Hjem > Siste nytt > Må stanse Nedre Vinstra (332 MW) i tre måneder

Må stanse Nedre Vinstra (332 MW) i tre måneder

Publisert 10.08.2016, sist oppdatert 05.09.2017

(Montel) Etter et ras i den ene av to inntakstunneler må kraftverket Nedre Vinstra (332 MW) stanses i tre måneder fra første mars neste år. Kraftverket vil også være ute i to uker i november for forberedende arbeid, ifølge Eidsiva.

– Vi har avdekket at det har gått et ras i en av to tunneler fra inntaksmagasinet. Det har vi planlagt å gjøre noe med neste år. Så skal vi gjøre noe forberedende arbeid i høst, sier Oddleiv Sæle, direktør for produksjon i Eidsiva, til Montel.

Kraftverket kjøres nå, og kan gå på bortimot full effekt, men fordi Eidsiva må presse mer vann i den ene av tilførselstunnelene, er det litt økt falltap, men ingen vesentlig endring av kapasiteten, ifølge Sæle.

– Er det store steinmasser som har rast ut?

– Det er ikke veldig mye, men såpass mye at vi er nødt til å gjøre noe med det. Det er heller ikke så dramatisk at det må gjøres umiddelbart, men kan tas  når det produksjonsmessig passer best, sier Sæle.

Eidsiva skal ta ut kraftverket i to uker fra 8. november for forberedende arbeider, og i litt over tre måneder fra 1. mars neste år, ifølge markedsmeldinger som Eidsiva har sendt til Nord Pool.

Dermed gjøres arbeidet i lavvannsperioden før vårflommen, sier Sæle.

Koster 25 millioner
Eidsiva skal drive en ny tunnel for å komme til rasstedet. Kostnadene for hele tiltaket med fjerning  av masser og reparasjon av tunellen er estimert til ca. 25 millioner kroner.

– Vi mener bestemt at dette går på forsikringen, sier produksjonsdirektøren.

Nedre Vinstra ble bygget på 1950-tallet med fire aggregater på 55 MW hver. Det ble da drevet en tunnel på 23 kilometer til magasinet. Så ble kraftstasjonen utvidet med et femte aggregat på 110 MW i 1989. Da ble det også drevet en ny tunnel, og det er i denne nyeste tunnelen raset har gått.

– Det blir feil å si at slike ting skjer ofte. Men det er en av de tingene som kan skje spesielt på lange, og kanskje gamle tunneler, hvor man vet at det har vært utfordrende fjell. Derfor er det viktig med jevnlige oppfølginger av falltapet og inspeksjoner i tunnelene for å se om det kan ha gått ras. Dette er en av tingene som absolutt kan skje med vannkraftverk i fjell, forklarer Sæle.

Det aktuelle raset ble oppdaget ved at det kom mye slam i vannet, slik at kjølevannsfiltrene gikk tette.

Nedre Vinstra kraftverk har en årsproduksjon på 1.190 GWh og er eid av Eco (66,67 prosent), Eidsiva Vannkraft (28,33 prosent) og Stange Energi (5 prosent).

Du vil kanskje også se

Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?