10.08.2016

Må stanse Nedre Vinstra (332 MW) i tre måneder

(Montel) Etter et ras i den ene av to inntakstunneler må kraftverket Nedre Vinstra (332 MW) stanses i tre måneder fra første mars neste år. Kraftverket vil også være ute i to uker i november for forberedende arbeid, ifølge Eidsiva.

– Vi har avdekket at det har gått et ras i en av to tunneler fra inntaksmagasinet. Det har vi planlagt å gjøre noe med neste år. Så skal vi gjøre noe forberedende arbeid i høst, sier Oddleiv Sæle, direktør for produksjon i Eidsiva, til Montel.

Kraftverket kjøres nå, og kan gå på bortimot full effekt, men fordi Eidsiva må presse mer vann i den ene av tilførselstunnelene, er det litt økt falltap, men ingen vesentlig endring av kapasiteten, ifølge Sæle.

– Er det store steinmasser som har rast ut?

– Det er ikke veldig mye, men såpass mye at vi er nødt til å gjøre noe med det. Det er heller ikke så dramatisk at det må gjøres umiddelbart, men kan tas  når det produksjonsmessig passer best, sier Sæle.

Eidsiva skal ta ut kraftverket i to uker fra 8. november for forberedende arbeider, og i litt over tre måneder fra 1. mars neste år, ifølge markedsmeldinger som Eidsiva har sendt til Nord Pool.

Dermed gjøres arbeidet i lavvannsperioden før vårflommen, sier Sæle.

Koster 25 millioner
Eidsiva skal drive en ny tunnel for å komme til rasstedet. Kostnadene for hele tiltaket med fjerning  av masser og reparasjon av tunellen er estimert til ca. 25 millioner kroner.

– Vi mener bestemt at dette går på forsikringen, sier produksjonsdirektøren.

Nedre Vinstra ble bygget på 1950-tallet med fire aggregater på 55 MW hver. Det ble da drevet en tunnel på 23 kilometer til magasinet. Så ble kraftstasjonen utvidet med et femte aggregat på 110 MW i 1989. Da ble det også drevet en ny tunnel, og det er i denne nyeste tunnelen raset har gått.

– Det blir feil å si at slike ting skjer ofte. Men det er en av de tingene som kan skje spesielt på lange, og kanskje gamle tunneler, hvor man vet at det har vært utfordrende fjell. Derfor er det viktig med jevnlige oppfølginger av falltapet og inspeksjoner i tunnelene for å se om det kan ha gått ras. Dette er en av tingene som absolutt kan skje med vannkraftverk i fjell, forklarer Sæle.

Det aktuelle raset ble oppdaget ved at det kom mye slam i vannet, slik at kjølevannsfiltrene gikk tette.

Nedre Vinstra kraftverk har en årsproduksjon på 1.190 GWh og er eid av Eco (66,67 prosent), Eidsiva Vannkraft (28,33 prosent) og Stange Energi (5 prosent).

Markedskommentar uke 45 2019

Denne uken har gradestokken krøpet langt ned på minussiden og det har fått direkte følger for spotprisene. Det toppet seg på onsdag med over 53 øre/kWh i gjennomsnitt for hele døgnet. I timen mellom 18 og 19 var timesprisen helt oppe på 85,7 øre/kWh. Årsaken til de høye prisene er kombinasjonen kaldt vær og lite vind.

Les mer

Markedskommentar uke 43 2019

Spotprisene i forrige uke på Østlandet i prisområde NO1 ble marginalt høyere enn uken før og endte på 36,4 øre/kWh. Denne uken er høyere priset og ser ut til å bli rundt 37,9 øre/kWh.

Les mer

NVE varsler gradvis innføring av effekttariffer

NVE vil lansere flere forskjellige modeller for effekttariffer, og disse kan innføres gradvis over flere år, ifølge et nytt forslag til innretning av nettleien som snart sendes ut på høring.

Les mer

Markedskommentar uke 42 2019

Prisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 36,3 øre/kWh. Denne uken ser ut til å bli marginalt lavere, rundt 36 øre/kWh.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?