09.08.2013

Mäktigare högtryck mot slutet av augusti

(Montel) Signalerna för ett högtrycksbetonat och torrare väder under de två sista veckorna i augusti har förstärkts i den senaste månadsprognosen från ECMWF.

– Jag uppskattar att det är runt 80 procent av den normala nederbördsmängden jämfört med 100 procent i förra prognosen. Så det är förändring mot det torrare, säger Claes Gratte, meteorolog på SMHI.

Det inledningsvis lågtrycksbetonade vädret under nästa vecka ser därmed ut att ersättas av ett högtrycksdominerat väder under vecka två i prognosen, som inleds 19 augusti. Högtrycket förstärks därefter under sista veckan i augusti.

– Signalerna för högtryck över Skandinavien har blivit starkare i senaste prognosen. Det börjar redan i andra veckan men gäller framförallt för tredje veckan i prognosen, säger Claes Gratte,

Under vecka fyra i prognosen, som inleds 2 september, ser högtrycket ut att mattas av och ersättas av ett mer normalt väder för perioden. Men signalerna är som vanligt svaga för sista veckan och det finns ett alternativt scenario för fortsatt högtryck i 30 procent av ensemblekörningarna.

Video: markedskommentar august 2019

Det er mange faktorer som påvirker strømprisene, men hvordan vil prisene utvikle seg fremover? I denne ferske markedskommentarene ser vi på hydrologisk balanse, hvordan kullprisene påvirker strømprisene osv.

Les mer

Markedskommentar uke 33 2019

Denne uken har gitt noe lavere spotpriser da mer vind har gitt høyere vindkraftproduksjon som slår direkte ut i spotprisene. Mindre nedbør i værvarslene har økt prisene i terminmarkedet for kraft for kontraktene på de førstkommende månedene, mens kontraktene lenger ut på kurven har falt i takt med lavere brenselspriser og CO2-kvotepris.

Les mer

Markedskommentar august 2019

I øyeblikket har vi et høyere strømprisnivå enn normalt for årstiden. Vi har et underskudd i ressurssituasjonen når vi summerer vannet i magasinene, snøen i fjellet og tilsig fra elver og terreng. Vi har høye marginalkostnader på de kullfyrte produksjonsenhetene. CO2 og kull prisene i sum ligger høyere enn de har gjort de senere år. Det er spådd en normal værtype fremover uten de store nedbørsmengdene i varslene. Det betyr at strømprisene vil holde seg relativt høye i tiden fremover. Det gjør at kundene vil få en høyere strømregning enn det som har vært normalt de senere årene, med unntak av fjordåret.

Les mer

Kjetil Lund: – Vi må basere oss på effekttariffer

NVE-sjef Kjetil Lund sier at svært mye taler for at det bør innføres effekttariffer i nettleien i Norge, og at et nytt høringsutspill vil komme fra direktoratet i løpet av høsten.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?