Hjem > Siste nytt > Lien om Googles vindkraftkjøp: – Dette er gøy

Lien om Googles vindkraftkjøp: – Dette er gøy

Thomas Gundersen
Publisert 01.07.2016, sist oppdatert 05.09.2017

Oslo (NTB-Alexander Vestrum): Google kjøper hele kraftproduksjonen fra Norges største vindpark i Rogaland. – Dette er ekstra gøy når det kommer i en region som sårt trenger arbeidsplasser, sier olje- og energiministeren.


Google skal kjøpe kraft fra den planlagte Tellenes vindpark på Jæren og forsyne selskapets europeiske datasentre med ekstra fornybar energi. Avtalen er inngått med BlackRock, Zephyr og Norsk Vind Energi, opplyste den amerikanske IT-giganten i en pressemelding torsdag morgen.


Vindparken Tellenes i Rogaland vil få 50 turbiner når den etter planen står ferdig i 2017. Den totale kapasiteten blir 160 megawatt, noe som gjør den til størst i Norge. Prosjektet har allerede mottatt alle plangodkjenninger og tillatelser.


Tolv års varighet

Avtalen om å kjøpe vindkraftproduksjonen har en varighet på tolv år. Den gir Google anledning til å kjøpe fornybar energi med opprinnelsesgarantier fra Norge og konsumere tilsvarende mengde kraft andre steder i Europa. Fra før har selskapet 16 avtaler om kjøp av fornybar energi.


– Google har vært karbonnøytrale siden 2007, og vi har forpliktet oss til å forsyne 100 prosent av våre operasjoner med fornybare energikilder. Dagens avtale, Googles første vindkraftavtale i Norge og den største til dags dato i Europa, er et viktig steg mot denne forpliktelsen, sier Marc Oman, leder for den europeiske energidelen i Google Global Infrastructure.


Glad statsråd

Olje- og energiminister Tord Lien (Frp) jubler over Googles avgjørelse.


– Dette er gøy. Det er ekstra gøy når det kommer i en region som sårt trenger arbeidsplasser, sier han til NTB.


– Det representerer noe nytt og påkaller betydelig oppmerksomhet, både om dette prosjektet og om Norge som fornybar supermakt i Europa, fortsetter Lien.


Han hadde selv samtaler med Google for noen måneder siden, men vil ikke bekrefte at det var direkte knyttet til nyheten som ble kjent torsdag.


Håper på flere

Olje- og energiministeren håper at det skal bli flere store beslutninger innen fornybar energi å kunngjøre i årets tredje kvartal og taler varmt om vindressursene Norge har.


– Uansett hvem av de store, internasjonale selskapene som kommer til Norge, er det bra. Men det er litt ekstra spesielt med Google. Når de skal ha fornybar kraft, sørger de for å gå inn i prosjekter som kun vil bli bygget med deres støtte. Slik får de økt produksjonen av fornybar kraft basert på kommersielle vilkår. Det bidrar til verdiskapning og arbeidsplasser, og det representerer en ny forretningsmodell, sier Tord Lien.


Vindparken Tellenes ligger i kommunene Lund og Sokndal. Den er kjøpt av et investeringsselskap styrt av kapitalforvalteren BlackRock fra Zephyr og Norsk Vind Energi, heter det i en børsmelding fra Østfold Energi torsdag morgen. (©NTB)


Du vil kanskje også se

Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?