27.07.2015

Marked – Fortsatt nedgang på søkkvåte varsler

(Montel) Prisene på de nærmeste kontraktene i det nordiske kraftmarkedet fortsatte å falle på fredag som en følge av varsler om mer enn dobbelt så mye nedbør som normalt over de neste ti dagene.

Kontrakten for neste uke endte dagen ned 60 cent på 8,50 EUR/MWh på Nasdaq Commodities, mens august-kontrakten falt med 45 cent til 13,30 EUR/MWh, som er den laveste prisen på denne kontrakten noensinne.

Prisene for helgen falt også, og systemprisen for lørdag kom inn på 7,08 EUR/MWh, ned 3,20 euro fra fredag og er ventet å bli enda lavere på søndag.

– Prisene har falt fordi det er meldt ekstremt mye nedbør frem til slutten av måneden, og i helgen er det i tillegg ventet kraftig vindkraftproduksjon, sier analytiker Ole Marius Gloppestad i SFE Produksjon.

Vindkraftproduksjonen i Norden er ventet å stige fra 1,3 GW i snitt på fredag til 3,3 GW på lørdag og videre til 6,1 GW på søndag, ifølge analyseselskapet Nena.

Ifølge SMHI skal det de neste ti dagene komme 12-15,3 TWh med nedbørsenergi i Norge og Sverige, noe som er godt over normalen for årstiden, som er på 6,1 TWh.

– Det er fortsatt en nedside for august-kontrakten, og hvis det våte været fortsetter, kan systemprisen neste måned komme til å bli på omtrent samme nivå som for denne måneden, sier Gloppestad.

Systemprisen har hittil i juli vært på 10,03 EUR/MWh i snitt, det laveste nivået for denne perioden på 15 år.

Lengre ute på kurven har prisene steget litt fordi det ser ut som om et høytrykk kan komme til å komme inn i begynnelsen av august, ifølge krafthandler Henning Nymann i Trønderenergi kraft.

Kontrakten for fjerde kvartal endte opp 12 cent på 25,15 EUR/MWh.

Reporting by:
Iselin Rønningsbakk

Markedskommentar uke 42 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 har den siste tiden steget betraktelig, fra rundt 3-4 øre/kWh de første dagene i oktober til over 20 øre/kWh de siste dagene denne uken.

Les mer

Markedskommentar uke 41 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 2,95 øre/kWh. Denne uken ser prisen ut til å bli rundt 9 øre/kWh. Det er fremdeles svært lave kraftpriser i Norge og prisene ligger godt under prisene i våre naboland som Sverige, Danmark og Finland. Forventet pris for kommende uke er 15 øre/kWh for Sør-Norge.

Les mer

Blir det flere år med lave priser?

Mer vannkraft, mer vindkraft og mer kjernekraft gjør at kraftprisene kan holde seg lave lenge.

Les mer

Markedskommentar uke 40 2020

Strømmarkedet har lagt bak seg en stabil uke der prisen på Østlandet i prisområde NO1 i gjennomsnitt ser ut til å bli rundt 2,5 øre/kWh. Forventet pris for kommende uke er rundt 6 øre/kWh.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?