19.12.2017

MARKED – Bratt prisnedgang

(Montel)  Fremtidsprisene på kraft falt bratt over hele linjen mandag på grunn av fortsatt våte værmeldinger.

På kraftbørsen Nasdaq Commodities stengte januar-kontrakten på 31,95 EUR/MWh, ned 1,10 euro, mens kontrakten for første kvartal neste år falt 1,12 euro til 30,36 EUR/MWh.

– Værvarslene er blitt våtere og det hydrologiske overskuddet nærmer seg 10 TWh, sier analytiker Tor Reier Lilleholt i MK Online.

De neste ti dagene vil bringe med seg 7,6 TWh nedbørsenergi over Norge og Sverige, not normalt 4,9 TWh, ifølge SMHI. Temperaturene vil være 0,4 grader i snitt i Norden, som er 2,4 grader over normalen for årstiden.

– Aktørene selger seg nå ut av lange posisjoner for vinteren på grunn av disse værutsiktene, sier porteføljeforvalter Mattias Hellberg i Shepherd Energy.

Han legger til at været legger også press på europeiske gasspriser, noe som i sin tur begrenser oppgangen i kullmarkedet, hvor kontrakten for levering neste år har steget fra rundt 82 dollar til over 90 dollar per tonn den siste måneden.

Lengre ute på kurven datt den nordiske kraftkontrakten for 2018 med 90 cent til 24,85 EUR/MWh mandag, men var nede på 24,75 EUR/MWh tidligere på dagen, det laveste nivået siden slutten av juni.

– Markedet har priset inn mildt, vått og vindfullt vær langt frem i tid. Nedgangen er nok noe overdrevet, sier Kinect-analytiker John Brottemsmo.

Derimot blir det lite vind de neste par dagene, noe som var med på å løfte de europeiske spotprisene for tirsdag.

Den nordiske systemprisen ble 42,02 EUR/MWh, opp 4,33 fra mandag, mens de tilsvarende prisene i Tyskland og Frankrike ble 60,67 EUR/MWh og 64,39 EUR/MWh.

Vindkraftproduksjonen i Norden er ventet å falle til 2,8 GWh tirsdag, mot over 4 GWh mandag, ifølge SMHI.

Skrevet av Roger Fry - Montel.

Rapport: Vind- og solkapasitet vil dobles i Sverige før 2030

Fornybarkapasiteten, ekskludert vannkraft, i Sverige er ventet å øke fra 14,8 GW i 2019 til 30,4 GW i 2030, ifølge en ny rapport fra Global Data.

Les mer

Elsikkerhet i Landbruket - Energisenteret

Visste du at nærmere syv av ti branner i landbruket har en elektrisk årsak? Det har Energisenteret i Hunderfossen Eventyrpark tenkt å gjøre noe med.

Les mer

Markedskommentar uke 26 2019

Spotprisene har i uke 26 vært på samme nivå som i forrige uke og har ligget rundt 30 øre/kWh, med mindre variasjoner fra dag til dag.

Les mer

Markedskommentar uke 24 2019

Etter flere uker med store nedbørsmengder er den hydrologiske balansen forbedret med rundt 6 TWh siden starten av juni. Denne uken vil mest sannsynlig ende på normale nedbørsmengder i Norge, men bare rundt halvparten av normalen i Sverige. Fremtidsmarkedet har svekket seg med nesten 2 øre i fronten og rundt et halvt øre på de lengre kontraktene.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?