19.12.2017

MARKED – Bratt prisnedgang

(Montel)  Fremtidsprisene på kraft falt bratt over hele linjen mandag på grunn av fortsatt våte værmeldinger.

På kraftbørsen Nasdaq Commodities stengte januar-kontrakten på 31,95 EUR/MWh, ned 1,10 euro, mens kontrakten for første kvartal neste år falt 1,12 euro til 30,36 EUR/MWh.

– Værvarslene er blitt våtere og det hydrologiske overskuddet nærmer seg 10 TWh, sier analytiker Tor Reier Lilleholt i MK Online.

De neste ti dagene vil bringe med seg 7,6 TWh nedbørsenergi over Norge og Sverige, not normalt 4,9 TWh, ifølge SMHI. Temperaturene vil være 0,4 grader i snitt i Norden, som er 2,4 grader over normalen for årstiden.

– Aktørene selger seg nå ut av lange posisjoner for vinteren på grunn av disse værutsiktene, sier porteføljeforvalter Mattias Hellberg i Shepherd Energy.

Han legger til at været legger også press på europeiske gasspriser, noe som i sin tur begrenser oppgangen i kullmarkedet, hvor kontrakten for levering neste år har steget fra rundt 82 dollar til over 90 dollar per tonn den siste måneden.

Lengre ute på kurven datt den nordiske kraftkontrakten for 2018 med 90 cent til 24,85 EUR/MWh mandag, men var nede på 24,75 EUR/MWh tidligere på dagen, det laveste nivået siden slutten av juni.

– Markedet har priset inn mildt, vått og vindfullt vær langt frem i tid. Nedgangen er nok noe overdrevet, sier Kinect-analytiker John Brottemsmo.

Derimot blir det lite vind de neste par dagene, noe som var med på å løfte de europeiske spotprisene for tirsdag.

Den nordiske systemprisen ble 42,02 EUR/MWh, opp 4,33 fra mandag, mens de tilsvarende prisene i Tyskland og Frankrike ble 60,67 EUR/MWh og 64,39 EUR/MWh.

Vindkraftproduksjonen i Norden er ventet å falle til 2,8 GWh tirsdag, mot over 4 GWh mandag, ifølge SMHI.

Skrevet av Roger Fry - Montel.

Markedskommentar uke 41 2019

Denne uken startet med en høy systempris på hele 44,1 øre/kWh, den høyeste systemprisen på nesten seks måneder. Lite vind, lavt tilsig kombinert med lave temperaturer som resulterte i høyt forbruk var årsaken til den høye systemprisen.

Les mer

Flytende vindkraft opptil fem ganger dyrere enn landvind

Norgessjef Ben Bjørke i Siemens Gamesa mener det er realistisk med bunnfast havvind på norsk sokkel, men at det er behov for stor skala dersom en skal få ned kostnadene for flytende havvind.

Les mer

Regjeringen jekker elavgiften til 16,13 øre/kWh

Etter å ha kuttet elavgiften med ett øre i statsbudsjettet i fjor, vil regjeringen nå øke avgiften med 1,9 prosent til 16,13 øre/kWh.

Les mer

Markedskommentar uke 40 2019

I forrige uke ble gjennomsnittsprisen for Østlandet (NO1) 31,4 øre/kWh, denne uken blir prisen rundt 35 øre/kWh som for det meste skyldes høyere forbruk etter hvert som gradestokken kryper mot kuldegrader.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?