05.10.2014

Lien tror ikke på kollaps i oljeprisen

– Jeg tenker ikke så mye på oljeprisen. Den har historisk sett hatt en tendens til å bevege seg. Selvfølgelig er det mer komfortabelt med en høy oljepris, men ikke en for høy pris heller, sier Lien til Montel. Foto OED / Scanpix.

Oljeprisen falt bratt i går, og har i dag ligget i underkant av 95 dollar fatet, et nivå man må tilbake til sommeren 2012 for å finne igjen. Så sent som 19. juni i sommer nådde prisen 115,71 dollar fatet.

Men Lien er ikke bekymret for at det bratte prisfallet skal fortsette.

– Nå ser vi for første gang at vi har et gulv i oljeprisen, som ikke har vært der tidligere. Tidligere var det en teoretisk tanke om et politisk [satt] gulv, altså at de store aktørene tok ut produksjon. Nå har du et økonomisk, teknisk gulv, som gjør at ting faktisk ser mer positivt ut noen sinne for å ha en stabilitet på nedsiden, sier Lien.

Han sikter til produksjonen av skiferolje i USA, som har snudd opp ned på både de fleste prognoser og oljemarkedet de siste årene. Denne produksjonen har ifølge flere analyser en totalkostnad på opptil 80-90 doller per fat.

– Ved skiferoljeproduksjon må man hele tiden investere og bore nye brønner for å opprettholde produksjonen. Faller prisen, så stopper dette, sier Lien.

Dermed vil oljeprisen ikke falle under break even-prisen på skiferolje, ifølge ministeren.

Gert Ove Mollestad

gert@montel.no
14:41, Wednesday, 1 October 2014


Related news:Markedskommentar uke 41 2019

Denne uken startet med en høy systempris på hele 44,1 øre/kWh, den høyeste systemprisen på nesten seks måneder. Lite vind, lavt tilsig kombinert med lave temperaturer som resulterte i høyt forbruk var årsaken til den høye systemprisen.

Les mer

Flytende vindkraft opptil fem ganger dyrere enn landvind

Norgessjef Ben Bjørke i Siemens Gamesa mener det er realistisk med bunnfast havvind på norsk sokkel, men at det er behov for stor skala dersom en skal få ned kostnadene for flytende havvind.

Les mer

Regjeringen jekker elavgiften til 16,13 øre/kWh

Etter å ha kuttet elavgiften med ett øre i statsbudsjettet i fjor, vil regjeringen nå øke avgiften med 1,9 prosent til 16,13 øre/kWh.

Les mer

Markedskommentar uke 40 2019

I forrige uke ble gjennomsnittsprisen for Østlandet (NO1) 31,4 øre/kWh, denne uken blir prisen rundt 35 øre/kWh som for det meste skyldes høyere forbruk etter hvert som gradestokken kryper mot kuldegrader.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?