29.04.2015

Lien: – Reaktorstengning bra for norske produsenter

(Montel) Olje- og energiminister Tord Lien (Frp) er ikke overrasket over at Vattenfall vil fremskynde nedstengningen av to kjernekraftreaktorer på Ringhals, og legger til at dette er gode nyheter for norske vannkraftprodusenter.

– Det var ventet at de kom til å bli stengt ned. Det er reaktorer som på grunn av strenge krav og utfordringer på markedssiden har gått for redusert kapasitet, sier Lien til Montel.

Vattenfall varslet tirsdag at selskapet vil stenge ned reaktorne Ringhals 1 og Ringhals 2 i 2018-2020, altså fem til syv år før tidligere varslet, primært på grunn av lave kraftpriser. Samlet effekt er 1.743 MW i de to reaktorene. (se relaterte saker)

– Med det kraftoverskuddet vi ser under oppseiling i Skandinavia blir det i alle fall ikke noen problemer med produksjonsvolumet, og det er sannsynligvis håndterbare utfordringer når det gjelder effekt, sier Lien.

Energiministeren viser også til at forventningen om en utfasing av gamle svenske kjernekraftreaktorer bidro til at man etablerte elsertifikatsystemet, og også at Sverige i forhandlingene med Norge i vinter ønsket å øke målet i elsertsystemet med 2 TWh til 2020.

– Så dette er en nyhet som våre kraftprodusenter vil ta godt i mot, sier Lien.

Prisen på 2018-kontrakten steg med 1,29 euro til 27,94 EUR/MWh på tirsdag etter at kjernekraft-nyheten kom.

– Er nedstengningen av reaktorene en villet politikk?

– Jeg har ikke lyst til å kommentere så mye på svensk politikk. Men så vidt vi kan se, så ser ikke dette ut til å være spesielt bekymringsfullt for oss. Og for norske produsenter er dette en kjærkommen nyhet, mener Lien.

Bare timer etter at statlig eide Vattenfall annonserte planene om å fremskynde nedstengningen av reaktorene, annonserte energiminister Ibrahim Baylan en forlengese av den svenske effektreserveordningen.

– Svenske myndigheter virket godt orientert om Vattenfalls avgjørelse. Fikk dere et vink på forhånd?

– Det vil jeg ikke kommentere, sier Lien.
Gert Ove Mollestad
gert@montel.no

Rapport: Vind- og solkapasitet vil dobles i Sverige før 2030

Fornybarkapasiteten, ekskludert vannkraft, i Sverige er ventet å øke fra 14,8 GW i 2019 til 30,4 GW i 2030, ifølge en ny rapport fra Global Data.

Les mer

Elsikkerhet i Landbruket - Energisenteret

Visste du at nærmere syv av ti branner i landbruket har en elektrisk årsak? Det har Energisenteret i Hunderfossen Eventyrpark tenkt å gjøre noe med.

Les mer

Markedskommentar uke 26 2019

Spotprisene har i uke 26 vært på samme nivå som i forrige uke og har ligget rundt 30 øre/kWh, med mindre variasjoner fra dag til dag.

Les mer

Markedskommentar uke 24 2019

Etter flere uker med store nedbørsmengder er den hydrologiske balansen forbedret med rundt 6 TWh siden starten av juni. Denne uken vil mest sannsynlig ende på normale nedbørsmengder i Norge, men bare rundt halvparten av normalen i Sverige. Fremtidsmarkedet har svekket seg med nesten 2 øre i fronten og rundt et halvt øre på de lengre kontraktene.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?