05.10.2014

Lien tror ikke på kollaps i oljeprisen

– Jeg tenker ikke så mye på oljeprisen. Den har historisk sett hatt en tendens til å bevege seg. Selvfølgelig er det mer komfortabelt med en høy oljepris, men ikke en for høy pris heller, sier Lien til Montel. Foto OED / Scanpix.

Oljeprisen falt bratt i går, og har i dag ligget i underkant av 95 dollar fatet, et nivå man må tilbake til sommeren 2012 for å finne igjen. Så sent som 19. juni i sommer nådde prisen 115,71 dollar fatet.

Men Lien er ikke bekymret for at det bratte prisfallet skal fortsette.

– Nå ser vi for første gang at vi har et gulv i oljeprisen, som ikke har vært der tidligere. Tidligere var det en teoretisk tanke om et politisk [satt] gulv, altså at de store aktørene tok ut produksjon. Nå har du et økonomisk, teknisk gulv, som gjør at ting faktisk ser mer positivt ut noen sinne for å ha en stabilitet på nedsiden, sier Lien.

Han sikter til produksjonen av skiferolje i USA, som har snudd opp ned på både de fleste prognoser og oljemarkedet de siste årene. Denne produksjonen har ifølge flere analyser en totalkostnad på opptil 80-90 doller per fat.

– Ved skiferoljeproduksjon må man hele tiden investere og bore nye brønner for å opprettholde produksjonen. Faller prisen, så stopper dette, sier Lien.

Dermed vil oljeprisen ikke falle under break even-prisen på skiferolje, ifølge ministeren.

Gert Ove Mollestad

gert@montel.no
14:41, Wednesday, 1 October 2014


Related news:Markedskommentar uke 42 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 har den siste tiden steget betraktelig, fra rundt 3-4 øre/kWh de første dagene i oktober til over 20 øre/kWh de siste dagene denne uken.

Les mer

Markedskommentar uke 41 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 2,95 øre/kWh. Denne uken ser prisen ut til å bli rundt 9 øre/kWh. Det er fremdeles svært lave kraftpriser i Norge og prisene ligger godt under prisene i våre naboland som Sverige, Danmark og Finland. Forventet pris for kommende uke er 15 øre/kWh for Sør-Norge.

Les mer

Blir det flere år med lave priser?

Mer vannkraft, mer vindkraft og mer kjernekraft gjør at kraftprisene kan holde seg lave lenge.

Les mer

Markedskommentar uke 40 2020

Strømmarkedet har lagt bak seg en stabil uke der prisen på Østlandet i prisområde NO1 i gjennomsnitt ser ut til å bli rundt 2,5 øre/kWh. Forventet pris for kommende uke er rundt 6 øre/kWh.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?