23.03.2018

Mannen i gata har også fått øynene opp for vindkraft

Foto: Anders Lie Brenna, enerWE

– Vindkraften er i ferd med å bli en betydelig og viktig del av kraftforsyningen vår.

På Norweadagen, vindkraftforeningens årskonferanse, var olje- og energidepartementet representert av statssekretær Ingvil Smines Tybring-Gjedde fra Frp. Hun mener det skjer veldig mye spennende i vindkraft i Norge for tiden, og at dette nå også er noe som det snakkes om også utenfor selve bransjen.

– Mannen i gata har også fått øynene opp for vindkraft, sier Smines Tybring-Gjedde.

Samtidig erkjenner hun at det også er motstand mot vindkraft, selv om det i utgangspunkt er en miljøvennlig fornybar energikilde.

– Det er ulemper med alle inngrep i naturen. Felles for absolutt alle vindkraftverk med konsesjoner er at vi som myndighetene har vurdert fordelene som større enn ulempene, sier Smines Tybring-Gjedde.

Selv mener hun at vindturbiner er vakre å se på, og fortalte at hun har en modell stående på sitt kontor. Samtidig erkjente hun at ikke alle har samme syn på det.

Mange mener at Norge er en vannkraftnasjon, og at det er vannkraft vi bør fortsette å satse på.

– Vannkraften er absolutt arvesølvet vårt, og også ryggraden i det norske kraftnettet. Vannkraften er det som har utviklet Norge som industrinasjon frem til i dag, sier Smines Tybring-Gjedde.

Utfordringen med vannkraft, er at potensialet for ytterligere utbygging er begrenset. Dermed blir det opp til vindkraften å bidra med mer kraftproduksjon til kraftkrevende industri.

– Vindkraften er i ferd med å bli en betydelig og viktig del av kraftforsyningen vår, sier Smines Tybring-Gjedde.

Hun viste til at store industribedrifter gjør langsiktige avtaler med forsyninger fra vindkraft, og hun mente at det er grunn til å tro at vindkraften i Norge også kan bygges ut etter at elsertifikatene er faset ut.

– Vi har en solid arv å bygge fornybarnasjonen Norge på. Men en arv må forvaltes godt. Det må planlegges for å utnytte de gode vindressursene, sier Smines Tybring-Gjedde.

Hun poengterte at vindkraften nå nesten kan bygges ut uten subsidier, og at  årskapasiteten er oppe i 3,6TWh. Det er også kort vei til 10TWh.

– Allerede er 5,5 TWh ny produksjon under utbygging, sier Smines Tybring-Gjedde.

Statssekretæren gjorde også et poeng ut av at vindkraften har et produksjonsmønster som passer godt med det norske forbruksmønsteret der vi bruker mye mer strøm på den kalde vinteren enn vi gjør i sommerhalvåret.

– Vindkraften produserer mye på vinteren, og det er bra med tanke på forsyningssikkerheten, sier Smines Tybring-Gjedde.

Avslutningsvis trakk hun frem at regjeringen mener det er stort potensiale for vindkraft i Norge, og at det er noe det skal legges godt tilrette for.

– Denne regjeringen ser potensiale for ytterligere vindkraftutbygging, sier Smines Tybring-Gjedde.

Potensialet for flytende havvind er stort

Potensialet for flytende vind er veldig stort. Hovedutfordringen er at det er dyrt, sier Emil Smilden fra Equinor.

Les mer

Statnett: 99,98 prosent oppetid på strømforsyningen

Statnett forteller i en pressemelding at tallene for 2018 viser at leveringspåliteligheten på strøm er på 99,98 prosent. - Sikker strømforsyning med god kvalitet er en forutsetning i det samfunnet vi har, og det er samtidig vesentlig for å utvikle dette samfunnet videre mot mer klimavennlige løsninger, sier konserndirektør Peer Østli i Statnett.

Les mer

Markedskommentar uke 48 2019

Prisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 41,3 øre/kWh. Denne uken ser ut til å bli rundt 42,5 øre/kWh. Dette skyldes blant annet noe lavere temperaturer denne uken som har gitt økt forbruk, samtidig som det også har vært mindre vind denne uken sammenlignet med forrige uke.

Les mer

Markedskommentar uke 47 2019

Prisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 43,4 øre/kWh. Denne uken ser ut til å bli rundt 41 øre/kWh. Dette skyldes blant annet høyere temperaturer som gir redusert forbruk og redusert pris, det har også vært mer vind og en liten økning av tilsig.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?