29.04.2015

Lien: – Reaktorstengning bra for norske produsenter

(Montel) Olje- og energiminister Tord Lien (Frp) er ikke overrasket over at Vattenfall vil fremskynde nedstengningen av to kjernekraftreaktorer på Ringhals, og legger til at dette er gode nyheter for norske vannkraftprodusenter.

– Det var ventet at de kom til å bli stengt ned. Det er reaktorer som på grunn av strenge krav og utfordringer på markedssiden har gått for redusert kapasitet, sier Lien til Montel.

Vattenfall varslet tirsdag at selskapet vil stenge ned reaktorne Ringhals 1 og Ringhals 2 i 2018-2020, altså fem til syv år før tidligere varslet, primært på grunn av lave kraftpriser. Samlet effekt er 1.743 MW i de to reaktorene. (se relaterte saker)

– Med det kraftoverskuddet vi ser under oppseiling i Skandinavia blir det i alle fall ikke noen problemer med produksjonsvolumet, og det er sannsynligvis håndterbare utfordringer når det gjelder effekt, sier Lien.

Energiministeren viser også til at forventningen om en utfasing av gamle svenske kjernekraftreaktorer bidro til at man etablerte elsertifikatsystemet, og også at Sverige i forhandlingene med Norge i vinter ønsket å øke målet i elsertsystemet med 2 TWh til 2020.

– Så dette er en nyhet som våre kraftprodusenter vil ta godt i mot, sier Lien.

Prisen på 2018-kontrakten steg med 1,29 euro til 27,94 EUR/MWh på tirsdag etter at kjernekraft-nyheten kom.

– Er nedstengningen av reaktorene en villet politikk?

– Jeg har ikke lyst til å kommentere så mye på svensk politikk. Men så vidt vi kan se, så ser ikke dette ut til å være spesielt bekymringsfullt for oss. Og for norske produsenter er dette en kjærkommen nyhet, mener Lien.

Bare timer etter at statlig eide Vattenfall annonserte planene om å fremskynde nedstengningen av reaktorene, annonserte energiminister Ibrahim Baylan en forlengese av den svenske effektreserveordningen.

– Svenske myndigheter virket godt orientert om Vattenfalls avgjørelse. Fikk dere et vink på forhånd?

– Det vil jeg ikke kommentere, sier Lien.
Gert Ove Mollestad
gert@montel.no

Varsler endringer i strømprisportalen før jul

Forbrukerrådet tar grep for å hindre at lokkeavtaler kommer på topp på portalen Strømpris.no, og varsler at lengden på avtalen vil få en avgjørende betydning for plassering på listen.

Les mer

Markedskommentar uke 45 2019

Denne uken har gradestokken krøpet langt ned på minussiden og det har fått direkte følger for spotprisene. Det toppet seg på onsdag med over 53 øre/kWh i gjennomsnitt for hele døgnet. I timen mellom 18 og 19 var timesprisen helt oppe på 85,7 øre/kWh. Årsaken til de høye prisene er kombinasjonen kaldt vær og lite vind.

Les mer

Markedskommentar uke 43 2019

Spotprisene i forrige uke på Østlandet i prisområde NO1 ble marginalt høyere enn uken før og endte på 36,4 øre/kWh. Denne uken er høyere priset og ser ut til å bli rundt 37,9 øre/kWh.

Les mer

NVE varsler gradvis innføring av effekttariffer

NVE vil lansere flere forskjellige modeller for effekttariffer, og disse kan innføres gradvis over flere år, ifølge et nytt forslag til innretning av nettleien som snart sendes ut på høring.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?