Hjem > Siste nytt > Lien: – Reaktorstengning bra for norske produsenter

Lien: – Reaktorstengning bra for norske produsenter

Thomas Gundersen
Publisert 29.04.2015, sist oppdatert 05.09.2017

(Montel) Olje- og energiminister Tord Lien (Frp) er ikke overrasket over at Vattenfall vil fremskynde nedstengningen av to kjernekraftreaktorer på Ringhals, og legger til at dette er gode nyheter for norske vannkraftprodusenter.

– Det var ventet at de kom til å bli stengt ned. Det er reaktorer som på grunn av strenge krav og utfordringer på markedssiden har gått for redusert kapasitet, sier Lien til Montel.

Vattenfall varslet tirsdag at selskapet vil stenge ned reaktorne Ringhals 1 og Ringhals 2 i 2018-2020, altså fem til syv år før tidligere varslet, primært på grunn av lave kraftpriser. Samlet effekt er 1.743 MW i de to reaktorene. (se relaterte saker)

– Med det kraftoverskuddet vi ser under oppseiling i Skandinavia blir det i alle fall ikke noen problemer med produksjonsvolumet, og det er sannsynligvis håndterbare utfordringer når det gjelder effekt, sier Lien.

Energiministeren viser også til at forventningen om en utfasing av gamle svenske kjernekraftreaktorer bidro til at man etablerte elsertifikatsystemet, og også at Sverige i forhandlingene med Norge i vinter ønsket å øke målet i elsertsystemet med 2 TWh til 2020.

– Så dette er en nyhet som våre kraftprodusenter vil ta godt i mot, sier Lien.

Prisen på 2018-kontrakten steg med 1,29 euro til 27,94 EUR/MWh på tirsdag etter at kjernekraft-nyheten kom.

– Er nedstengningen av reaktorene en villet politikk?

– Jeg har ikke lyst til å kommentere så mye på svensk politikk. Men så vidt vi kan se, så ser ikke dette ut til å være spesielt bekymringsfullt for oss. Og for norske produsenter er dette en kjærkommen nyhet, mener Lien.

Bare timer etter at statlig eide Vattenfall annonserte planene om å fremskynde nedstengningen av reaktorene, annonserte energiminister Ibrahim Baylan en forlengese av den svenske effektreserveordningen.

– Svenske myndigheter virket godt orientert om Vattenfalls avgjørelse. Fikk dere et vink på forhånd?

– Det vil jeg ikke kommentere, sier Lien.
Gert Ove Mollestad
gert@montel.no

Du vil kanskje også se

Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?