05.10.2014

Lien tror ikke på kollaps i oljeprisen

– Jeg tenker ikke så mye på oljeprisen. Den har historisk sett hatt en tendens til å bevege seg. Selvfølgelig er det mer komfortabelt med en høy oljepris, men ikke en for høy pris heller, sier Lien til Montel. Foto OED / Scanpix.

Oljeprisen falt bratt i går, og har i dag ligget i underkant av 95 dollar fatet, et nivå man må tilbake til sommeren 2012 for å finne igjen. Så sent som 19. juni i sommer nådde prisen 115,71 dollar fatet.

Men Lien er ikke bekymret for at det bratte prisfallet skal fortsette.

– Nå ser vi for første gang at vi har et gulv i oljeprisen, som ikke har vært der tidligere. Tidligere var det en teoretisk tanke om et politisk [satt] gulv, altså at de store aktørene tok ut produksjon. Nå har du et økonomisk, teknisk gulv, som gjør at ting faktisk ser mer positivt ut noen sinne for å ha en stabilitet på nedsiden, sier Lien.

Han sikter til produksjonen av skiferolje i USA, som har snudd opp ned på både de fleste prognoser og oljemarkedet de siste årene. Denne produksjonen har ifølge flere analyser en totalkostnad på opptil 80-90 doller per fat.

– Ved skiferoljeproduksjon må man hele tiden investere og bore nye brønner for å opprettholde produksjonen. Faller prisen, så stopper dette, sier Lien.

Dermed vil oljeprisen ikke falle under break even-prisen på skiferolje, ifølge ministeren.

Gert Ove Mollestad

gert@montel.no
14:41, Wednesday, 1 October 2014


Related news:Bytte av strømmålere har vært en suksess

97 prosent av alle målepunkter i Norge har fått ny strømmåler per januar 2019, ifølge ny statusrapport fra NVE. Investeringskostnadene er også 1 milliard kroner lavere enn forventet.

Les mer

Markedskommentar mai 2019

Hydrologisk balanse var tidlig i mai dårligere enn på samme tid enn i fjor. Nedbør de siste dagene samt varsler om mer nedbør fremover vil dog være med å bedre denne.

Les mer

Markedskommentar uke 19 2019

I løpet av ukens seks første dager har systemprisen variert mellom 40 og 43 øre/kWh, mot 28-40 øre/kWh tilsvarende dager i forrige uke.

Les mer

Bygger Nordens største batteri

Det finske vindkraftselskapet TuuliWatti Oy bygger Nordens største batteri til 3,5 millioner euro i vindparken Viinamäki i Finland.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?