27.03.2014

– Liens møte med Gabriel viktig for Tysklands-kabel

Nexan (Montel) Det er avgjørende at Norge og Tyskland får på plass en avtale om utenlandskabler og tilgang i et eventuelt tysk kapasitetsmarked. Derfor er fredagens møte mellom energiministrene Tord Lien (Frp) og Sigmar Gabriel (SPD) svært viktig, sier Energi Norge-sjef Oluf Ulseth. Foto: Nexan

I ettermiddag starter Energi Norges Vinterkonferanse i Berlin med rekordstor påmelding. Olje- og energiminister Tord Lien vil delta på torsdag, og skal treffe sin tyske kollega på fredag.

– Vi har rekordpåmelding i år, og det ser vi som et tegn på at det er høy oppmerksomhet rundt rammebetingelser og utviklingstrekk i kraftnæringen, sier Ulseth til Montel.

Han viser til at det er en veldig aktiv debatt om kapasitetsmarkeder i Tyskland, og at denne debatten definerer mye av hva europeiske myndigheter tenker rundt etableringen av slike markeder.

Hvis Tyskland velger å etablere et kapasitetsmarked for å sikre nok tilgjengelig produksjonskapasitet i perioder med lite vind og sol, er det svært viktig for lønnsomheten til den nye kabelen fra Norge til Tyskland at norske aktører også får delta.

Statnett skal etter planen ta en investeringsbeslutning for NordLink-kabelen (1.400 MW) etter sommeren.

– At Tord Lien skal ha møter med sin tyske kollega er viktig for utviklingen av kabler fra Norge, sier Ulseth.

Han legger til at Energi Norge ikke har forventninger om at det vil komme konkrete beslutninger om dette temaet på fredagens ministermøte.

– Men vi håper på positiv fremdrift, og det er ikke tvil om at kabelprosjekter har mye med politikk å gjøre, fastslår Ulseth.

Fornybarstøtte
Et annet viktig tema som skal berøres på Vinterkonferansen er støtten til fornybar energi. Om bare to uker skal den tyske regjeringen offentliggjøre sitt forslag til hvordan landet skal reformere sitt støttesystem, som de siste årene har blitt veldig dyrt for forbrukerne.

– Den tyske debatten definerer den europeiske debatten på veldig mange områder, og det gjør at diskusjonen om fornybarstøtte i Europa i stor grad baserer seg på erfaringene fra Tyskland, sier Ulseth.

Den fremtidige utformingen av kvotemarkedet og nye fornybarmål for Europa påvirkes også i stor grad av den tyske debatten, mener Energi Norge-sjefen.

Samtidig trekker Ulseth fram mer hjemlige problemstillinger. Her er kapitalutfordringene i bransjen, kombinert med utbyttepolitikken og utsikter til lave kraftpriser i lang tid viktige.

– Det er en krevende reise både for ledelsen i kraftselskapene, men også for eierne å planlegge med andre utbytteforutsetninger enn det man har gjort hittil, sier Ulseth.

Nettstruktur
Et annet viktig punkt er Eivind Reitens foredrag på konferansen om den fremtidige nettstrukturen i Norge.

– Det er mye forventinger til hva Reiten-utvalget kommer med. Nå er det fortsatt en måned til utvalgets innstilling skal leveres, og jeg forventer ikke at han kommer med alle sine anbefalinger på torsdag, men det skal bli interessant å høre hans perspektiver, sier Ulseth.

Han nevner også HMS-utfordringene i bransjen, der tallene viser at kraftsektoren har et godt stykke igjen å gå målt mot skadetallene i andre bransjer.

– Tallene er ikke gode i dag, og gjør vi ikke noe med det, må vi nesten forvente at tallene øker framover i takt med at investeringene i bransjen vil øke i årene som kommer. Dette er en stor og alvorlig utfordring, sier Ulseth.

Lave priser
En vedvarende hodepine for kraftbransjen er utsiktende til et stort nordisk kraftoverskudd og påfølgende lave priser. Energi Norge-sjefen understreker derfor viktigheten av å se på muligheter for å øke forbruket av kraft, både i industrien, i offshorenæringen, til datalagring, i varmesektoren og utfasing av fossil energi.

Andre reguleringer vil også ha stor betydning for kraftmarkedet i årene framover.

– Endringene på markedssiden på grunn av innføringen av AMS, en sentral elhub og at strømleverandørene skal være fronten mot kunden vil også bety store endringer for hvordan markedet ser ut om fem år. Det er viktig at aktørene forstår disse endringene, og at man sikrer at dette blir bra for kundene og at vi får effektive systemer, sier Ulseth.
Gert Ove Mollestad

gert@montel.no

09:23, Wednesday, 26 March 2014


 

Markedskommentar uke 25 2018

Etter et par uker med nedbør over normalen begynner værprognosene å dreie mot varmere og tørrere vær igjen. Dette har fått følger allerede med stigende priser i fremtidsmarkedet og vi må nok belage oss på et relativt høyt prisnivå i ukene fremover.

Les mer

Vannmagasinene nesten 60 prosent fulle

Fyllingsgraden fortsetter å stige, men mens fyllingsgraden for noen uker siden lå under mediannivået for denne tiden av året, ligger den nå litt under.

Les mer

Hurtiglademarkedet i distriktene trenger drahjelp

Norsk elbilforening etterlyser bedre tilrettelegging for storskala kommersiell utbygging av hurtigladere i hele Norge. Distriktene sakker akterut i elbilutviklingen, fordi det ikke finnes tilgjengelige hurtigladere.

Les mer

Vinterpriser i sommervarmen

Vi hadde en snørik vinter og det skulle normalt ha gitt bra tilsig av smeltevann til kraftmagasinene utover sommeren. Men nå har mye vann rent over demningene og mye av snøen fordampet. Det betyr dessverre høyere priser til forbrukeren.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]