26.08.2015

Lien ser for seg flere norske datasentre

(Montel) Olje- og energiminister Tord Lien (Frp) tror nyheten om et nytt datasenter på Måløy bare er begynnelsen på en voksende grønn industri i Norge.

– Dette er en ny og lovende industri i Norge. Lagring av data krever store mengder kraft, og her har Norge og de andre nordiske landene mye og gi siden vi har store kraftressurser tilgjengelig, sa Lien under en konferansen i Oslo tirsdag.

Der sa Lefdal Mine Datacenter at de hadde startet byggingen av et datasenter mellom Måløy og Nordfjordeid i Sogn og Fjordane, der først fase blir dimensjonert for et forbruk på 30 MW.

Ifølge Lien viser alle analyser at situasjonen med lave kraftpriser Norden vil fortsette, noe som gjør regionen interessant for datasentre.

– Jeg tror dette bare er begynnelsen for det som kan være en sterk grønn vekst i Norge og Norden, sa Lien.

Han viste til at regjeringen har varslet at elavgiften for datasentre vil bli redusert til lav sats i det kommende statsbudsjettet som blir ferdigsnekret i disse dager.

– Dermed får datasentre samme fordel som andre store forbrukere som Hydro og Yara, sa energiministeren.

Overfor Montel viste Lien til at det er viktig å legge til rette for at den fornybare kraften i Norge kan tas i bruk.

– Dette er en industri som åpenbart kommer til å vokse i årene framover, så jeg tror definitivt at denne industrien kan hjelpe på kraftoverskuddet, sier Lien som også viser til økt bruk av kraft i transportsektoren, elektrifisering av Johan Sverdrup-feltet og bygging av flere kabler.

Ved å hente gratis kjølevann fra fjorden og benytte grønn, billig norsk kraft, vil datasentret utenfor Måløy bli svært konkurransedyktig, i tillegg til at det vil være svært sikkert, sa styreformann Egil Skibenes på en pressekonferanse.

Første trinn vil bli dimensjonert for et forbruk på 30 MW, mens ytterligere vekst vil bli bygget ut i bolker med et forbruk på 7,5 MW. Fullt utbygd kan forbruket komme på 150 MW.

Den enorme gruven rommer hele 80 fjellhaller som kan brukes til datalagring, der hver hall er på størrelse med Nidarosdomen. Totalt er det snakk om 120.000 kvadratmeter.


Gert Ove Mollestad
gert@montel.no

Markedskommentar uke 45 2019

Denne uken har gradestokken krøpet langt ned på minussiden og det har fått direkte følger for spotprisene. Det toppet seg på onsdag med over 53 øre/kWh i gjennomsnitt for hele døgnet. I timen mellom 18 og 19 var timesprisen helt oppe på 85,7 øre/kWh. Årsaken til de høye prisene er kombinasjonen kaldt vær og lite vind.

Les mer

Markedskommentar uke 43 2019

Spotprisene i forrige uke på Østlandet i prisområde NO1 ble marginalt høyere enn uken før og endte på 36,4 øre/kWh. Denne uken er høyere priset og ser ut til å bli rundt 37,9 øre/kWh.

Les mer

NVE varsler gradvis innføring av effekttariffer

NVE vil lansere flere forskjellige modeller for effekttariffer, og disse kan innføres gradvis over flere år, ifølge et nytt forslag til innretning av nettleien som snart sendes ut på høring.

Les mer

Markedskommentar uke 42 2019

Prisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 36,3 øre/kWh. Denne uken ser ut til å bli marginalt lavere, rundt 36 øre/kWh.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?