26.08.2015

Lien ser for seg flere norske datasentre

(Montel) Olje- og energiminister Tord Lien (Frp) tror nyheten om et nytt datasenter på Måløy bare er begynnelsen på en voksende grønn industri i Norge.

– Dette er en ny og lovende industri i Norge. Lagring av data krever store mengder kraft, og her har Norge og de andre nordiske landene mye og gi siden vi har store kraftressurser tilgjengelig, sa Lien under en konferansen i Oslo tirsdag.

Der sa Lefdal Mine Datacenter at de hadde startet byggingen av et datasenter mellom Måløy og Nordfjordeid i Sogn og Fjordane, der først fase blir dimensjonert for et forbruk på 30 MW.

Ifølge Lien viser alle analyser at situasjonen med lave kraftpriser Norden vil fortsette, noe som gjør regionen interessant for datasentre.

– Jeg tror dette bare er begynnelsen for det som kan være en sterk grønn vekst i Norge og Norden, sa Lien.

Han viste til at regjeringen har varslet at elavgiften for datasentre vil bli redusert til lav sats i det kommende statsbudsjettet som blir ferdigsnekret i disse dager.

– Dermed får datasentre samme fordel som andre store forbrukere som Hydro og Yara, sa energiministeren.

Overfor Montel viste Lien til at det er viktig å legge til rette for at den fornybare kraften i Norge kan tas i bruk.

– Dette er en industri som åpenbart kommer til å vokse i årene framover, så jeg tror definitivt at denne industrien kan hjelpe på kraftoverskuddet, sier Lien som også viser til økt bruk av kraft i transportsektoren, elektrifisering av Johan Sverdrup-feltet og bygging av flere kabler.

Ved å hente gratis kjølevann fra fjorden og benytte grønn, billig norsk kraft, vil datasentret utenfor Måløy bli svært konkurransedyktig, i tillegg til at det vil være svært sikkert, sa styreformann Egil Skibenes på en pressekonferanse.

Første trinn vil bli dimensjonert for et forbruk på 30 MW, mens ytterligere vekst vil bli bygget ut i bolker med et forbruk på 7,5 MW. Fullt utbygd kan forbruket komme på 150 MW.

Den enorme gruven rommer hele 80 fjellhaller som kan brukes til datalagring, der hver hall er på størrelse med Nidarosdomen. Totalt er det snakk om 120.000 kvadratmeter.


Gert Ove Mollestad
gert@montel.no

Rapport: Vind- og solkapasitet vil dobles i Sverige før 2030

Fornybarkapasiteten, ekskludert vannkraft, i Sverige er ventet å øke fra 14,8 GW i 2019 til 30,4 GW i 2030, ifølge en ny rapport fra Global Data.

Les mer

Elsikkerhet i Landbruket - Energisenteret

Visste du at nærmere syv av ti branner i landbruket har en elektrisk årsak? Det har Energisenteret i Hunderfossen Eventyrpark tenkt å gjøre noe med.

Les mer

Markedskommentar uke 26 2019

Spotprisene har i uke 26 vært på samme nivå som i forrige uke og har ligget rundt 30 øre/kWh, med mindre variasjoner fra dag til dag.

Les mer

Markedskommentar uke 24 2019

Etter flere uker med store nedbørsmengder er den hydrologiske balansen forbedret med rundt 6 TWh siden starten av juni. Denne uken vil mest sannsynlig ende på normale nedbørsmengder i Norge, men bare rundt halvparten av normalen i Sverige. Fremtidsmarkedet har svekket seg med nesten 2 øre i fronten og rundt et halvt øre på de lengre kontraktene.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?