke og har ligget rundt 30 øre/kWh, med mindre variasjoner fra dag til dag.

Les mer

Markedskommentar uke 24 2019

Etter flere uker med store nedbørsmengder er den hydrologiske balansen forbedret med rundt 6 TWh siden starten av juni. Denne uken vil mest sannsynlig ende på normale nedbørsmengder i Norge, men bare rundt halvparten av normalen i Sverige. Fremtidsmarkedet har svekket seg med nesten 2 øre i fronten og rundt et halvt øre på de lengre kontraktene.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?