10.08.2016

Må stanse Nedre Vinstra (332 MW) i tre måneder

(Montel) Etter et ras i den ene av to inntakstunneler må kraftverket Nedre Vinstra (332 MW) stanses i tre måneder fra første mars neste år. Kraftverket vil også være ute i to uker i november for forberedende arbeid, ifølge Eidsiva.

– Vi har avdekket at det har gått et ras i en av to tunneler fra inntaksmagasinet. Det har vi planlagt å gjøre noe med neste år. Så skal vi gjøre noe forberedende arbeid i høst, sier Oddleiv Sæle, direktør for produksjon i Eidsiva, til Montel.

Kraftverket kjøres nå, og kan gå på bortimot full effekt, men fordi Eidsiva må presse mer vann i den ene av tilførselstunnelene, er det litt økt falltap, men ingen vesentlig endring av kapasiteten, ifølge Sæle.

– Er det store steinmasser som har rast ut?

– Det er ikke veldig mye, men såpass mye at vi er nødt til å gjøre noe med det. Det er heller ikke så dramatisk at det må gjøres umiddelbart, men kan tas  når det produksjonsmessig passer best, sier Sæle.

Eidsiva skal ta ut kraftverket i to uker fra 8. november for forberedende arbeider, og i litt over tre måneder fra 1. mars neste år, ifølge markedsmeldinger som Eidsiva har sendt til Nord Pool.

Dermed gjøres arbeidet i lavvannsperioden før vårflommen, sier Sæle.

Koster 25 millioner
Eidsiva skal drive en ny tunnel for å komme til rasstedet. Kostnadene for hele tiltaket med fjerning  av masser og reparasjon av tunellen er estimert til ca. 25 millioner kroner.

– Vi mener bestemt at dette går på forsikringen, sier produksjonsdirektøren.

Nedre Vinstra ble bygget på 1950-tallet med fire aggregater på 55 MW hver. Det ble da drevet en tunnel på 23 kilometer til magasinet. Så ble kraftstasjonen utvidet med et femte aggregat på 110 MW i 1989. Da ble det også drevet en ny tunnel, og det er i denne nyeste tunnelen raset har gått.

– Det blir feil å si at slike ting skjer ofte. Men det er en av de tingene som kan skje spesielt på lange, og kanskje gamle tunneler, hvor man vet at det har vært utfordrende fjell. Derfor er det viktig med jevnlige oppfølginger av falltapet og inspeksjoner i tunnelene for å se om det kan ha gått ras. Dette er en av tingene som absolutt kan skje med vannkraftverk i fjell, forklarer Sæle.

Det aktuelle raset ble oppdaget ved at det kom mye slam i vannet, slik at kjølevannsfiltrene gikk tette.

Nedre Vinstra kraftverk har en årsproduksjon på 1.190 GWh og er eid av Eco (66,67 prosent), Eidsiva Vannkraft (28,33 prosent) og Stange Energi (5 prosent).

Markedskommentar uke 2 2020

Prisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 30,6 øre/kWh. Denne uken ser prisen ut til å bli rundt 27,3 øre/kWh, som henger sammen med mye vind, høyt tilsig og høye temperaturer.Neste uke prises til rundt 25 øre/kWh, da værbildet også neste uke blir preget av mye vind, nedbør og høye temperaturer.

Les mer

Viktigste endring er utelatt på Strømpris.no

Strømpris.no er oppdatert. Fortsatt preges oversikten av kampanjetilbud og lokkepriser, selv om det var noe av det første Forbrukerrådet skulle endre i portalen.

Les mer

Markedskommentar uke 1 2020

Det har skjedd store endringer i kraftmarkedet de siste to ukene. Kraftige lavtrykk har bidratt til mye vind og veldig mye nedbør denne uken og samme værtype vil også prege neste uke. Dette har ført til at kraftprisene fremover i tid har falt veldig mye den siste tiden.

Les mer

Markedskommentar uke 51 2019

Prisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 38,7 øre/kWh. Denne uken ser prisen ut til å bli rundt 38,0 øre/kWh, som henger sammen med høye temperaturer og mye vind på kontinentet. Neste uke med mange helligdager og juleferie prises til rundt 35,5 øre/kWh.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?