Hjem > Siste nytt > Lien ser for seg flere norske datasentre

Lien ser for seg flere norske datasentre

Thomas Gundersen
Publisert 26.08.2015, sist oppdatert 05.09.2017

(Montel) Olje- og energiminister Tord Lien (Frp) tror nyheten om et nytt datasenter på Måløy bare er begynnelsen på en voksende grønn industri i Norge.

– Dette er en ny og lovende industri i Norge. Lagring av data krever store mengder kraft, og her har Norge og de andre nordiske landene mye og gi siden vi har store kraftressurser tilgjengelig, sa Lien under en konferansen i Oslo tirsdag.

Der sa Lefdal Mine Datacenter at de hadde startet byggingen av et datasenter mellom Måløy og Nordfjordeid i Sogn og Fjordane, der først fase blir dimensjonert for et forbruk på 30 MW.

Ifølge Lien viser alle analyser at situasjonen med lave kraftpriser Norden vil fortsette, noe som gjør regionen interessant for datasentre.

– Jeg tror dette bare er begynnelsen for det som kan være en sterk grønn vekst i Norge og Norden, sa Lien.

Han viste til at regjeringen har varslet at elavgiften for datasentre vil bli redusert til lav sats i det kommende statsbudsjettet som blir ferdigsnekret i disse dager.

– Dermed får datasentre samme fordel som andre store forbrukere som Hydro og Yara, sa energiministeren.

Overfor Montel viste Lien til at det er viktig å legge til rette for at den fornybare kraften i Norge kan tas i bruk.

– Dette er en industri som åpenbart kommer til å vokse i årene framover, så jeg tror definitivt at denne industrien kan hjelpe på kraftoverskuddet, sier Lien som også viser til økt bruk av kraft i transportsektoren, elektrifisering av Johan Sverdrup-feltet og bygging av flere kabler.

Ved å hente gratis kjølevann fra fjorden og benytte grønn, billig norsk kraft, vil datasentret utenfor Måløy bli svært konkurransedyktig, i tillegg til at det vil være svært sikkert, sa styreformann Egil Skibenes på en pressekonferanse.

Første trinn vil bli dimensjonert for et forbruk på 30 MW, mens ytterligere vekst vil bli bygget ut i bolker med et forbruk på 7,5 MW. Fullt utbygd kan forbruket komme på 150 MW.

Den enorme gruven rommer hele 80 fjellhaller som kan brukes til datalagring, der hver hall er på størrelse med Nidarosdomen. Totalt er det snakk om 120.000 kvadratmeter.


Gert Ove Mollestad
gert@montel.no

Du vil kanskje også se

Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?