27.03.2014

– Liens møte med Gabriel viktig for Tysklands-kabel

Nexan (Montel) Det er avgjørende at Norge og Tyskland får på plass en avtale om utenlandskabler og tilgang i et eventuelt tysk kapasitetsmarked. Derfor er fredagens møte mellom energiministrene Tord Lien (Frp) og Sigmar Gabriel (SPD) svært viktig, sier Energi Norge-sjef Oluf Ulseth. Foto: Nexan

I ettermiddag starter Energi Norges Vinterkonferanse i Berlin med rekordstor påmelding. Olje- og energiminister Tord Lien vil delta på torsdag, og skal treffe sin tyske kollega på fredag.

– Vi har rekordpåmelding i år, og det ser vi som et tegn på at det er høy oppmerksomhet rundt rammebetingelser og utviklingstrekk i kraftnæringen, sier Ulseth til Montel.

Han viser til at det er en veldig aktiv debatt om kapasitetsmarkeder i Tyskland, og at denne debatten definerer mye av hva europeiske myndigheter tenker rundt etableringen av slike markeder.

Hvis Tyskland velger å etablere et kapasitetsmarked for å sikre nok tilgjengelig produksjonskapasitet i perioder med lite vind og sol, er det svært viktig for lønnsomheten til den nye kabelen fra Norge til Tyskland at norske aktører også får delta.

Statnett skal etter planen ta en investeringsbeslutning for NordLink-kabelen (1.400 MW) etter sommeren.

– At Tord Lien skal ha møter med sin tyske kollega er viktig for utviklingen av kabler fra Norge, sier Ulseth.

Han legger til at Energi Norge ikke har forventninger om at det vil komme konkrete beslutninger om dette temaet på fredagens ministermøte.

– Men vi håper på positiv fremdrift, og det er ikke tvil om at kabelprosjekter har mye med politikk å gjøre, fastslår Ulseth.

Fornybarstøtte
Et annet viktig tema som skal berøres på Vinterkonferansen er støtten til fornybar energi. Om bare to uker skal den tyske regjeringen offentliggjøre sitt forslag til hvordan landet skal reformere sitt støttesystem, som de siste årene har blitt veldig dyrt for forbrukerne.

– Den tyske debatten definerer den europeiske debatten på veldig mange områder, og det gjør at diskusjonen om fornybarstøtte i Europa i stor grad baserer seg på erfaringene fra Tyskland, sier Ulseth.

Den fremtidige utformingen av kvotemarkedet og nye fornybarmål for Europa påvirkes også i stor grad av den tyske debatten, mener Energi Norge-sjefen.

Samtidig trekker Ulseth fram mer hjemlige problemstillinger. Her er kapitalutfordringene i bransjen, kombinert med utbyttepolitikken og utsikter til lave kraftpriser i lang tid viktige.

– Det er en krevende reise både for ledelsen i kraftselskapene, men også for eierne å planlegge med andre utbytteforutsetninger enn det man har gjort hittil, sier Ulseth.

Nettstruktur
Et annet viktig punkt er Eivind Reitens foredrag på konferansen om den fremtidige nettstrukturen i Norge.

– Det er mye forventinger til hva Reiten-utvalget kommer med. Nå er det fortsatt en måned til utvalgets innstilling skal leveres, og jeg forventer ikke at han kommer med alle sine anbefalinger på torsdag, men det skal bli interessant å høre hans perspektiver, sier Ulseth.

Han nevner også HMS-utfordringene i bransjen, der tallene viser at kraftsektoren har et godt stykke igjen å gå målt mot skadetallene i andre bransjer.

– Tallene er ikke gode i dag, og gjør vi ikke noe med det, må vi nesten forvente at tallene øker framover i takt med at investeringene i bransjen vil øke i årene som kommer. Dette er en stor og alvorlig utfordring, sier Ulseth.

Lave priser
En vedvarende hodepine for kraftbransjen er utsiktende til et stort nordisk kraftoverskudd og påfølgende lave priser. Energi Norge-sjefen understreker derfor viktigheten av å se på muligheter for å øke forbruket av kraft, både i industrien, i offshorenæringen, til datalagring, i varmesektoren og utfasing av fossil energi.

Andre reguleringer vil også ha stor betydning for kraftmarkedet i årene framover.

– Endringene på markedssiden på grunn av innføringen av AMS, en sentral elhub og at strømleverandørene skal være fronten mot kunden vil også bety store endringer for hvordan markedet ser ut om fem år. Det er viktig at aktørene forstår disse endringene, og at man sikrer at dette blir bra for kundene og at vi får effektive systemer, sier Ulseth.
Gert Ove Mollestad

gert@montel.no

09:23, Wednesday, 26 March 2014


 

Markedskommentar uke 24 2019

Etter flere uker med store nedbørsmengder er den hydrologiske balansen forbedret med rundt 6 TWh siden starten av juni. Denne uken vil mest sannsynlig ende på normale nedbørsmengder i Norge, men bare rundt halvparten av normalen i Sverige. Fremtidsmarkedet har svekket seg med nesten 2 øre i fronten og rundt et halvt øre på de lengre kontraktene.

Les mer

Felles løsning for mobilbetaling i Europa

Hele sju ulike leverandører av betalingstjenester slår seg sammen for å forenkle mobilbetaling i Europa. Vipps er Norges "representant" i dette samarbeidet som blant annet skal bestå av den kinesiske kjempen Alipay.

Les mer

Markedskommentar uke 23 2019

I løpet av ukens seks første dager har systemprisen variert mellom 9,6 og 33 øre/kWh, mot 25-37 øre/kWh tilsvarende dager i forrige uke.

Les mer

Hva skjedde med CO2-prisen?

Prisen på CO2-kvoter påvirker strømprisen, og det siste halvannet året har CO2-prisen steget kraftig. Her er en forklaring på CO2-markedet fra C til 2.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?