09.08.2013

Mäktigare högtryck mot slutet av augusti

(Montel) Signalerna för ett högtrycksbetonat och torrare väder under de två sista veckorna i augusti har förstärkts i den senaste månadsprognosen från ECMWF.

– Jag uppskattar att det är runt 80 procent av den normala nederbördsmängden jämfört med 100 procent i förra prognosen. Så det är förändring mot det torrare, säger Claes Gratte, meteorolog på SMHI.

Det inledningsvis lågtrycksbetonade vädret under nästa vecka ser därmed ut att ersättas av ett högtrycksdominerat väder under vecka två i prognosen, som inleds 19 augusti. Högtrycket förstärks därefter under sista veckan i augusti.

– Signalerna för högtryck över Skandinavien har blivit starkare i senaste prognosen. Det börjar redan i andra veckan men gäller framförallt för tredje veckan i prognosen, säger Claes Gratte,

Under vecka fyra i prognosen, som inleds 2 september, ser högtrycket ut att mattas av och ersättas av ett mer normalt väder för perioden. Men signalerna är som vanligt svaga för sista veckan och det finns ett alternativt scenario för fortsatt högtryck i 30 procent av ensemblekörningarna.

Markedskommentar uke 15 2019

Spotprisene har løftet seg denne uken da høytrykkspreget vær har gitt lite vind og nedbør. Mer høytrykk i værvarslene kombinert med høyere brenselspriser og CO2-kvotepriser har bidratt til høyere priser i terminmarkedet for kraft.

Les mer

Endeløs vinter - et reisebrev

Endless Winter er et eksperiment i bærekraftig fjellsport. Vi følger skikjører Nikolai Schirmer i et forsøk på å kjøre bedre på ski uten de vanlige CO2-intensive frynsegodene til en proff skikjører.

Les mer

Markedskommentar april 2019

Vi har lagt bak oss en kald vinter med høye strømpriser og generelt høyt strømforbruk blant folk flest. Dette har påvirket strømregningene våre og dermed også økt trykket inn mot strømleverandørene. Nå har været blitt mildere og forbruket har gått ned. Det samme har strømprisene.

Les mer

Markedskommentar uke 14 2019

Denne uken har vært mild med temperaturer godt over normalen for årstiden. Spotprisene har vært relativt stabile med mindre svingninger denne uken.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?