26.08.2015

Lien ser for seg flere norske datasentre

(Montel) Olje- og energiminister Tord Lien (Frp) tror nyheten om et nytt datasenter på Måløy bare er begynnelsen på en voksende grønn industri i Norge.

– Dette er en ny og lovende industri i Norge. Lagring av data krever store mengder kraft, og her har Norge og de andre nordiske landene mye og gi siden vi har store kraftressurser tilgjengelig, sa Lien under en konferansen i Oslo tirsdag.

Der sa Lefdal Mine Datacenter at de hadde startet byggingen av et datasenter mellom Måløy og Nordfjordeid i Sogn og Fjordane, der først fase blir dimensjonert for et forbruk på 30 MW.

Ifølge Lien viser alle analyser at situasjonen med lave kraftpriser Norden vil fortsette, noe som gjør regionen interessant for datasentre.

– Jeg tror dette bare er begynnelsen for det som kan være en sterk grønn vekst i Norge og Norden, sa Lien.

Han viste til at regjeringen har varslet at elavgiften for datasentre vil bli redusert til lav sats i det kommende statsbudsjettet som blir ferdigsnekret i disse dager.

– Dermed får datasentre samme fordel som andre store forbrukere som Hydro og Yara, sa energiministeren.

Overfor Montel viste Lien til at det er viktig å legge til rette for at den fornybare kraften i Norge kan tas i bruk.

– Dette er en industri som åpenbart kommer til å vokse i årene framover, så jeg tror definitivt at denne industrien kan hjelpe på kraftoverskuddet, sier Lien som også viser til økt bruk av kraft i transportsektoren, elektrifisering av Johan Sverdrup-feltet og bygging av flere kabler.

Ved å hente gratis kjølevann fra fjorden og benytte grønn, billig norsk kraft, vil datasentret utenfor Måløy bli svært konkurransedyktig, i tillegg til at det vil være svært sikkert, sa styreformann Egil Skibenes på en pressekonferanse.

Første trinn vil bli dimensjonert for et forbruk på 30 MW, mens ytterligere vekst vil bli bygget ut i bolker med et forbruk på 7,5 MW. Fullt utbygd kan forbruket komme på 150 MW.

Den enorme gruven rommer hele 80 fjellhaller som kan brukes til datalagring, der hver hall er på størrelse med Nidarosdomen. Totalt er det snakk om 120.000 kvadratmeter.


Gert Ove Mollestad
gert@montel.no

Markedskommentar mai 2019

Hydrologisk balanse var tidlig i mai dårligere enn på samme tid enn i fjor. Nedbør de siste dagene samt varsler om mer nedbør fremover vil dog være med å bedre denne.

Les mer

Markedskommentar uke 19 2019

I løpet av ukens seks første dager har systemprisen variert mellom 40 og 43 øre/kWh, mot 28-40 øre/kWh tilsvarende dager i forrige uke.

Les mer

Bygger Nordens største batteri

Det finske vindkraftselskapet TuuliWatti Oy bygger Nordens største batteri til 3,5 millioner euro i vindparken Viinamäki i Finland.

Les mer

Norsk Kundebarometer 2019

Gudbrandsdal Energi ble for 9. gang kåret til å ha landets mest fornøyde strømkunder. Selskapet fikk hele 4 stjerner i 2019-undersøkelsen. Forskningsprosjektet Norsk Kundebarometer ved Handelshøyskolen BI har i over tjue år målt kundetilfredshet og lojalitet blant norske forbrukere.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?